facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Младен Маринов посочи наличие на газ при инцидента във Варна

Градът не разполага с биологична лаборатория за ДНК анализ, разчита се на Бургас
Обновена
16567
 БГНЕС

"Към този момент нямаме данни, които да подкрепят тезата, че взривът във Варна е вследствие на боеприпаси или взривни вещества. По-скоро колегите работят по установяване на наличието на газ“, заяви пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

По-рано пред "Сега" окръжният прокурор на Варна Красимир Конов не отхвърли наличието на взривни вещества като версия. В понеделник рано сутринта в апартамент в квартал "Владислав Варненчик" избухна взрив, който уби двама души, рани шестима, стените на околни апартаменти бяха пометени. Една от първите хипотези бе наличие на взривни вещества, притежавани от заподозрения бивш полицай Веселин Димитров. Разследващите обаче обявиха във вторник, че липсват типичните белези за такива вещества.

Има и информации за изнесена здрава газова бутилка от дома, което още повече подсили мистерията за причината на инцидента. Конов обаче заяви днес, че нищо не отпада като вариант, възможни са новини на по-късен етап. "Това че липсват характерни следи не означава, че няма да бъдат намерени химически елементи от взривни вещества върху находките, които се изземват като веществени доказателства", каза той. На място продължават да се извършват следствени действия.

Според експерти именно взривни вещества могат да причинят подобни поражения. Бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев изказа пред медиите предположение за вещество с 10-килограмов тротилов еквивалент.

Идентифицирането на жертвите няма да стане бързо. "Надявам се до седмица, десетина дни да имаме поне работни резултати", заяви Конов. Това бил чисто технологичен срок за експертизите. Освен това Варна не разполага с биологична лаборатория, която да направи анализи на база ДНК. Най-близката била в Бургас, материалите са пратени там.

Има версия, че едното намерено тяло е на Димитров. Според домоуправителя на блока другата жертва е съседка. 

В момента тече конструктивен оглед на сградата. "За да се стигне до конструкцията, трябва да се разчисти. Смятам, че това ще отнеме време", заяви главният архитект на града Виктор Бузев пред Радио Варна. Той съобщи, че разрешителното за строеж на блока е от 1979 г., а сградата не е панелна. По думите му, всички вертикални комуникации от третия етаж нагоре в момента са стопени. "Там сега няма ток, инсталацията е унищожена", каза той.

Междувременно стана ясно, че жестоко домашно насилие се е разигравало дълго време в злополучния дом. За проблеми между Димитров и жената, с която живеел, се разбра веднага след инцидента - спрямо него е била издадена ограничителна заповед от 6 януари. Според информация на БНТ отпреди ден подробности за отношенията между двойката. "Жената не е можела да излиза от дома си поради нанесените травми. Става въпрос за спукани ребра, за сериозни наранявания. Става въпрос за над 20 години тормоз - физическо насилие, психически тормоз, заплахи - в това число и заплахи за убийство", заяви Анна Николова от фондацията "SOS - семейства в риск". Десет дни преди взрива 52-годишната жена е успяла тайно да се обади на телефона на организацията. След настаняването си в кризисен център разказала, че се страхувала и срамувала от ставащото в дома ѝ, затова никога не се е оплаквала в полицията. 

Варненски сайт пък публикува изповед на Димитров за проблемите в дома им няколко дни преди взрива. В нея той твърди, че винаги е бил грижовен към околните. Журналистите, замесени по случайност в трагедията, са разпитани като свидетели.

Съседите не са подавали сигнали за домашно насилие. Пред медиите някои от тях обаче разказаха за неразбирателства между двойката пред медиите.

"Първо е работил в охранителна полиция като охрана на обществен ред, а в последствие е бил криминален разузнавач. След това доста време е работил в една охранителна фирма", заяви шефът на варненската полиция Даниел Пашов по повод биографията на Димитров. 

 

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бургаският кмет прибира пейките от парковете

29.03.2020

Обновена

21756 159
Театър от дивана: "Три сестри" в памет на Азарян

14.03.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

1514 1
Новият „Отело” – оголено зло, поднесено приятно

Коментари

geo_19

Така ще е като нямаме истанбулска конвенция...

ВелинПетков

Какво е общото между семейните отношения и взрива?

 

Наистина крайно време е да я приемем тази конвенция и се се спре тормоза.

vasilevil

И с какво ще ви помогне тая конвенция ако някой зашлеви шамар на жена си?

geo_19

Как с какво? Ще я ползва конвенцията като жив щит срещу шамара. Но е задължително конвенцията да е с твърди корици...

vasilevil

Ето и другата версия :

 

Преди няколко дни Varna24.bg публикува драматичната изповед на 66-годишният мъж, без редакторска намеса

http://www.chernomore.bg/obshtestvo/2020-01-13/lic...-

geo_19

Не се отваря линка. Та и аз да опитам:

 

https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Tezhka-lich...

9101

Наистина ли е дал половината пари на жената от апартамента който е продал?

 Защото ако е истина, нещата не са точно такива, както се представят. 

Johnny2965

В Дания купуването на жилище от някого не би могло да се случи без писменото съгласие от съседите, че желаят потенциалния купувач за свой съсед.

Не разбирам как във варненския случай никой съсед не се осмелил да озапти домашния насилник. При това не говоря за звънене на 112. Освен административни има и други методи на въздействие.  

Nickolas

Как се озаптява въоръжен милицонер? Или чорап-пенсионер Или не сте имали такъв съсед?

Nashenec

А някой от МВР-то му ще обясни ли как 20 г. служител на МВР (сега вече бивш) е тормозел жена си и психологът на съответното МВР не е разбрал за това? Или може би това е профила на вземаните на работа в това място - хора, с профил на насилници и побойници.

А за ИК - какво общо има в случая. Текствове, криминализиращи насилието има и сега, но явно никой не ги спазва. Има и за превенция на насилието ама пак е така с прилагането на разпоредбите.

Само пример: в службата на един приятел (държавно учреждение) на събрание е взето решение да се оказва непрекъснато усилващ се психически натиск върху техен колега с цел да го принудят да напусне, само защото се оплакал в съда от своеволието на началника си (в случая жена). Е, колективат е основно женски (държат поне 70 % от всички управленски поцизии) и желанието да се опълчи на началника се на събранието е класифицирано като нарушение на ИК. Затова и те имали право да му оказват психически тормоз !!!

sega_reader

Историята с газа е меверенска партенка.

За да не се разкрие истината за техен макар и бивш колега, извършил такова престъпление.

Сега и панделки от подгърбието ще извадят само и само да ни заглавичкат.

Младене, хората знаят кой си бил и какви пунтики и контрасти имаш в арсенала.

Slava
снимка на Slava

Айдеее, вече успяхте да осъдите човека? Прочетохте ли статията от линка в пост №10? От 8.01 т. г., дни пред взрива се е изповядал.

Evasion

Я прочетох. Но не повярвах. Човекът има собствено жилище, в което е започнал да се пренася. После се отказал. Върнал се в апартамента. При жената, за която твърди, че му кръшка, краде, лъже, тормози, алкохоличка и развратница. Защо, след като я описва такава, се е върнал при нея?!?

viking battle

Милицията не ще да обеснява взривните вещества откъде са изчезнали и кой ги е контролирал и проспал..газ ще бъде как иначе

Здравка
снимка на Здравка

Какъв газ, какви пет лева? Тия и да лъжат прилично вече не могат. Нали, по думите на същия тоя главсек, от взривеното жилище е изнесена газова бутилка без деформации. Друго не разбирам аз. Защо жената на тоя психопат ( без извинение) го е търпяла толкова години?!  И то във времена, в които и на вратата на трафопост да почукате, ще ви предложат работа, че и ще ви молят.

Nickolas

Аз пък се учудвам колко издържат панелките!

Mihail Mihaylov

Наличие на газ.... руски, няма начин да е диверсифициран... на атентат отива работата, а и Сарафово не е толкова далече. Солеймани ще да е.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Виж "детонационна вълна" и "обемен взрив"

 

http://www.asabulgaria.com/up/files/Glosary%20Ammu...

Бронщайн
снимка на Бронщайн

https://i2.wp.com/life-pics.ru/uploads/posts/2015-...

 

Алепо, преди три години

Влез или се регистрирай за да коментираш

×