Медия без
политическа реклама

Осем от девет фонда за втора пенсия са с отрицателна доходност

Резултатите се влошават спрямо последния отчетен период

27 Окт. 2023
Резултатите на пет от универсалните фондове се влошават.
Pixabay
Резултатите на пет от универсалните фондове се влошават.

Осем от деветте универсални фонда, където внасят за втора пенсия родените след 1959 г., не успяват да увеличат спестяванията ни за последните 24 месеца. Само един фонд е постигнал положителна доходност, при останалите резултатите стигат до минус 5,50%. Това показва статистика на Комисията за финансов надзор за периода 30 септември 2021 г. - 29 септември 2023 г.

Сред големите фондове отрицателната доходност варира от минус 4,13% за най-големия фонд "Доверие" през минус 2,58 за "Съгласие", минус 3,18 за "Алианц България" и минус 4,40 за УПФ ОББ. С най-лоши резултати - споменатите вече минус 5,50%, управлява нетните си активи "ДСК-Родина", който благодарение на активното привличане на клиенти от други фондове напоследък стана втори по пазарен дял и брой осигурени, като измести "Алианц" на трето място. Така за пореден път се наблюдава най-голям прилив на нови клиенти към фонда с най-лоши резултати на пазара.

Положителна доходност е постигнал "ЦКБ-Сила", който е от по-малките фондове. Неговата доходност за изминалите 2 години е 1,42%.

Както обикновено, по-добре стоят нещата при доброволните фондове. От тях с положителна доходност са четири фонда, като при "ЦКБ-Сила" тя е 4,37%, при "Съгласие" 4,23%, при "Топлина" е 0,77%, а при ПОИ - 0,33%.

В сравнение с последния отчетен период - към полугодието, резултатите на пет от универсалните фондове се влошават. Това обаче е очаквано, като се има предвид, че в наблюдавания период все по-голямо влияние оказват месеците на големия срив по световните пазари около началото на войната в Украйна.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?