facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Графолозите по "Иванчева" влязоха в противоречие със себе си

Приложените снимки към експертизата на тефтерчето на бившата кметица опровергават вещите лица
7 404
 Илияна Кирилова

Вещите лица графолози, които извършиха експертиза на почерка в тефтерчето на Десислава Иванчева, влязоха в открито противоречие със себе си на поредното заседание по делото срещу бившата кметица на столичния район "Младост" и нейната заместничка Биляна Петрова. Миналата година Сашо Атанасов, Даниела Апостолова и Илия Илиев излязоха със становище, че не може да се установи категорично кой е писал цифрите в бележника на Иванчева, които според прокуратурата са сметки за подкуп. Сега на втора инстанция същите вещи лица вече твърдят, че числата са изписани от ръката на Петко Дюлгеров - подсъдим като посредник при предаването на рушвета от бизнесмена Александър Ваклин на бившата кметица. Разминаването в становището им се дължало на допълнено събран сравнителен материал.

След като графолозите представиха тройната си експертиза пред апелативния спецсъд, защитата на подсъдимите получи възможност да им задава уточняващи въпроси. Стана ясно, че заключението на вещите лица не е безспорно, както твърдят. Адвокатът на Дюлгеров Мариана Тодорова поиска те да уточнят какви документи, писани от подсъдимия, са използвали в сравнителния материал, за да анализират неговия почерк. Отговорът беше, че е анализирана декларация от архива на община Младост от 2009 г. Защитата обаче заяви, че в експертизата е отбелязано, че документът не е от 2009 г., а от 2013 г. "Не пише 2013, а 2004", заяви графологът, на което адвокатът го апострофира, че преди секунди самият той е казал 2009. "Е, значи може да пише не 4, а 9", отвърна вещото лице. "Мислех, че сте графолог", заяви от своя страна адв. Николай Хаджигенов, който защитава Иванчева.

Освен това от община „Младост“ по делото има заявление, че не разполага с ръкописни документи на някогашния кмет Петко Дюлгеров.

Адвокатите на подсъдимите поискаха да знаят още дали при експертизата е бил използван сравнителен материал от 2018 г., за когато прокуратурата твърди, че Дюлгеров е писал в бележника. "Няма условие, което да изисква сравнителният материал да бъде в същия период от време. Почеркът на човек се формира между 25 и 30-годишна възраст. След което не се променя до старческите години, ако не настъпи някое значимо събитие", обясни експертът. На уточняващ въпрос той допълни, че фактори като сърдечно-съдови заболявания, наранявания на пишещия крайник, хроничен алкохолизъм и болестно състояние на очите също може да измени почерка. Освен това зависи дали се пише седнал, легнал, в кола или на грапава повърхност. "Имате ли сравнителен материал в експериментални образци как Дюлгеров е писал легнал, седнал?", попита адвокатът. "Снели сме подобни пред съдебната зала на пейката. Считаме, че са достатъчни", заяви графологът.

Обсъждането на графологичната експертиза влезе в абсурдна фаза, след като защитата поиска да научи, защо вещите лица не са изследвали цифрата 8. Те обясниха, че анализ на изписването на тази цифра е направен, като било установено, че Дюлгеров "изписва по един и същ начин овалите на 8, като горният е значително по-малък от долния". Адвокатът на обвиняемия обаче възрази, като показа приложението към съставената експертиза. Там има снимки на почерка, който е използван в сравнителния материал. От илюстрацията се вижда с просто око, че Дюлгеров изписва 8 по точно обратния начин - горният овал е по-голям.

"Искам да напомня, че илюстративният материал на експертизата не е съществен. Същественото е в текста към експертизата. Илюстрациите дори не са задължителни. Те са подбрани от целия сравнителен материал, но със сигурност не са целият. Това, което сме подбрали за илюстрация, е на случаен принцип. Снимките не бива да се използват, на нас поне не ни се иска", отвърна вещото лице. 

Подобни разминавания в становището на графолозите и приложените илюстрации на ръкопис от Дюлгеров има и по отношение на цифрата 4. В експертизата се твърди, че вертикалният елемент на числото е изписван от подсъдимия дъгообразно, но точно обратното се вижда в приложените снимки. В този момент се намеси прокурор Тихомир Стоев, който изтъкна, че "вече казахме, че илюстрациите към експертизата нямат никакво значение". Той дори изрази мнение, че въпросите на защитата целят да дискредитират заключението на вещите лица. "Не трябва да гледате тези снимки! Вече споменахме, че едно от свойствата на почерка е вариантността", възнегодува отново графологът. На въпрос какъв брой цифри 4 и 8 са анализирани, за да стигнат до заключението си, вещите лица отговориха, че не помнят. "Не е въпросът колко, а дали са достатъчни", уточни единият експерт.

Не става ясно обаче какъв е смисълът от приложените към графологичната експертиза снимки на анализиран почерк, след като те не били от никакво значение. В случая дори ѝ противоречат, като изобразяват точно противоположното на заключението на вещите лица. Освен това се оказа, че единият от графолозите е станал такъв след едномесечен курс, след който е бил вписан в списъка с вещи лица. В крайна сметка обаче Апелативният специализиран съд прие становището на тримата експерти.

ПРИСЪДА

На първа инстанция бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева получи 20 години затвор за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да придвижи негови строителни книжа. Нейната заместничка Биляна Петрова беше осъдена на 15 години лишаване на свобода, а Петко Дюлгеров като посредник - на 12 години затвор.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руската прокуратура поиска 18 г. каторга за Пол Уилан

25.05.2020

4390 57
Експертиза отложи делото "Иванчева" за юли

20.05.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3536 25
Върховният съд излъчи в YouTube дело срещу прокурор

18.05.2020

587

Коментари

maestrata

Кошаревските графолози?Хвала!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×