Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фирма е осъдена за 100 хил. лв. заради жертва на дупка от ремонт

Изкопът е за подмяна на тръби на "Топлофикация", възложена на външен изпълнител

БГНЕС
Наредбите изискват изкопите да бъдат обезопасявани.

100 хил. лв. обезщетение трябва да плати фирма, която не обезопасила изкоп за ремонт на топлопреносната мрежа в София и 72-годишна жена загинала, след като паднала в него. Това е решил Софийският градски съд в края на 2020 г., видя "Сега" в регистрите.

Двете дъщери на жертвата завеждат делото срещу "Топлофикация - София", срещу фирмата - ЕАД, на която монополистът е възложил ремонта с обществена поръчка, както и срещу едноличният търговец, подизпълнител на обекта. (Интересна подробност е, че спечелилият поръчката, не е имал право да наема подизпълнители.)

Наследниците претендират за общо 300 хил. лв. В крайна сметка обаче съдия Божана Желязкова приема, че отговорността е на подизпълнителя. Неговият управител, както и двамата работници, направили изкопа, през 2017 г. са осъдени по наказателното дело за причиняването на смъртта - първият на 8 месеца условно, а другите двама - на пробация. Съдията обяснява, че оценява страданията на наследниците на по 100 хил. лв., но майка им носи половината вина за инцидента, тъй като е можела да мине от друго място, но без причина се е доближила към ръба на изкопа, за да погледне в него. Походката ѝ не била стабилна, тя залитнала и паднала. "Това неоправдано опасно поведение е поставило в опасност здравето и живота ѝ в еднаква степен" с необезопасяването на обекта, мотивира се съдът и намалява обезщетението на по 50 хил. лв. за всяка от дъщерите. 

Фаталният инцидент станал 24 юли 2012 г. в столичния жк "Люлин" 4, където течал ремонт на топлопреносната мрежа на "Топлофикация" и имало изкоп, дълъг 9 метра, дълбок 1,20 м и широк 0,80 м. Ровът не бил обезопасен с метални огради или сигнални ленти, а около него били сложени тротоарни бетонови плочи, извадени при изкопаването му.

След като жената паднала в него, била откарана в "Пирогов", където било установено, че със счупен шиен прешлен. Тя остава в болницата до ноември, когато умира заради травмата. Последните 3 месеца е в реанимацията. 

Експертизата по делото установява, че посредствената причина за смъртта на жената е многоорганна недостатъчност, развила се на базата на тежките възпалителни усложнения, настъпили от шийната травма, тъй като заради нея тя се е залежала, подложена е на много инвазивни процедури, продължителна изкуствена белодробна вентилация и операция на шията. Експертите обясняват още, че хроничните заболявания и наднорменото тегло на починалата са били неблагоприятни фактори за нейното възстановяване от шийната травма, която по принцип не застрашава живота.

Експертите са категорични, че лечението е било навременно и правилно и съдът се съгласява с тях. 

 

Осъдената фирма трябва да плати на ищците 3530 лв. за адвокат, а на съда 4200 лв. разноски и държавна такса. Тъй като искът им е уважен само частично, двете дъщери на загиналата дължат на фирмата 5400 за разноски и адвокат, и по 9000 лв. за адвокатски възнаграждения на "Топлофикация" и на дружеството, спечелило обществената поръчка за ремонта.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?