Quantcast

Медия без
политическа реклама

БСП ще върне третия мандат на президента

ЦИК още не е започнала подготовката за президентския вот

07 Септ. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 от 17 часа представители на БСП, на която връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Левите ще върнат мандата, след като Националният им съвет реши, че партията няма да излъчи кандидат за министър-председател.

Предстои държвният глава да разпусне действащото 46-о Народно събрание и да насрочи дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. Преобладаващото мнение е, че те трябва да се проведат заедно с президентския вот. Миналата неделя Радев съобщи, че ще определи датата след разговори с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) тази седмица.

В режим на изчакване

ЦИК е била готова да приеме хронограмата и изборните книжа за президентските избори още миналата седмица, когато беше определена датата за провеждането им - 14 ноември. В същия ден обаче се разбра, че няма да бъде изпълнен третият мандат и се отива към предсрочен парламентарен вот. Затова от комисията изчакват, за да се прецени дали ще има избори 2 в 1. Това разказа зам.-председателят на ЦИК Росица Матева пред БНТ.

"За да улесним избирателите и цялата изборна администрация, преценката на ЦИК е да не вървят успоредно две хронограми и различни изборни книжа, при положение, че част от тях ще бъдат идентични на практика. Затова още не сме приели никакви решения по организацията на президентските избори", посочи Матева.

Тя напомни, че засега нищо не може да се направи за парламентарните избори, тъй като още няма насрочени такива. Трябва да бъде разпуснато Народното събрание и президентът да издаде указ, с който да ги насрочи.

"Ще изчакаме до 14 септември, за да видим дали ще бъдат насрочени 2 в 1. В противен случай трябва да започнем вече да взимаме нашите решения за насрочените президентски избори", уточни зам.-шефът на ЦИК.

Тя смята, че много трудно ще бъде избран президент на първи тур, а ЦИК ще има много кратко време, след като бъде установено кои президентски двойки отиват на балотаж.

Без притеснения

В същото време, Матева заяви, че комисията няма притеснения по отношение на провеждането на избори 2 в 1. Тя припомни, че през 2011 г. са проведени едновременно местни и президентски избори. И увери, че машините като технологии позволяват да се гласува в повече от един вид избори.