facebook
twitter

Горещи новини

Български гимнастици взеха злато на младежката олимпиада в Буенос Айрес

Панайот Димитров и Мариела Костадинова бяха част от мултинационалния шампионски отбор "Симон Байлс"
515
БОК

Българските представители в акробатичната гимнастика на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес `18 – Панайот Димитров (18 г.) и Мариела Костадинова (15 г.), спечелиха златни медали като част от интернационалния отбор в състезанието за смесени тимове.

Според регламента на надпреварата бяха оформени 12 отбора с по 12 представители на различни държави в следния състав: по три момчета и по три момичета от спортната гимнастика, по три момичета от художествената гимнастика, по една смесена двойка от акробатиката, по едно момче и по едно момиче от батута.

Отделните тимове бяха кръстени с имена на легендарни спортисти в гимнастическите спортове. За класирането в това мултинационално състезание се взимаха предвид само местата (без точките) в квалификационните надпревари на всеки един представител в съответния му спорт. Общият брой най-предни класирания осигурява злато, следващите – сребро, бронз и т.н.

Българите бяха в отбора с име "Симон Байлс" – в чест на американската гимнастичка, първата афро-американка световен шампион и първата жена с три поредни световни титли (2013-2015 г.). С десетте си златни медала Байлс държи рекорда за най-много шампионски отличия, спечелени от жена в историята на световните гимнастически първенства. Останалите отбори бяха с имена на други легендарни спортисти от гимнастиката – "Надя Команечи", "Оксана Чусовитина" и др.

Нашите представители бяха със значителен принос за титлата на "Симон Байлс", тъй като още в първия ден на игрите се наредиха трети в квалификациите при смесените двойки в акробатиката и се класираха безпроблемно за финала. Тогава Костадинова и Димитров бяха четвърти на "баланс", пети на "динамика" и първи на "комбинирано". Така в общото класиране българската двойка се нареди на трета позиция, с равен резултат с украинската двойка, което й осигури място на финала, насрочен за 15 октомври.

Златните медали бяха връчени на българите от трима членове на МОК - легендарния украински спринтьор Валери Борзов, Сара Уокър (Нова Зеландия) и Маринари Ватанабе (Япония), който като президент на международната гимнастическа федерация (FIG) преди три дни бе приет за член на олимпийското движение.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Можете да ме наричате Чичо Бойко

31.10.2018

3938 41
Александра Начева спечели още една титла за България

18.10.2018

161
Българите вече имат 9 медала от олимпиадата, България - само 5

17.10.2018

175

Коментари

генек
geo_19

Снимката е смущаваща... Да му мисли младежа да не му извъртят едно дело след 30 години. 

buratinob

гео,не говори глупости.

Да са живи и здрави и да спечелят много такива.

Истински спорт, не са синхронно плуване или мятане на топки и обръчи.

 

Mастар

.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×