Медия без
политическа реклама

Депутати от ГЕРБ и БСП се сбиха покрай оставката на Караянчева

Шефът на парламента остава на поста си

15 Окт. 2020Обновена
Цвета Караянчева
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Цвета Караянчева

Очаквано председателят на парламента Цвета Караянчева запази поста си. Искането на БСП и ДПС за предсрочното й освобождаване получи подкрепата единствено на 97 депутати от техните парламентарни групи и на неколцина независими. 126 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" застанаха зад Караянчева.

Дебатът около искането ще се запомни най-вече с това, че ГЕРБ и БСП стигнаха до физическа саморазправа. Повод за парламентарните размирици стана, колкото и абсурдно да звучи, папка, съдържаща изказването на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски. Съпартиецът му Младен Шишков обяви от парламентарната трибуна, че докато Гърневски си чакал реда за изявление, социалистът Драгомир Стойнев му взел папката и я предал на своя колега Георги Гьоков, който тръгнал да си излиза с нея от пленарната зала. Маноил Манев от ГЕРБ пробвал да го спре и в кулоарите на НС нападнал Гьоков, разказа депутатът от БСП Антон Кутев пред "Сега".

Според управляващите обаче отговорността била на социалистите. "По най-безогледен начин г-н Гьоков започна да се съпротивлява. Нещо повече – 6 човека от групата на БСП се нахвърлиха физически върху колегата Манев", разказа развълнуван Шишков. А накрая заключи: "Колегите от БСП имат навика да крадат не само физически, но и интелектуална собственост." Кутев обаче обясни друго - че Манев бил доста агресивен и няколко квестори се опитали да го озаптят, но безуспешно. Станало меле между депутатите, но според Кутев нямало сериозно пострадали. 

Самият Спас Гърневски получи безпроблемно възможност да говори от трибуната. И оттам се впусна в цветисти и зловещи описания на искането за оставката на Караянчева - "сатанински политически пир по време на чума" и "безпрецедентен антибългарски заговор на национални предатели".

КАРАЯНЧЕВА: НА МОМЕНТИ МИ СЕ ИСКАШЕ ДА СКОЧА ОТ НЯКОЯ КАНАРА

В своята защита пред депутатите Караянчева се позова на станалия вече обичаен рефрен на ГЕРБ - за скрития съюз между БСП и ДПС. "Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика. От време на време тези коалиции излизат на светло, за да проверят забравени ли са вече времето на тройната коалиция или мъчителните месеци на Орешарски", каза Караянчева, поглеждайки към редиците на опозицията.

Тя беше категорична, че е спазила всичките си задължения като председател на парламента. Отрече да е възпрепятствала разглеждането на опозиционни законопроекти, както и да е прикривала премиера от парламентарен контрол. Не призна, че е обидила българските граждани с призива "Ходи пеша, бе" и отново препоръча да се "разграничават партийното и институционалното говорене". Обяви също, че е създала всички възможни условия за работа на журналистите в Народното събрание - твърдение, с което парламентарните репортери категорично не са съгласни.

По отношение на записа, в който се споменаваше нейното име, Караянчева настоя, че автентичността му все още не била доказана. "Може би трябваше да потъна в небитието? Да изчезна може би от лицето на земята заради едно изречение по мой адрес, което предполагаемият записван категорично и многократно отрича да е казвал", агресивно запита Караянчева.

"Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара", обидено каза тя. "Трудно е да с жена в политиката, както добре знаете, г-жо Нинова. Но именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате лъжи от арсенала на най-мрачното женомразство. Не всичко в политиката трябва да е позволено", обърна се Караянчева към соцлидера Корнелия Нинова. И порица опозицията: "Не се прикривайте зад фалшив морал. Целта ви не съм аз - жената Цвета Караянчева, нито постът председател на Народното събрание. Вашата цел е свалянето на законно избраната и публично сключена управляваща коалиция от властта. Забравяте обаче, че тази власт е спечелена на избори с вота на българските избиратели, не с метежи, пазарлъци и принуда. Моята чест не е функция на вашата оценка", завърши Караянчева.

БЕЗРЕЗЕРВНА ПОДКРЕПА ЗА КАРАЯНЧЕВА

От ГЕРБ още в началото на дебата бяха категорични, че няма да позволят избраният от тях председател на парламента да бъде отстранена от поста й. "Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-то Народно събрание до края на месец март следващата година", заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Тогава се очаква да се проведат следващите редовни парламентарни избори.

"Не сте изгубили доверието на мнозинството, което ви е избрало. Днес ние съвсем убедено ще гласуваме срещу този проект на решение за предсрочното ви освобождаване. Оценяваме качествата, които притежавате, и умението да ръководите този парламент. Много често показвате тези качества по начин, който дори не отива на един председател на Народното събрание ... Получавате подкрепата на много български граждани - и тази подкрепа не е от граждани, които симпатизират на управляващото мнозинство. А това е така, защото от първия момент на избирането ви вие посещавате и малки, и големи населени места, за да говорите с хората, за да чуете техните проблеми и да предложите решения", поласка Ципов своята съпартийка.

Върхът на комплиментите дойде от Александър Ненков, който обяви, че Караянчева ще остане в "златните страници" на историята на българския парламент.

БСП И ДПС ЗА "КЪРДЖАЛИЙСКАТА ЖЕНА И МЪЧЕНИЦА"

Корнелия Нинова обяви, че Караянчева трябва да си тръгне, за да се възстанови авторитетът на институцията Народно събрание, да се заздрави законодателният процес, както и в името на защитата на достойнството на българските жени. И напомни за записа, в който "тя е определена като… една кърджалийска жена" от премиера Бойко Борисов. "Тя написа на стената си във Фейсбук: „Аз вярвам на Бойко Борисов“. Тя може да му вярва за тази оценка, то е неин избор и собствено самоунижение. Но ние не искаме повече, като председател на Народното събрание, да унижава институцията", каза Нинова.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подкрепи аргументите й, но изрази съмение, че ГЕРБ биха предприели стъпката да се лишат от човек, който е "олицетворение" на партията. "Самата госпожа или не е разбрала за какво става дума, или се е взела твърде насериозно. Тя и днес продължава да си мисли, че искането за оставката й е просто акт на опозицията и ще отмине. Нещо повече – опитва се да дублира поведението на президента и премиера в опит да изпъкне и да печели дивиденти, но това не й се отдава и резултатът е гаф след гаф. Да се изявяваш като квартален партиен функционер е политическо престъпление срещу републиката и това историята няма да прости", заяви Карадайъ.

А възмутените викове от редиците на ГЕРБ той репликира: "От истината ви боли, нали?"

Депутатът от ДПС Хамид Хамид поздрави Караянчева с думите: "Уважаема г-жо карджалйска мъченице". "Ако г-жа Караянчева изобщо се запомни за нещо, то това ще е кратката, но категорична оценка на своя партиен председател. Не сме съгласни обаче с него – няма място думата „кърджалийска“ в определението. Но дотам завършва нашето несъгласие с министър-председателя", каза още Хамид. "Стига жълтини", опита се да го пресече водещият заседанието Емил Христов.

ГЕРБ ПРАТИ ОПОЗИЦИЯТА В РЕСТОРАНТ ЗА СРЕЩА С БОРИСОВ

В защита на Караянчева излезе депутатът от "Обединени патриоти" Славчо Атанасов. "Тя не е откраднала нито една стотинка от държавата за разлика от други, които на 28 години станаха приватизатори", обяви той от трибуната. Във връзка с грубостите на премиера Бойко Борисов към шефа на парламента като жена, Атанасов коментира: "Нека да знаем за какви географски ширини говорим – не сме нито Англия с 400 години демократични институции, нито Франция. От тази свещена трибуна са се изказвали какви ли не груби неща." Сринатото доверие към Народното събрание според него не било прецедент - при Жан Виденов и Иван Костов падало до 6 процента. В заключение Атанасов посочи, че патриотите застават зад Караянчева.

Бившият културен министър Вежди Рашидов пък се ядоса, че социалистите наблягат на нежеланието на премиера Бойко Борисов да идва в парламента. "Ако иска ще дойде, ако не иска – не. Поканете го в един ресторант и си говорете по мъжки", обърна се Рашидов към Корнелия Нинова. И похвали ГЕРБ и правителството за работата им, а БСП упрекна, че нямала нищо, което да покаже за всичките си години на управление - "дори един сладолед".

Позицията на "Воля" стана пределно ясна, когато водачът на партията Веселин Марешки излезе на трибуната и започна да се чуди кого биха могли опозиционните партии да предложат на мястото на Караянчева. И даде да се разбере, че няма да допусне победа на БСП, с която враждува особено силно, откакто левите депутати настояха за оставката му като зам.-председател на Народното събрание.

ПЪЛНОТО ИЗРАЖДАНЕ НА ДЕБАТА

Дискусията постепенно се разводни. Йордан Цонев от ДПС реши да демонстрира богословското си образование - обяви, че редовно се сещал за библейската фраза „мерзостта на запустението“. "Отнася се до юдейския храм в Йерусалим, но ще направя аналогия с храма на българската демокрация", каза помпозно Цонев.

Соцдепутатът Антон Кутев се обърна към управляващите с думите: "Вие всички сте безсмислени и трябва да си ходите сега." На което водещият заседанието Емил Христов отвърна: "Това беше сериозна обида към вашите колеги. Не познавам безсмислен народен представител. Е, познавам."

А Кристиан Вигенин от БСП заговори за зам.-председател на парламента, но без да посочи име, който "проявява постоянен интерес към еднополовата любов". "Сигурен съм, че има психолози, които могат да му помогнат за този особен интерес", допълни Вигенин. В изявлението му се разпозна Веселин Марешки, който отговори: "Опазил ме бог, ако търся своята мъжественост, да се допитвам до Вигенин. Ако реша да ставам жена, ще му се обадя задължително."

Накрая избухна и разпра между Корнелия Нинова и поелия заседанието Валери Симеонов. Соцлидерът започна да оборва едно по едно изявленията срещу нейната партия по време на дебата. "Вие разбор на изказванията ли правите до момента", засече я Симеонов. Последваха гневни възгласи от лявата половина на залата, на което той отговори: "Имаме точка от дневния ред, по-спокойно. Говорете по същество." "Не ми казвайте какво да говоря. Аз съм народен представител и имам правото на свободна воля да изразявам позицията на парламентарната ни група", ядосано реагира Нинова. И му нареди: "Сега тези три минути, които ми ги отнехте, ще ми удължите във времето за изказвания." На което Симеонов замълча.

Но само за малко - след десетина минути излезе на парламентарната трибуна, за да се обяснява за начина, по който води заседанието. "Не преживявайте толкова неуспеха си, че не сте успели да спрете г-жа Нинова. Аз също не успях да я спра", утеши го Емил Христов, който междувременно беше поел заседанието.

Последвайте ни и в google news бутон