Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов лично порязал мераците на патриотите за таван на субсидията

Предложението им за 6 млн. лв. годишно държавни средства щеше да удари основно ГЕРБ и БСП

Илияна Кирилова

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов лично е "отрязал" мераците на коалиционния си партньор "Обединени патриоти" да бъде въведен таван на държавната партийна субсидия от 6 млн. лв. на година. В сряда предложението за поредните законодателни промени, свързани с финансирането на политическите сили, бе записано като първа точка от дневния ред на парламента. Изненадващо обаче председателят на НС Цвета Караянчева обяви, че патриотите са го оттеглили. Така поправките, които също така изненадващо станаха актуални, тъй като бяха внесени в края на миналата година, отново бяха "замразени" за неопределено бъдеще. 

Според депутати, с които "Сега" разговаря, Борисов е поискал от партньорите си да изтеглят текстовете, тъй като в момента изобщо не било нужно да се "нагнетява допълнително ситуацията" и че имало по-важни въпроси. Всъщност предложенията за тавана на партийната субсидия, отпускана от държавата, ще ударят двете най-големи формация - ГЕРБ и БСП. Според изчисления на финансисти, ако те бъдат приети, управляващата партия може да загуби около 3 млн. лв.

Идеята на патриотите е да бъде сложен лимит от 6 млв. лв. годишно, което е два пъти размера на допустимото финансиране за парламентарните избори. Именно по този начин губят най-вече ГЕРБ и БСП, тъй като те са единствените, които взеха над 750 хиляди гласа на последните избори за Народно събрание. А следващия редовен вот трябва да се проведе в средата на 2021 година.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, чийто подпис е най-отгоре на поправките, отказа коментар пред "Сега". На въпроси дали патриотите продължават да държат на промените и дали ще ги внесат отново, Симеонов отговори, че всичко вече било ясно. "Пазарлъци няма. Чисто и просто решихме, че трябва  да се направят по-широки консултации, така че да ангажираме с нашата кауза по-голяма част от останалите партии", обясни той пред Би Ти Ви.

Друг представител на патриотите - депутатът Искрен Веселинов бе лаконичен пред "Сега", че предложенията им не са изтеглени изобщо от парламентарното деловодство и че ще им дойде времето.

Представители на левицата пък смятат, че срещу изтеглянето на законопроекта си, патриотите са поискали от ГЕРБ нещо в замяна. Какво е обаче тепърва ще стане ясно.

ДРУГИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Освен таван на държавната партийна субсидия, "Обединени патриоти" предлагат и връщане на предишни текстове от Закона за политическите партии - да бъде позволено финансиране само от физически лица, но не и от фирми, както е сега. В предложението е записано още партиите да приемат услуги, само ако са извършени с личен труд, както и лични дарения и предоставяне на помещения за партийна дейност.

Максималният размер на дарението от физически лица за една календарна година от 10 хил. лв., гласят още текстовете. По този начин се цели да се избегне зависимостта на партиите от икономически субекти и да се възстанови правната уредба преди изменението на размера на държавната субсидия през месец юли 2019 година.

В края на миналата година при приемането на бюджета за 2020 г. и с гласовете на депутатите от ГЕРБ държавната субсидия бе увеличена от 1 лв. на 8 лв. за получен глас на последните парламентарни избори.

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?