Медия без
политическа реклама

Нови 13 случая на коронавирус - вече са 107

Заразата взе трета жертва в България - жена на 80 години почина в "Пирогов"

19 Март 2020Обновена
Венцислав Мутафчийски
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Венцислав Мутафчийски

Случаите на заразени с коронавирус у нас вече са 107, след като от сутринта са регистрирани нови 13 положителни проби. 2 от новите положителни проби са от Смолян, две от Пловдив и 9 от София. Първоначално началникът на националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски съобщи на редовния брифинг в 17 ч. за 105 случая, но само два часа по-късно обяви, че има нови два случая в София. И двамата са в добро здравословно състояние. Двамата заразени от Смолян пък са в домашна изолация, а единият от Пловдив е в инфекциозна клиника, другият там пък е бил подаден като приходящ и изобщо не е настаняван в болница.

Сутринта бе обявено, че доказаните случаи общо в страната са 94, както и за трета жертва на коронавируса - почина 80-годишната жена в "Пирогов", която беше в тежко състояние и с прекаран инсулт.

Мутафчийски съобщи още, че пациент в столичната "Пирогов" е в тежко, но стабилно състояние и е интубиран. Сред потвърдените случаи има и дете на 8 г. с положителна проба, което е имало контакт с баща си, за когото със сигурност е установено, че е заразен с коронавируса. "Нямаме болно дете", заяви Мутафчийски в отговор на въпрос.

Той призова възрастните хора да не излизат и да се пазят, както и заразените и болни от коронавирус да не се третират като прокажени.

Обхванатите градове на база направените тестове са София, Плевен, Габрово, Ловеч, Перник, Лом, Благоевград, а от вчера има по един случай в Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас. Банско е под пълна карантина.

Бургаският случай е свързан с Банско - става дума за 39-годишна жена, която е била готвач в едно от заведенията, прибрала се е преди седмица, има 25 контактни около нея. Жената е в добро състояние, а лекарите смятат да я изпишат от болницата и тя да е под домашна карантина, предаде Нова тв. Вземат се всички мерки да се дезинфекцират помещенията в здравното заведение.

За изминалото денонощие са обработени 332 проби.

Шофьор на автобус, който се е хвалел, че е избягал от Банско след налагането на карантината, е намерен мъртъв сутринта. Мъжът е обиколил няколко заведения в Русе преди това. Това съобщи пак началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Мутафчийски. „Хвалел се е даже, че е пробил блокадата по някакъв начин, може би през полето, не мога да кажа. Наистина е консумирал алкохол заедно с двама свои приятели. След няколко часа е намерен мъртъв”, заяви проф. Мутафчийски и подчерта, че „това е съдебномедицински случай”. „Предстои да бъде направена съдебномедицинска аутопсия. Касае се за човек, който е на около 60 години и внезапна смърт без някакво видимо заболяване”. Проф. Мутафчийски посочи, че аутопсията ще покаже какви са причините за смъртта.

Междувременно стана ясно, че четирима български граждани са в болница в италианския регион Емилия-Романя с коронавирус, съобщи "24 часа", като се позова на Външно министерство.

По данни на генералното ни консулство в Милано един от тях е в тежко състояние. Регистриран е и случай на един италианец, роден в България, който също е болен от коронавируса. Консулството е в контакт с местните власти, за да провери случаите и необходимостта от съдействие.

БЕЗ ПРЕГЛЕД ЗА НОВОДОШЛИ

Междувременно на автогарата в София се прибраха по обяд българи от Испания, Германия и Нидерландия, които не са били прегледани от медицински специалисти, предаде БГНЕС. На място не е имало кой им премери температурата. Единствено полицията първоначално не ги допусна да си тръгнат от автогарата, чакаха медицински екип.

Но след като такъв не пристигна, пътниците, дошли от чужбина, бяха разпределени по лична карта в други автобуси и ги пратиха по населените им места, посочва агенцията. Китайски гражданин е хукнал да бяга в суматохата, но беше задържан.

Запитан защо не са били прегледани тези хора, Мутафчийски отговори по-късно, че не е възможно всеки да бъде прегледан лично, затова са проверени личните им карти и са били изпратени по домовете им, където да са в 14-дневна карантина. 40 000 души са се завърнали, абсолютно невъзможно е да се прегледа всеки един от тях, заяви той.

По заповед всички пътници трябва да спазят 14-дневна карантина, която е част от мерките срещу коронавирус.

Относно заявеното, че като минат 100 души заразените в страната с коронавирус ще бъде променен моделът и ще има по-строги мерки, Мутафчийски отбеляза, че това вече е направено. Като пример даде Банско. По думите му засега не се предвиждало да бъде отцепен друго населено място.

Той съобщи, че има над 4000 изследвани проби за вируса в страната.

------

Хоспитализираните пациенти у нас са сравнително малко, само един е интубиран. Повечето пациенти, които са в болница, са с двустранна пневмония, но без дихателна недостатъчност. В Плевен има четирима пациенти на болнично лечение, в Габрово и Благоевград са по двама, в Смолян, Велико Търново, Ловеч, Бургас и Перник има по един.

В софийските болници разпределението към сутринта е: 11 души във ВМА, трима в "Пирогов", един в МВР-болница, един в "Софиямед", един в "Александровска".

От посолството в Скопие идва информация, че двама граждани на Северна Македония са с положителни проби след почивка в Банско.

Сред заразените има и лекар - във Велико Търново, но той няма общо с други пациенти в града и пътят на неговото заразяване още се проучва.

За предпочитане пристигащите от чужбина да се прибират с личен транспорт от летището и да спазват задължително карантината, призова Мутафчийски. В Елин Пелин нямаме заразен, вероятно общината се опитва да сложи в ред учениците, които масово не спазват ограниченията, каза шефът на щаба по повод наложения вечерен час в града.

Имаме сигнали, че големи общности роми се прибират от чужбина, истинско предизвикателство е да им се наложи карантина. Органите на МВР имат много работа там, но това не е дискриминация, коментира Мутафчийски.

ПО-СТРОГА КАРАНТИНА

От националния щаб съобщиха още, че продължава да се работи за логистичното организиране на допълнителните мерки, с които ще се ограничи излизането на възрастните хора. В момента се уточнява какви резерви има държавата, за да обслужи тази възрастова категория, обясни проф. Мутафчийски.

От няколко дни се обсъжда възрастните да бъдат поставени под още по-строга карантина, но това означава общините да осигурят социален патронаж и снабдяване с храна, стоки от първа необходимост и лекарства на много повече хора.

България продължава да търси бързи тестове от различни производители, те не са сигурни, от 10 твърдо положителни проби, бързите тестове дават фалшиво отрицателни резултати при 6 човека, коментира Мутафчийски. Високата смъртност в Италия той обясни със застаряващото население.

СПАД НА КРЪВОДАРИТЕЛИ

Междувременно здравното министерство (МЗ) обяви, че има значителен спад на желаещите да даряват кръв. Всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за това, посочват от ведомството. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни.

За да успеят центровете по трансфузионна хематология да осигурят необходимите на лечебните заведения количества кръв и кръвни съставки, екипите в центровете ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно – и през празничните и почивните дни. Преустановена е единствено дейността на изнесените екипи с оглед въведеното в страната извънредно положение.

Гражданите трябва да знаят: извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им, се казва още в съобщението.

Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и пр. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

Само в София за периода от първи март до 15 март броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души  - 1138 души в сравнение със същия период на 2019 г., когато кръводарителите са били 1739.

Във всички центрове по трансфузионна хематология в страната е създадена стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства.

МЗ отправя апел към всички, чието здравословно състояние позволява, да помогнат в настоящата ситуация и да дарят кръв. Целта е да осигурим на лечебните заведения необходимите им кръв и кръвни съставки, за да бъдат извършвани животоспасяващите операции и спешните медицински интервенции.

Повече информация за кръводаряването можете да намерите на сайта на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ): https://ncth.bg/ .

Още по темата