Медия без
политическа реклама

Прокуратурата извади ДНК експертиза по случая "Дебора"

Двете дела срещу Георги Николаев са обединени в едно, а той ще бъде обвинен и за принуда

21 Авг. 2023Обновена
Георги Николаев
БГНЕС
Георги Николаев

Готова е и ДНК експертиза по случая "Дебора". Това се разбра от съобщение на Районната прокуратура в Стара Загора. Двете разследвания, които се водят срещу Георги Николаев във връзка със случа с обезобразеното момиче, ще бъдат обединени в едно, а 26-годишният мъж ще получи три обвинения, съобщи държавното обвинение.

Новото обвинение срещу Николаев ще е за принуда. То ще му бъде повдигнато до края на тази седмица, обясниха от районната прокуратура. Той вече има обвинение за закана с убийство, а обвинението му за телесна повреда ще бъде прецизирано, тъй като е готова и петорната медицинска експертиза на момичето.

Районният прокурор Таня Димитрова и един от тримата наблюдаващи прокурори по случая - Десислава Калайджиева, направиха и изявление днес, но не отговориха какво е изследвала въпросната ДНК експертиза, за която сега се съобщава, че е готова. Не дадоха отговори и дали има доказателства, че обвиняемият е бил в дома на жертвата. Пред "Сега" районният прокурор Таня Димитрова коментира, че е взет различен биологичен материал за изследване, например изпод ноктите на пострадалото момиче. Тя обаче не коментира на какво е готовата ДНК експертиза. Тепърва се чакат резултатите от психолого-психиатричните експертизи, назначени както на пострадалата, така и на обвиняемия, посочи още прокурор Димитрова пред "Сега".

Досега срещу Николаев се водиха две дела - едно за телесните повреди и второ - за заканите с убийство. Второто беше образувано едва след като медиите писаха за бруталния случай и се надигна огромна вълна от обществено недоволство, включително и срещу властите, които дотогава бяха неглижирали казуса.

Сега прокуратурата съобщава, че обединява двете дела, след като анализирала събраните доказателства от разпити на свидетели, включително допълнителния разпит на пострадала, писмени доказателства, включително допълнителна съдебномедицинска документация, представена от адвоката на Дебора, заключенията по комплексната петорна съдебномедицинска експертиза, техническа, тройна комплексна експертиза – ДНК, дактилоскопна и трасологична.

Обвинението за принуда ще е за това, че на 26 юни принудил Дебора да претърпи нещо противно на волята си като остригал част от косата ѝ и употребил сила - удар с юмрук.

На 26 юни Николаев е причинил на Дебора по особено мъчителен начин и с особена жестокост двустепенна средна телесна повреда, казва още обвинението - черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и лека мозъчна контузия, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други части от тялото. 

За телесните повреда Георгиев може да получи от 2 до 10 години затвор, а по другите обвинения го грозят до 6 години зад решетките.

ИЗТИЧАНЕ

Районният прокурор Таня Димитрова коментира още, че е сезирала Окръжната прокуратура в Стара Загора, която да провери как е изтекла в медиите петорната експертиза на Дебора, показваща какви са телесните повреди. Прокурорката напомни, че изнасянето на данни от разследването без разрешението на наблюдаващия прокурор е престъпление. Затова и тя настоява да бъде проверено как въпросната експертиза е стигнало до медиите.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Дебора, домашно насилие

Още по темата