facebook
twitter

Горещи новини

Българските деца са в Топ 4 на ЕС по наднормено тегло и затлъстяване

461
БГНЕС

България е една от страните в ЕС с висока честота на наднорменото тегло и затлъстяването в ранна детска възраст заедно с Гърция, Чехия и Великобритания. Това отчетоха на пресконференция от българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), което за шести път проведе кампания срещу детското затлъстяване през септември, предаде БГНЕС.

Средно около 30% от децата в България са с наднормено тегло, а 13% са със затлъстяване. Като причини сдружението отчита лошите хранителни навици в комбинация със заседнал живот.

Децата на възраст между 6 и 9 години стоят по 25 ч. седмично пред екрана, независимо дали е телевизор, компютър или смартфон. За сравнение техните връстници от Холандия и Белгия се застояват по 14 ч., отбеляза доц. Светослав Ханджиев от БАСОРД.

Като положителна тенденция се забелязва, че през последните години децата ни консумират все повече плодове и зеленчуци, което ни нарежда на второ място в ЕС. Диетолозите с радост отчитат и че като цяло се забелязва подобряване на хранителните навици.

Препоръката към родителите е най-малките да стоят до 40 мин. пред екран, а юношите – до 3 ч. на ден. Задължително трябва да има поне 10-минутна почивка.

С цел превенция на здравето БАСОРД организира в Албена „Училище за здраве – за деца, учители и родители“ под патронажа на здравното министерство. Досега през годините в кампанията са участвали 560 родители, които са научени на принципите на здравословния начин на живот, балансирано хранене и полезна физическа активност.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Вече е очевадно - Европейската народна партия руши ЕС

21.02.2019

Аделина Марини

4000 74
Македония може да се окаже в капана на "Ислямска държава"
EС няма да подкрепи военна интервенция във Венецуела

20.02.2019

675 1

Коментари

onzitam

Хлебчето, уважаеми....лебецът е виновен. Няма страна в света в която тричленно семейство да изяжда по два хляба дневно!!!

БумТряс

Два хляба дневно х 600 гр. Брашно в тия 600 гр около 200. Нашият хляб не наяжда. А я да видим децата по колко часа висят седнали по столчетата в градините и по колко на чиновете в училище - да не се окажат по 9-10 часа? И храната пълна със захар и мазна от слънчогледовво олио...

Solace

Ми, и като деца сме тъпкали много хляб, ама не бяхме тлъсти. Търчахме с топката в градинките около блока, играехме на жмичка и стражари-апаши. Пък и пържено хапвахме, не е като да не сме. 

Обаче сега мазнините и мливата са по-кофти, стрес, липса на движение - рефлектират върху пухкавите дечица...

Д-р Косев
снимка на Д-р Косев

Децата приличат на родителите си. Не са много местата в Европа, където човек може да види такива чудовищни шкембета, бутова и задници като в България, особено сред по-възрастното население. У нас е прието сред определена възраст човек да не се грижи за тялото си. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×