Медия без
политическа реклама

Полигон Шабла ще се разширява заради мощни натовски ракети

Сегашното положение създава предпоставки за инциденти, твърдят МО и правителството

Всяка година на полигон Шабла има учения и бойни стрелби
БГНЕС архив
Всяка година на полигон Шабла има учения и бойни стрелби

Правителството ще увеличи зоната на зенитния полигон Шабла, за да може на него да се тренира и със западно въоръжение и с мощни натовски ракетни комплекси, а не само със съветски образци, както е в момента. Това става ясно от проектопромени в постановление на Министерски съвет, пуснати за официално обсъждане в правиелствения Портал за обществени консултации.

Всяка година на този полигон се провеждат учения и бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО), съвместно с авиационни формирования от ВВС. Обичайно участват ракетен комплекс 9К79 „Точка", както и разчети на ЗРК „Нева”, “Куб” и С-300. Понякога има и международни учения, но обикновено си стига най-много до участие на Сърбия, която като цяло също разполага със съветско въоръжение.

Формированията за противовъздушна отбрана са постигнали много добро ниво на координация и взаимодействие при съвместните стрелби по единен сценарий за отразя...

Понякога се обявява, че участват и САЩ и други натовски страни, но това е рядко и никога не се посочва да е стреляно с модерни ракети.

Затова и сега правителството предлага промени в нормативната база, за "по-ефективно използване на зенитен полигон Шабла от съвременни зенитно – ракетни комплекси на въоръжение у нас и в държавите – членки на НАТО при провеждане на мащабни учения и тренировки".

Българската противовъздушна отбрана отрази удари при учения край Шабла, съобщава Министерство на отбраната.

 

През последните години, като част от големи международни учения, на зенитен полигон Шабла се провеждат учения и тренировки от военни формирования на държави – членки на НАТО. По време на подготовката за тях, нееднократно представители на тези страни заявяват желанието си да изпълнят тренировъчни пускове със съвременни оръжейни системи. Поради ограниченията на полигона по вид на използвано въоръжение и боеприпаси, такъв вид дейности към момента не могат да бъдат реализирани, посочват от кабинета.

Според правителството, промените ще доведат не само до отпадане на сегашните ограничения на полигона и до разширяване на зоната за възможни учения, но и до "увеличаване на обемите въздушно пространство за изпълнение на граждански полети чрез заличаване на опасни зони за въздухоплаване в обслужваното въздушно пространство на България за нуждите на Българската армия, които са със статут на отпаднала необходимост". Как точно ще се осъществят едновременно и двете взаимноизключващи се положения, от нормативния акт и съпътстващите мотиви не се разбира.

В тях обаче се обещава "осигуряване безконфликтност на дейностите, извършвани на армейските полигони с изпълнението на полети на гражданската авиация, улесняване на процесите на гражданско – военна координация при резервиране на въздушното пространство и повишаване нивото на безопасност на полетите чрез добавяне на опасни зони за въздухоплаване в обслужваното въздушно пространство за нуждите на Българската армия". Осигурявало се и "функционирането на стрелбищни комплекси, използвани ежедневно за стрелба със стрелково въоръжение от военни формирования и от подразделения на Министерството на вътрешните работи, дислоцирани в областите Бургас и Варна".

Ключови думи:

полигон Шабла