Quantcast
И Софийската адвокатска колегия обяви, че проверява Петър Илиев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

И Софийската адвокатска колегия обяви, че проверява Петър Илиев

Обновена
4 817
Петър Илиев

Софийският адвокатски съвет ще провери адвокат Петър Илиев, след като Етичната комисия на Софийския университет заключи, че е плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 г. Това отговориха от Софийската адвокатска колегия на въпросите на "Сега" дали намира основание за стартиране на дисциплинарна процедура срещу номинираният от ИТН за министър и силов вицепремиер.

"В Софийския адвокатски съвет е проведено обсъждане по повод становището на Етичната комисия на СУ по казуса с адв. Петър Илиев, както е огласено в медиите. Предвид данните в становището предстои да бъде извършена проверка в съответствие с правилата на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката, която ще приключи с решение на Съвета", гласи отговорът на адвокатурата.

Според Закона за адвокатурата уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала са дисциплинарно нарушение. Дисциплинарните наказания според същия закон са: порицание; глоба от една до осем минимални работни заплати; лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.

Илиев напусна Юридическия факултет на СУ, където беше главен асистент, след като Етичната комисия обяви становището си. Така той изпревари решението на ректора да го освободи от преподавателското място, като обяви в Туитър, че продължава "да работи за доброто на Отечеството по други начини".

 

Още

Парламентът изиска закъснял одитен доклад за тол системата

18.05.2022

151
Прокуратурата се събуди за хакерската атака срещу пощите

18.05.2022

611
КЕВР се чуди какво да прави с цената на газа

10.05.2022

1950