Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хиляди българи и украинци протестират срещу Русия

Повече от половината население смята, че Европа трябва да е единна срещу всяка агресия

24 Февр. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Хиляди излязоха на протест вечерта в София.

Хиляди българи отбелязват днес годишнината от войната в Украйна с протести срещу Русия. Включват се и много украинци, пребиваващи у нас. Проявите текат децентрализирано - просто различни сдружения, а и неорганизирани граждани, решават да изразят мнението си. 

Ключовото събитие започна в 19 часа в София пред президентството. Както сочи мястото, протестира се и срещу държавния глава Румен Радев заради позицията му по конфликта. Събраха се няколко хиляди души, които поискаха импийчмънт на държавния глава, както и отзоваването на руския посланик Елеонора Митрофанова от България.

"България и българският народ знаят ясно кой е агресорът. А някои политически сили и държавни фигури зад пацифизма и неутралността призовават света да изостави Украйна", казаха организаторите. 

След около час пред президенството присъстващите почетоха с минута мълчание загиналите в Украйна, след което се отправиха към Орлов мост. Движението на автомобилите по маршрута на шествието бе блокирано, а то продължи до 20:30 ч.

А сдружение „За свободна Русия“ организира демонстрация пред руското посолство още сутринта.

В Пловдив проявата започна в 18 часа пред църквата "Св. Богородица" в Стария град:

В Русе и Велико Търново хората се събраха от 17.30, съответно на централния площад и пред общината. Във Варна, където е планирано утре събитие от 14 часа пред общината, граждани демонстрираха пред консулството на Русия още преди обед. Клиповете в социалните мрежи показаха как звучат украински песни: 

А вечерта във Варна се проведе и флашмоб. Направиха го украински граждани.

В Бургас и Стара Загора също се събраха хора. В Дупница бе отслужен молебен. Провеждат се мероприятия в още много населени места. В по-големите градове събиранията прерастват в шествия.

 

НАСТРОЕНИЯ И ИЗВОДИ

Най-важните уроци, които българинът трябва да научи година след началото на войната, са за необходимостта от общи единни действия както на Европа, така и вътре в България. Това сочат данните от експресно национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 18-22 февруари сред 900 пълнолетни граждани от цялата страна, интервюирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

Според данните от анкетата 51,3% смятат, че Европа трябва да действа единно срещу всяка агресия и война. Според 48,5% е необходимо Европейският съюз да изгради стратегия за превенция на подобни военни конфликти.

Фокус върху българската позиция поставят около 40% от анкетираните. От тях 42,7% заявяват, че е належащо българските партии и институции да изработят единна позиция към войната и санкциите срещу Русия. За 40,1% е необходимо България да диверсифицира енергийните си доставки, за да не бъде зависима от Русия.

Активната хуманитарна помощ, която правителства и обикновени граждани вече оказаха на бягащите от войната, оставя този въпрос малко по-назад в предпочитанията, сред вече научените уроци. Изрично го посочват 33,8% от запитаните. 30,6% пък са на мнение, че Европа трябва да продължи да оказва военна помощ на Украйна, за да не се разпространи войната и в други държави.

Едва 9,3% смятат, че европейските страни трябва да отстъпят пред агресията и да изпълнят исканията на Русия.

Ключови думи:

Русия, Украйна, война

Още по темата