Медия без
политическа реклама

От февруари децата до 10 години ще пътуват безплатно в транспорта

Увеличават се и субсидиите за картите на учениците над 10 г. и пенсионерите

25 Яну. 2023ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова

От февруари до края на годината пътуването в обществения транспорт става безплатно за всички деца до 10 години. Учениците на възраст над 10 години ще ползват много по-голяма отстъпка от цената. По-голямо намаление ще има и за възрастните.

Това реши на днешното си заседание служебното правителство. Това е едно от последните заседания на този служебен кабинет преди разпускането на Народното събрание.

В момента държавният бюджет субсидира общините за осигуряването на обществен автомобилен транспорт по намалени цени или напълно безплатно за отделни групи. Досега право да пътуват безплатно с вътрешноградски и междуселищен транспорт имаха децата до 7 години. С решението на МС възрастта се вдига на 10 г. Учениците досега имаха право на 30% намаление от картите за пътуване с вътрешноградския транспорт и 20% намаление в междуселищния. Сега субсидията за тях се вдига на 70%. Според действащите текстове пенсионерите имат право на 20% от цената на абонаментната карта за градски линии и 20% намаление за междуселищни. Намалението за тях става 40%. 

На базата на по-високите субсидии общините следва да преработят и цените на съответните превозни документи. При едномесечните карти това ще бъде отразено лесно, не е ясно как ще се процедира при закупени годишни карти. В София например бяха въведени годишни ученически карти с цена 200 лв. В София ако общината не реши да промени политиката си, напълно безплатни трябва да станат и картите за пенсионери, обясни транспортният министър Христо Алексиев. В момента над полагаемото се 20% намаление те дават субсидия от 60% и отстъпката е 80%. Сега с новите 20% от държавата картата следва да стане безплатна, освен ако общината не намали своя дял на финансиране, обясни Алексиев.  

За финансирането на тези мерки правителството ще одобри допълнителни средства в размер на 73 млн. лв. Други 27 млн. лв. ще бъдат отпуснати за субсидиране на междуселищни нерентабилни линии. Парите бяха осигурени с извънреден трансфер за антиинфлационни мерки в края на миналата година към финансовото министерство. Отделно се готвят критерии и за схема за подпомагане на цените на горивата с авансово постъпилите приходи от свръхоблагането на печалбите на "ЛУКойл", но там още няма яснота. "Работи се и по схемата с ваучери на горива, но считаме, че на първо място трябва да конмепнисараме антиинфлационно най-уязвимите групи", коментира  Алексиев. Той бе категоричен, че схемата не се бави, и вероятно ще бъде обявена през февруари. "Считаме, че подкрепата за ползване на транспорта е добре насочена - ще докосне много домакинства с деца, ще стигне до възрастните хора", коментира Алексиев избора на групи, които да получат по-високи субсидии. 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?