Quantcast

Медия без
политическа реклама

Чужденец намушка ученик с нож в центъра на София

Извършителят е със статут на бежанец и вече е с повдигнато обвинение, съобщи прокуратурата

25 Септ. 2022Обновена
БГНЕС
Прокурорът Георги Иванов от СРП.

Чуждият гражданин, наръгал с нож непълнолетното момче в София, вече е с повдигнато обвинение.

"Софийска районна прокуратура ще вземе всички необходими мерки извършителят на деянието да понесе предвидената в закона отговорност. Към настоящия момент е задържано едно лице, което не е български гражданин, повдигнато му е обвинение за извършена средна телесна повреда", заяви на брифинг прокурор Георги Иванов при Софийска районна прокуратура по повод инцидента.

"Ножът е иззет. Назначена е експертиза, от която следва да се установи дали кръвта по ножа е на пострадалия, както и да се установи дали евентуалният извършител е оставил свои следи, епителни клетки, по дръжката на ножа", каза още Иванов.

Самият спор е възникнал във връзка с вербален конфликт. "Пострадалото момче се е опитало да се отдалечи от мястото на местопроизшествието, но е било последвано от извършителя и е било наръгано с нож", обясни прокурорът.

Той подчерта, че в хода на разследването са били задържани и други български граждани, които впоследствие са разпитани като свидетели и са били освободени. Иванов призова, ако български граждани са станали случайни свидетели на събитията, да се обърнат към СРП и да дадат показания, тъй като те са от значение за разкриване на обективната истина.

Прокурорът уточни, че към настоящия момент са разпитани всички лица, които са били установи. "Предстои да бъдат установени и още свидетели, които не са били установени от органите на МВР към настоящия момент", добави Иванов и допълни, че в тази връзка има необходимост от съдействието на органите на МВР, които следва да осъществят своята част от оперативно-издирвателните мероприятия.

"Към настоящия момент не са събрани доказателства други лица да са участвали в извършването на деянието", каза още той. По думите му разследването продължава и ако бъдат събрани данни за други лица, които са участвали в деянието, те ще бъдат привлечени към наказателна отговорност.

На въпроса какво общо има Ахмад Алгафари (племенник на режисьора, писател и бивш изп. директор на БНТ Нидал Алгафари) със случилото се, Георги Иванов бе категоричен, че за българската прокуратура "имената и самоличността на нито едно от лицата няма никакво значение, защото всички са равни пред закона".

Предполага се, че има опасност задържаният мъж да се укрие. "Той не е български гражданин. Статутът му към настоящия момент е бежанец", уточни Иванов и допълни, че страната ни е подложена на невероятен мигрантски натиск и в тази връзка прокуратурата има нужда от адекватни действия от страна на другите държавни институции, за да може българските граждани да получат адекватна защита и да живеем сигурно в България.

Георги Иванов отказа да уточни гражданин на коя държава е задържаното лице, "защото се проверяват различни версии".

 

ИНЦИДЕНТЪТ

16-годишен ученик е бил нападнат и намушкан с нож в центъра на София. Второ момче е било бито при същия инцидент. Сигналът за престъплението е подаден в петък вечерта около 19:00 ч., потвърдиха от пресцентъра на МВР. 

След скарване с група млади мъже двамата тийнейджъри са били нападнати и бити, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. По-тежко пострадалото момче К.В. е с три прободни рани. Другото момче е пострадало от ударите и след преглед е изписано.

Първоначално са задържани трима души, но впоследствие двама от тях са освободени. Прокуратурата съобщи, че задържан само един Б.А., който не е български гражданин. Човекът с ножа, който е сочен за извършителят, е палестински гражданин, съобщи агенция "Фокус".

От МВР потвърдиха, че инцидентът е станал след скарване в района на 18-о училище в София. В ефира на bTV бащата на намушканото момче Иво Вълков разказа, че синът му е стабилизиран.

"Това, което ми е известно до момента, е, че след размяна на реплики се започва нападение. Двама от нападателите са бежанци, а третият - български гражданин. Нападат сина ми и негови приятели. Това става пред магазин до училището. След спречкването се разделят. През това време тримата нападатели се връщат до магазина, единият прескача бара и взима нож", разказа Иво Вълков.

Собственикът на магазина се е опитал да вземе ножа, но не е успял. След това тримата започват да гонят компанията на сина на Вълков.

"Догонват ги и започва ръкомахане с ножа по всички. Някои се разбягват, но синът ми и още един негов приятел не успяват. Наръган е в гърдите и корема. Тук вече е неописуема жестокост. Третият нападател - българинът, по информация се оказа, че е Ахмад Алгафари, племенник на Нидал Алгафари. Това са данните на очевидци", разказа още бащата.

bTV потвърждава, че става въпрос за племенник на Нидал Алгафари. Версията на семейството му обаче е, че той се е опитал да спре човека с ножа. Тъй като не е установен като извършител, е бил освободен.

"По моя информация той не е държал ножа, но може би е бил най-агресивният“, разказа още бащата.

Показания са дали повече от 10 души. Нидал Алгафари също е забелязан пред Трето районно управление, допълни Иво Вълков. На сутринта племенникът му е освободен. Според него вече има опит за прикриване на истината, тъй като в някои медии се съобщава само за двама задържани. 

Софийска районна прокуратура съобщи по-рано, че за инцидента е привлечен към наказателна отговорност 17-годишен чужд гражданин, нанесъл телесна повреда с нож на непълнолетно момче:

На 23.09.2022 г. на ул. „Пиротска“ в гр. София обвиняемият Б.А., чрез нанасяне на удар с нож в областта на корема на К.В., му причинил телесна повреда, изразяваща се в нараняване на коремната стена, засягаща две области на тънкото и дебелото черво. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл.63, ал. 1, т. 3 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“. До момента в хода на разследването са разпитани свидетели и е извършен оглед на местопроизшествието. Назначени са експертизи. Б.А. не е гражданин на Република България и няма постоянен адрес, предвид това и възможността да се укрие или да извърши друго престъпление, дежурен прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа. Предстои в понеделник, 26.09.2022 г., да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Ключови думи:

ученик, нож, София

Още по темата