Quantcast

Медия без
политическа реклама

Адв. Шаркова: Очаквам дела срещу болница "Шейново"

Сменяме гривните с нов тип - с баркод и четци, обяви директорът на лечебното заведение с разменените бебета

23 Дек. 2022Обновена

Очаквам дела срещу болница "Шейново", но по-правилният начин е такива спорове да се разрешават извън съда. Това коментира пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова по повод случая с разменените бебета в столичната АГ болница. 

Адв. Шаркова посочи, че има съдебна практика, която присъжда обезщетение за вреди, изразяващи се в изживян стрес и увреждания на психиката, несвързани пряко с грешка в лечението, а по-скоро с нарушаване на правилата и организацията в лечебното заведение, включително нарушаване на етични правила. 

Според нея обаче най-добрият начин е болницата да потърси извънсъдебни методи за разрешаване на този въпрос. 

"Винаги, когато в един процес е налице човешки фактор, има слаби места и пропуски", подчерта адв. Шаркова. Според нея важното е сега много внимателно да се анализират процесите, да бъде намерено слабото място и остарелите практики да бъдат преустановени.

Болницата ще замени използваните в момента гривни за идентификация на бебетата с нови, снабдени с бар кодове и четци, съобщи днес пред бТВ директорът на "Шейново" д-р Румен Велев. Стикери ще се поставят и на медицинските документи и количките на новородените, а четците ще показват едновременно номерата и на бебето, и на майката. Ще бъдат разписани и по-подробни алгоритми на работа. "Готов съм да подам оставка, ако се установи, че не съм създал необходимия ред и има пропуски в процедурата", заяви Велев. Той отново обясни, че няма размяна на гривни, а бебетата са били разменени в количките още преди едната майка да види за първи път детето си. Велев изрази готовност болницата да сключи извънсъдебно споразумение с пострадалите родители и да съдейства по всякакъв начин. "Най-полезно за децата и родителите е максимално бързо да приключи този случай", заяви шефът на Шейново.

Адв. Шаркова е категорична, че един от пропуските е при изписването, когато никой не е направил сравнение в номерата на гривните. Според нея е грешка и отделянето на бебетата от майките. "Ако тези деца не бяха разделени от майките, това нямаше да се случи", изказа мнението си тя. 

Според Шаркова не трябва да се водят дела за установяване на произход или за актовете за раждане. "Нямаме грешка в актовете за раждане - нямаме несъответствие между биологичните родители и записаните в актовете", подчерта тя. Децата са разменени фактически и в този случай няма да се водят искове, но е възможно да възникне спор, защото някой от родителите може да няма доверие на някои текстове.

При условие, че не са нужни искове, могат да се използват по-бързи механизми. Надявам се, че органите на съдебната власт ще действат бързо и в рамките на досъдебното производство експертизите ще установят фактите, каза адв.Мария Шаркова. 

Според нея е нормално семействата на разменените бебета да потърсят връзка помежду си и да имат нормални отношения. "Тази грешка е факт, оттук нататък трябв а да се намери пътят", категорична е адв. Шаркова.

Две бебета са били разменени и дадени на жени, които не са техни майки, при изписването им от столична АГ болница. За случая разказа "24 часа". Два месеца след раждането една от майките направила ДНК тест заради съмнение, че детето, което отглежда, не е нейно.

 

Още по темата