Медия без
политическа реклама

Решението на Митева против извънредно заседание срещна отпор

"Демократична България" и ИБГНИ поискаха от председателя на парламента да заседават в понеделник

12 Септ. 2021Обновена
БГНЕС

Решението на председателя на Народното събрание Ива Митева да не свика извънредно заседание на парламента за понеделник срещна отпор. Депутатите от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова и Арман Бабикян я обвиниха, че нарушава конституцията, защото не се съобразява с волята на народните представители.

Подписите за свикване на извънредното заседание бяха събрани в петък срещу събота от "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Има такъв народ". С това трябваше парламентът да заседава в понеделник от 13.00 ч., за да се гласуват окончателно и на второ четене промените в закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита на свидетелите минава от главния прокурор към правосъдното министерство.

Сега обаче Ива Митева твърди, че не е спазено правилото да има доклад на комисията по правни въпроси, а този доклад трябва да се раздаде на депутатите 72 часа преди гласуването. Преди правилото било 24 часа, но по новия правилник на парламента по предложение на "Демократична България" този срок е увеличен на 72 часа.

"В момента, когато става дума за Бюрото за защита на главния прокурор, тя решава да не свика извънредно заседание на НС", коментира Манолова, а Арман Бабикян обвини ДПС, главния прокурор и ГЕРБ, че не са желаели да се случи промяната.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък призова Ива Митева да се съобрази със събраните подписи за свикване на извънредно заседание. Във фейсбук профила си той написа, че "спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение". 

По-рано Митева изрази надежда, че все пак този законопроект за Бюрото за защита към главния прокурор ще бъде гледан от парламента в сряда. Тогава пак нямало да бъдат изтекли въпросните 72 часа, но пък тя можело да направи искане до депутатите да гласуват скъсяването му в пленарна зала.

Митева се надява още президентът да ги остави да работят още ден-два. Първоначално тя обяви, че очаква НС да работи в сряда и четвъртък и да се приемат и още някои закони, които не посочи конкретно. След това каза, че може президентът да издаде указ в сряда, че разпуска парламента от четвъртък, 16 септември, и така поне да се работи в сряда.

„Все още не знам кога ще бъде разпуснато Народното събрание, но ми се иска да можем да проведем заседанието си в сряда и да разгледаме основните си законопроекти, за да приключим работа поне с вдигната глава“, каза Ива Митева „Критичният ден е петък, 17 септември. Тогава започват консултациите при областните управители и трябва да се определят условията за гласуване извън страната“, добави тя, без да разясни каква е точно връзката между двете неща.

 

 

 

В понеделник Народното събрание ще заседава извънредно, за да гласува промените в закона за Бюрото по защита на свидетелите, с които то минава от главния прокурор към правосъдното министерство.

ЗАПЛАХА

„Смятам, че заплахата срещу живота ми и този на майка ми има политически мотив и е свързана с промените в закона за НСО“, каза още председателят на Народното събрание Ива Митева. Тя обясни, че сигналът е подаден по време на дебатите за закона за НСО в 21 ч. вечерта и до следващата сутрин – 10:40 ч. тя не е била уведомена за него.

„Самата служба за охрана не е знаела и това поставя въпроса защо“, каза Митева. Тя уточни също, че след като е разбрала за заплахата от началника на НСО е започнало едно прехвърляне между институциите – от прокуратурата казали, че при тях няма сигнал, насочили към МВР, които насочили към правосъдното министерство. „Въобще много интересно развитие има този сигнал“, обобщи Митева.

„Няма какво да се лъжем – това момче няма как да подаде един сигнал или да напише едно писмо и да го изпрати точно на пресцентъра на Министерство на правосъдието“, каза Митева.

Въпреки случилото се Митева е категорична, че охраната на бивши председатели на Народното събрание трябва да бъде премахната в срок от шест месеца след изтичане на мандата или в срок на една година.

Никога не съм имала лоши отношения с Татяна Дончева. Спрях да говоря с нея от момента, в който тя ме нарече болонка“, каза още председателят на парламента. Тя се почувствала засегната най-вече заради липса на уважение. „Да, не сме в политиката, за да се харесваме, но поне трябва да имаме елементарно уважение един към друг“, каза тя.

Относно скандалът познат като 500К Митева коментира, че Татяна Дончева не е разговаряла с нея за преминаване в друга партия.

Още по темата