Медия без
политическа реклама

МЗ ще се мъчи да спаси проекта за медицинските хеликоптери

29 Ноем. 2022
Pixabay

С няколко дни закъснение министерството на здравеопазването обяви, че е прекратило обществената поръчка за доставка на шест медицински хеликоптера. Решението за прекратяване е от 23 ноември, но МЗ го премълча и за него се разбра вчера от публикация на "Медиапул". Както писа и "Сега", причината е, че единственият кандидат - италианската компания Leonardo S.p.A. е предложила по-висока цена от максималния финансов ресурс, заложен по поръчката. Парите идват от ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. и Националния план за възстановяване и устойчивост.

В министерството е сформирана работна група, която да разгледа отново параметрите на поръчката и, в зависимост от потенциалните рискове, в случай на необходимост да предложи и промени в условията на процедурата, съобщават днес от МЗ. В работната група се предвижда да вземат участие експерти – представители на всички институции, ангажирани с процеса и процедурата по придобиване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния, в това число представители на Държавния авиационен оператор, Специализирания отряд „Въздушно наблюдение“ към Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР, държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ на МТС.  

Към настоящия момент няма риск от неспазване на сроковете, заложени по проект „Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха“ – част от Националния план за възстановяване и устойчивост, смятат от министерството. Проверка на "Сега" вчера показа, че проваленият търг може да застраши третото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. Наличието на договор за доставка на хеликоптерите е едно от условията за третия транш. България трябва да е изпълнила тези условия до края на юни месец, като траншът възлиза на общо 749 млн. евро. Ако не е изпълнила отделни условия, страната ще може да поиска само частично плащане.

Още по темата:

България още дълго ще бъде единствената държава в ЕС без медицински хеликоптери. Чаканата години поръчка на шест санитарни превозни средства за транспорт по въздух е прекратена на 23 ноември, става ясно от документи в регистъра на обществените поръчки.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?