Медия без
политическа реклама

И Софийската адвокатска колегия обяви, че проверява Петър Илиев

13 Окт. 2021Обновена
Петър Илиев
Петър Илиев

Софийският адвокатски съвет ще провери адвокат Петър Илиев, след като Етичната комисия на Софийския университет заключи, че е плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 г. Това отговориха от Софийската адвокатска колегия на въпросите на "Сега" дали намира основание за стартиране на дисциплинарна процедура срещу номинираният от ИТН за министър и силов вицепремиер.

"В Софийския адвокатски съвет е проведено обсъждане по повод становището на Етичната комисия на СУ по казуса с адв. Петър Илиев, както е огласено в медиите. Предвид данните в становището предстои да бъде извършена проверка в съответствие с правилата на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката, която ще приключи с решение на Съвета", гласи отговорът на адвокатурата.

Според Закона за адвокатурата уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала са дисциплинарно нарушение. Дисциплинарните наказания според същия закон са: порицание; глоба от една до осем минимални работни заплати; лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.

Илиев напусна Юридическия факултет на СУ, където беше главен асистент, след като Етичната комисия обяви становището си. Така той изпревари решението на ректора да го освободи от преподавателското място, като обяви в Туитър, че продължава "да работи за доброто на Отечеството по други начини".

Казусът с уличения в плагиатство преподавател от СУ Петър Илиев, нашумял с две номинации за министерски кресла в проектокабинетите на "Има такъв народ", остава с неясна развръзка благодарение на слабости в закона, които позволяват различно тълкуване.

 

Още по темата