Медия без
политическа реклама

ЕК следи случая със заплахите срещу съдия Цариградска

15 Май 2024
Булфото
"Ако няма достатъчно обществен натиск институциите да заработят, тези групировки ще продължават да си разменят компромати, да търгуват с компроматите, а от друга страна - няма да изключа да продължи запушването на усти на хора като Мартин Божанов", казва Владислава Цариградска.

Европейската комисия "следи отблизо развитието на случая" със системните заплахи към българската съдийка Владислава Цариградска и "продължава да работи активно и да подкрепя усилията за укрепване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз". Това се казва в писмо на заместник-председателката на ЕК Вера Йоурова в писмо до Българския хелзинкски комитет (БХК). Кореспонденцията е в отговор на друго писмо на правозащитната организация за състоянието на съдебната система в България, обясняват от БХК.

През март магистрати от цяла Европа поискаха проверка на България заради тревожните събития със съдия Владислава Цариградска. Те се обърнаха към комисаря по правосъдието на Дидие Рейндерс и комисаря по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович с настояване да проучат ситуацията с независимостта на съдебната власт в България. БХК подкрепи тази позиция, като наблегна на системни проблеми като "сенчестите кръгове на дълбоката държава", противопоставянето на усилията за ограничаване на властта и на формалното и неформално влияние на главния прокурор в съдебната система, както и справянето с корупцията. Сега Йоурова пише до БХК, че е поела ресорите на Рейндерс, докато той е в отпуск, тъй като е кандидат за генерален секретар на Съвета на Европа.

Съдия Цариградска говори за заплахите срещу нея отправени от Мартин Божанов - Нотариуса, още от 2019 г. Разказът ѝ тогава беше на практика неглижиран от институциите. Така се случи и с разкритията, направени от друг съдия - Цветко Лазаров, пред Висшия съдебен съвет. След убийството на Мартин Божанов в началото на тази година, се оказа, прокуратурата е била на косъм да го обвини, но показният разстрел ѝ е попречил. Месеци по-късно по това разследване, водено за организирана престъпна група, все още няма повдигнати обвинения. А опитите за публично проучване на "брокерската" дейност на Нотариуса в съдебната система, претърпяха фиаско.

Мониторингът на ЕК над България, въведен с членството ѝ в ЕС през 2007 г., беше прекратен през 2023 г. По неговия пример обаче две години преди това бе въведен общ механизъм за върховенството на правото в целия ЕС. През лятото предстои да бъде обявен докладът за тази година.