Медия без
политическа реклама

ГЕРБ се сблъсква със съпротива още преди старта на преговорите

"Да, България" няма да участва, БСП се гневи, че Борисов предпоставя преговорите

Плановете на Борисов отблъскват другите формации в новия парламент.
Илияна Димитрова
Плановете на Борисов отблъскват другите формации в новия парламент.

Ултимативният тон на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който постави редица условия за бъдещото правителство, не се харесва на някои парламентарни формации. Още отсега герберите се сблъскват със съпротива.

Позиция в този дух публикува тази вечер "Да, България" - партия от състава на ПП-ДБ, която доскоро се оглавяваше от Христо Иванов, подал оставка заради катастрофалните изборни резултати на десницата. Националният съвет на "Да, България" е решил, че депутатите от формацията няма да участват в съставянето на следващото правителство, както и че няма да го подкрепят в новото 50-о Народно събрание. "След отказа за реформи отпреди 3 месеца, и с оглед на изборния резултат, нямаме основания да излъчваме и подкрепяме правителство", уточни във Фейсбук депутатът от партията Божидар Божанов. От видео изявление на ПП вчера – друга партия в обединението, също дадоха да се разбере, че възнамеряват да останат в опозиция. Остава да излезе с позиция ДСБ на Атанас Атанасов.

По-рано недоволство спрямо плановете на Борисов изразиха и от БСП. "Това, което Борисов предлага, е правителство на ГЕРБ, не експертен кабинет. Експертен кабинет означава, като започнете през министър-председателя, минете през външния министър и всички останали министри, наистина да бъдат експерти и надпартийни хора, а не от партия ГЕРБ", заяви Христо Проданов, който е новоизбран депутат и секретар на Изпълнителното бюро на БСП, в ефира на bTV Radio.

По думите му, столетницата настоява за надпартийно правителство без ярки политически фигури. "В тази връзка, това, което предлага Бойко Борисов, не отговаря на това, което ние смятаме за правилно. В партийни сглобки не смятаме да участваме", посочи Проданов. Той смята, че преговори трябва да се водят, без да се предпоставят условия.

Последвайте ни и в google news бутон