Медия без
политическа реклама

Към стремителен провал върви комисията по имунитетите в НС

С две седмици оставащ живот тя затъна в технически и административни проблеми

04 Юли 2023Обновена
Комисията беше създадена преди всичко заради Бойко Борисов.
Илияна Димитрова
Комисията беше създадена преди всичко заради Бойко Борисов.

Две седмици преди изтичането на срока на работата й, временната комисия в парламента, която трябва да каже дали да бъде свален депутатският имунитет на Бойко Борисов, отива към стремителен провал. Тя затъна в технически и административни проблеми, както „Сега“ наскоро прогнозира.

Комисията беше създадена на 14 юни под условието, че ще работи до 18 юли, и все още не е провела нито едно заседание. Опитът на членовете й да се съберат днес завърши с неуспех. Самото заседание беше насрочено в тайна. Липсваше обявление на сайта на парламента, че такова предстои да се състои. А тази информация задължително трябва да бъде там, независимо дали заседанието на комисията ще бъде открито или закрито.

За опита да се проведе заседание днес съобщи националното радио. Явили са се петима членове на комисията, разказа БНР – Хамид Хамид от ДПС, Николай Дренчев от „Възраждане“, Рая Назарян от ГЕРБ-СДС и представителите на ПП-ДБ Никола Минчев и Димитър Найденов. Това означава, че са отсъствали останалите трима избрани членове – Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от „Възраждане“ и Гюнер Ахмед от ДПС.

По принцип в състава й трябваше да влязат 12 депутати, но БСП и ИТН отказаха да се включат с мотива, че скритата цел на комисията е да защити водача на герберите от сваляне на имунитета му. По този начин обаче те на практика позволиха на заинтересованите от опазването на депутатските имунитети – ГЕРБ-СДС и ДПС, да държат комисията за заложник, защото тя няма достатъчно членове, които да дадат нужния кворум, за да заседава.

Във Фейсбук водачът на ИТН Слави Трифонов косвено призна вина: 

Така и стана, защото именно на основание, че липсва кворум, е пропаднал днешният опит комисията да заседава. Депутатите от ПП-ДБ са настоявали, че кворумът - 50 на сто от членовете плюс един, трябва да се изчислява от нейните 8 членове. Според Хамид Хамид обаче, който е водел заседанието, кворумът трябва да бъде на база 12 членове. Така петимата присъстващи са се оказали недостатъчни, за да се проведе заседание.

Между другото, не са разбра кога Хамид е станал председател на комисията. Такъв не беше избран, когато беше гласуван съставът й в пленарната зала. Тогава ДПС предложи Хамид да оглави комисията, но кандидатурата му беше отхвърлена. Значи е постигната някаква скрита договорка между политиците той да движи работата й.

И още проблеми – по информацията на БНР депутатите не са се разбрали дали заседанията им трябва да бъдат открити или секретни, при положение, че трябва да обсъждат следствени материали, предоставени от прокуратурата. Затова от комисията ще се обърнат към председателя на парламента Росен Желязков да се произнесе по казуса.

Работата й още повече ще се забави от друго съображение, повдигнато от Хамид. Комисията трябваше да разгледа и искането на обвинението да отпадне имунитетът на съпредседателя на ПП Кирил Петков. Той обаче сам се отказа от него. Според Хамид това е основание да се поиска да се промени предметът на работата на комисията. Това обаче ще изисква обсъждане и гласуване в пленарната зала. Кога ще се случи това и кога комисията въобще ще работи, при само 2 седмици оставащ живот, не се знае. Става все по-вероятно да не свърши нищо.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?