facebook
twitter

Вие сте тук

36 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

Възрастта за пенсия у нас ще се вдигне до 65 г. едва през 2037 г., но за 1/5 от новите пенсионери всъщност тя е 66 години и 4 месеца. Това показва анализ на НОИ за новоотпуснатите пенсии от държавното обществено осигуряване за първите девет месеца на годината. 20.7% от пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии за осигурителен стаж и възраст са принудени да чакат до тази възраст, защото в прехода не са успели да натрупат достатъчно стаж, за да отговорят на условията за пенсиониране. При наличие на поне 15 изработени години тези хора могат да излязат в пенсия на 66 години и 4 месеца (възрастта е еднаква за мъже и жени и също като другите условия се увеличава ежегодно до достигане на 67 г. през 2023 г.). По тази линия са се пенсионирали 7800 души, показва анализът на НОИ.

Все повече хора не дочакват и да изпълнят условията за пенсиониране, а избират да получават пенсия в намален размер срещу пенсиониране една година предсрочно. Тази възможност са предпочели 4202 души, а недостигащата възраст е средно 9,6 месеца. Броят им изглежда незначителен, но спрямо деветмесечието на миналата година се увеличава със 74%. Със завинаги намалена пенсия заради по-ранно пенсиониране са 11.1% от новите пенсионери, докато година по-рано техният дял е бил 6.3%.

През първите девет месеца на годината в пенсия са излезли 68 462 българи, с 4334 (6%) по-малко спрямо същия период на 2018 г. Най-тежко обаче реформата засяга хората в масовата трета категория, които отговарят на условията за пенсиониране - тази година те са навършени 61 г. и 4 месеца при 35 г. и 8 месеца стаж за жените и навършени 64 г. и 2 месеца при 38 г. и 8 месеца стаж за мъжете. При тези пенсионери намалението е със 7.7% спрямо миналата година - броят им тази година е 19 592 души, или 52% от всички с лична пенсия за осигурителен стаж и възраст. Прави впечатление, че делът им намалява спрямо 2018 г. - тогава 55.6% от новите пенсионери са се пенсионирали по общите условия.

С 6.7% намаляват и пенсионерите от първа и втора категория, които също имат право на ранно пенсиониране - те са 5427 души. Любопитен детайл е, че по специалните условия за балерини, балетисти и танцьори в културни организации са отпуснати 13 пенсии. Това са едни от най-ранно пенсиониращите се хора у нас - достатъчно е да са навършили 42 г. и 10 месеца, ако имат 25 години стаж в професията.

В общата картина на новите пенсии най-голямо намаление НОИ отчита при инвалидните пенсии - те са с 14.7% по-малко. Известно е, че тук ефектът идва от поредица опити да се затегнат условията за получаване на ТЕЛК чрез наредбата за медицинската експертиза, която удари и много добросъвестни хора със сложно здравословно състояние и безспорно намалена работоспособност. Благодарение на тези промени през първите девет месеца на тази година лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване са получили 18 142 лица, с 3137 души по-малко. Въпреки това намаление обаче инвалидните пенсии остават 1/3 от всички новоотпуснати лични първи пенсии, а броят им е съизмерим с този на хората, отговарящи на редовите условия на труд.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Антей

 

Казват, че

на Запад не питат на колко си години,

а можеш ли да работиш?!

 

Отношението - на колко си години (възраст) и

"правото" за дадено работно място

навярно се прилага само в България...

или не.

 

Казват, че

на Запад знаеш при 10 години осигурителен стаж

каква пенсия би получил.

 

При 15 години каква пенсия,

при 20-30-40 години осигурителен стаж

какъв е общоприетия размер, не тавана.

 

Почасовото заплащане какво е в България?!

И за какво стига, изработеното за 4 часа у нас,

например?!

 

Допълнителното пенсионно осигуряване

като е задължително в България - как подобрява

стандарта на живот на човека?!

 

В Европата, САЩ, Канада - как е?!

...........................

 

Всички модели по белия свят са измислени, за да

са доволни  и щастливи

 

всички, които се стремят да станат ... пенсионери! :)

 

У нас не е така!

☝️

..................................................

 

п.с. Картинката е покъртителна!

 

Поздравления за фотото на Илияна Кирилова

и авторката Яна Николова 

 

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Възрастта за пенсия у нас ще се вдигне до 65 г. едва през 2037 г., но за 1/5 от новите пенсионери всъщност тя е 66 години и 4 месеца.

Нали набор 1964 (мъже) беше първият, който щеше да се пенсионира на 65 години, а това трябва да стане през 2029 г.?! За каква 2037 година говорят тези в анализа?

Сичко е шес

Първия набор мъже през 2029, а първия набор жени през 2037.

Nickolas

При наличие на поне 15 години стаж

А какво са правили в останалото време от живота си?

Антей

 

Инвалидизирали са се!

Ето един отговор.

 

Еееех, ето такива семпли въпроси, на Запад - не задават?

 

Ми правят каквото си искат!

Друг един отговор.

.....................................

 

Трети един семпъл пример, българино Nickolas:

 

Работил си 10 години - 300 евро пенсия, например.

Работил си 15 години - 500 евро пенсия, ...

Работил си 30 години - 1500 евро пенсия, ...

 

Така е на Запад.

 

И всеки сам си преценява - с колко,

и как може да живее ... собственият си живот!

 

Не, живота на колегата Николас Nickolas!

 

Отговорите задоволяват ли те, приятелю?!

☝️

 

 

 

kaily
снимка на kaily

Техен проблем и излишна твоя грижа, отворко! Така са преценили, това са направили.

Може да са медитирали, може да са ловили риба. Ти кой си, че да им държиш сметка?

fractal
снимка на fractal

Комунистите да връщат пенсионните фондове на България 

Сегашните пенсионери преди 30 години са били 35-40 годишни какво наследство са оставили или са работили за нищо кой разрешава вноса на нови коли с които новобогаташите изнасят капитали от България

Сичко е шес

Като добавим и 4-те милиарда от КТБ, голям живот ни чака.

Luckbox

Питайте Кайлито за подробности и калкулации как да има стабилна пенсионна система, без да има растеж на икономиката. Тя го е измислила, за което според мен заслужава нобелова награда. Вчера се опитваше да ми обясни, че липсата на растеж не е нужно да има негативни последици за народа. 

kaily
снимка на kaily

Не съм се опитвала да ти обясня, знам, че е невъзможно. Писах под теб за тия, дето ще четат после, може и след години. Ти си неспасяем, за теб не пиша нищо... 

П.С. 

Сега пак пиша за четящите, не за теб.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Много любима снимка таз.

Изобщо снимките в СЕГА са ?

Дежурния

20.7% от пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии за осигурителен стаж и възраст са принудени да чакат до тази възраст, защото в прехода не са успели да натрупат достатъчно стаж, за да отговорят на условията за пенсиониране.

Това явление е доста интересно. Ако сега, през 2019 г, човекът без 35-38 години осигурителен стаж е на 66.5 години, на 18 години е бил(а) през 1973-та. За един такъв период от около половин век да пикаеш на осигурителната система и после да ревеш, че имаш права си е доста нагло. Ако бяха единици, както и да е, има всякакви житейски обстоятелства, които да оправдаят такава ситуация. Всеки пети обаче е признак на масови настроения за паразитно съществуване на гърба на другите. Няма социална система която да издържи на такъв дял паразити.

kaily
снимка на kaily

Имаше едни десетина години, през които българите работеха без осигуровки, щото комсомолските секретари не плащаха осигуровки. А требеше да се яде. Ето как българите се оказаха без стаж, не че не са работили.

А иначе дежурните да се разровят за статистики, това им се удава, когато им изнася, колко средно трудов стаж се трупа на глава от населението по държави.

Дежурния

Всеки крадец на осигуровки (на парите за пенсионерите и майките с децата) си има оправдание. За единици може и да е така както казват, но за огромното мнозинство андрешковци си е чиста лъжа. Цигания, аз крада осигуровките, но дай бате щедра пенсия, за да не те коля и беся по фенерите. Ами ела да ме колиш или бесиш по стълбовете, ако смееш.

Статистиките в епохата на интернет са въпрос на най-елементарна базова грамотност. Във Франция например, пълна пенсия на 67 години и поне 42 години осигурителен стаж. Кога ще ги стигнем французите...?

Nickolas

В Германия пълна пенсия има на 67 години и след 45 пълни застрахователни години.

---

За хора навършили 65 години и имащи 45  пълни застрахователни години законодателят е предвидил "пенсия за старост за дългогодишно застраховани".

kaily
снимка на kaily

Във Франция, отворко, даже един месец да си работил, ти се дава пенсия, колкото за тоя един месец, може да е 20 цента, може да е 30, ама ти се дава за всеки отработен месец. А не като в България - ако си се осигурявал под 15 години, получаваш среден пръст.

Това само по отношение на пенсиите. А по отношение на чиновническото ти мислене, очевидно не си работил в закрито предприятие след 10 ноември, останал без работа и принуден да изхранваш деца. Както останаха без работа милиони българи и работеха, квото им падне, за да има какво да ядат децата им. Това благодарение на комсомолците като теб, не благодарение на отрудените хорица.

 

Отбележи, че работниците се изнесоха, повече от 2 млн, и се устроиха навън. Комсомолските работодатели обаче си седят у нас, един Ковачки се осмели и го съдиха в Сърбия.

Толкоз за конвертируемостта на работниците и комсомолците и толкоз за андрешковците. Андрешко навън не прокопсва. Комсомолец извън държавата хранилница не прокопсва. 

Антей

 

Браво, интелигентна българко kaily!

 

✌️ ❤️

 

И да отговорим на колегата, дето питаше

как без икономически растеж - вдигаш доходи!

 

Ами колега - когато ЧОВЕШКИЯ ФАКТОР 

е приоритет на държавната власт -

 

тогава населението живее добре - въпреки всичко.

 

Пример - близката прекрасна съседка Гърция!

 

Гърция дължи над 200 млрд.евро

на спасителния фонд на Еврозоната -

Европейският стабилизационен механизъм

 

плюс още около стотина милиарда други заеми...

 

Но новият премиер Мицотакис

заяви, че радикално ще промени бизнессредата 

и ще понижава данъците за гражданите!

 

И 13-та пенсия за всички пенсионери в Гърция

 

Всичко това се прави - щото

гръцкото население е приоритет за гръцката власт!

 

А за наште "комсомолци", дет пише kaily  - кое е приоритет?!

 

Няма пари ли?!

В няколко поредни години има милиарди излишък -

защо не дават 13 пенсия на всички пенсионери.

 

Зашо не повишат минималната  пенсия на 300 евро?!

Как пък няма едно истинско добро за хората!

...................................................................

 

Много непростими неща направиха скъпите ни

управляващи от 30 години насам

 

и сред тях най-големите са:

 

посегателството и "разпечатването" на Пенсионния фонд

и подажбата на ДСК - Държавната спестовна каса -

 

банката на спестяванията на българското население.

 

Без да го питат народа, нашите "скъпи" управленци - 

продадоха ДСК парите на народа, не техните си пари!

..............................

 

Накратко - никакво пенсиониране братя и сестри българи!

 

Вечно млади ще бъдем 

 

и без милиардите на милиардерите, 

дето всяка година си сменяли обновявали кръвчицата!

 

☝️ ❤️  :)

 

 

Дежурния

Г-жа kaily предлага в България да се премахне минималната пенсия, а вероятно и минималната заплата??? Интересно, интересно...?

kaily
снимка на kaily

Не четеш с разбиране. Даже и статистиките. там ти е проблемът. Липсва ти холистично мислене.

Здравка
снимка на Здравка

Kaily, имаш ли представа колко са французите, които работят нелегално, защото им е по-удобно да вземат повече пари и какъв е процентът сива и черна икономика в общия дял на публичния сектор във Франция и колко в България. Питам, защото нямам никаква представа как е във Франция. Нямам и един ден трудов стаж без трудов договор и преди, и след след 1989.   У нас много народ играе комар с държавата. Работници, и работодатели мразим да плащаме данъци. Разбираемо е - получаваме кофти услуги от държавата срещу парите си. Но всеки сам си решава - повече пари на ръка, осигуровка, колкото е минималният осигуителен праг за длъжността, 100% работа ''на черно'', или коректно заплащане на осигуровки в съответствие с действителното възнаграждение. За тези, които са предпочели кеша се предполага, че са си направили сметката, спестяванията и инвестициите и когато се пенсионират, не роптаят срещу ниските си пенсии. А и няма защо.

kaily
снимка на kaily

Не знам колко е във Франция, Здравче, но знам, че и тук яко има сива икономика. Освен големите корпорации всички останали се опитват да крият и предлагат под масата. Ама държавата го е измислила - работиш 6 месеца - 6 месеца платена борса, някои от години така карат. Ако не си на пълен работен ден, ти додават помощи, примерно 10 евро на час чисто получаваш, шефът ти предлага да ти даде 12 и да не ги обявява, щото като ги обяви, плаща 18.

Да, обаче на теб за тия 10 евро държавата ти добавя 6 евро и си на сметка да си официално, щото получаваш 16, а не 12 евро...

Здравка
снимка на Здравка

Да, обаче на теб за тия 10 евро държавата ти добавя 6 евро и си на сметка да си официално, щото получаваш 16, а не 12 евро...

Kaily, как в такъв случай се срещат интересите на наемния работник и работодателя? Ако имаш 6 месеца работа и 6 месеца получаваш помощи за безработица едва ли накрая получаваш пенсия близка до тази, която получават хора плащаши 12 месеца данъци и осигуровки върху заплатите си. За това става въпрос и у нас. Ако в началото на прехода работници и служители бяха започнали масово да отказват работа без трудови договори, независимо от високата безработица, от къде пишман работодателите щяха да си намерят работна ръка?! Да, ама ние не сме французи, царе сме на оцеляването поединично, когато един бранш протестира, другите зяпат и люпят семки, за това сме и на този хал.

kaily
снимка на kaily

Хората няма как да отказват работа у нас, щото трябва да ядат, те и децата им. Във Франция държавата помага със социални помощи, ето защо някои са на сметка да карат на социални и да работят нелегално. Но и да не работят, от глад не умират и по улицата не ровят в кофите. 

А за пенсията - не им бери грижа, като нямат стаж, след 67 години получават 830 или някъде около, не помня точно. Социална пенсия. Евро. Като си имат собствен дом и като им е напълно безплатно здравеопазването, имат достатъчно за храна и дрехи. Ако са им ниски доходите, държавата им поема и тока и водата, и местните данъци за жилището или поне част от тях.

Във Франция има почасова работа и даже повечето е такава, има и сезонна, има и временна, болшинството договори са времени, с определен срок, даже е трудно да получиш постоянен договор. Временен договор 6 месеца и си готов за борсата, а някой друг ти поема мястото за 6 месеца и така.

Освен това има много помощ за работещите на непълно работно време, само трябва да са регистрирани на борсата. Ето защо френската безработица не е българската безработица. У нас се отчитат само регистрираните на борсата, във Франция също. Обаче у нас на борсата се регистрират хората, които получават по няколко месеца безработица, после се отписват. Във Франция абсолютно безработен, работещ на 15 часа седмично, на 30 часа седмично и въпреки всичко виси на борсата, щото получава разни помощи.

Между другото, във Франция работната седмица е 35 часа и отпуската е 25 работни дни.

И на никой не му минава през ум да събира капачки за кувьози.

Кара Колю

"И на никой не му минава през ум да събира капачки за кувьози."

Уффф...

https://www.japanfs.org/en/news/archives/news_id028897.html

П.П. За Франция, Германия и Англия ще си ги намериш сама!!!

Кара Колю

Ето и бедна Англия

https://www.chestnut-tree-house.org.uk/fundraising/our-current-campaigns-and-activities/milk-bottle-tops-for-charity/

 

rorik

Здравче, у нас  пенсията се изчисляваше поне когато аз се пенсионирах ,  по стойността на  внесеното  с изискване за  40 г трудов стаж.

И като се изчислеше така излизаше че  и да си внасял  3 пъти повече  песията ти  ти е точно минималната определена .

На тези които са се осигурявали на минималното осигуряване  се изчисляваше 50 процента на минималната и  се добавяше до минималната от държавата.

Увеличаваше се  с коефицнт   на някакви силни години от соца.

Спомням си че минималната пенсия беше 136 лева  изчислената  ми за 40 г трудов стаж  беше толкова. Увеличи  се  с коефициента от силните ми години  от соца.

Мисля че средния  осигурителен доход беше 560 лева.

 

kaily
снимка на kaily

а, да, във Франция, освен това, за 1 година трудов стаж се броят 4 месеца на пълно работно време, триместри им викат, като един триместър е равен на брутната минимална работна заплата. Работиш 4 месеца на пълно работно време, 8 месеца на половин работно време, 3 месеца, ама получаваш по 3 бона на месец и хоп - вързал си една година трудов стаж за минимална. А минималната е 650 или около. Разликата с ония 830 се получава, щото който е на 62 и има изработени години за минимална пенсия, се пенсионира по желание, ама получава 650. Като стане на 67, му стават 830. А който няма изработени години, бачка до 67 или виси на социални помощи.

rorik

Кайли , добре ги обясняваш ама кажи как се живее с минимална пенсия във Франция?

Един пенсионер немец се оплакваше че  със пенсията си  не може да живее и му се налага да ползва някакви социални а той не бил свикнал , щото имал хубава заплата в корабостроителница.

kaily
снимка на kaily

Ми българин би живял прекрасно и даже би спестявал предостатъчно.

Както вече казах, здравеопазването е безплатно за социално слабите с доходи под 9 бона на година, от 9 до 12 - ти дават чек с 550 евро за хора над 60, и 350 за хора под 60 - всяка година, които да ползваш за здраве.

Имай предвид, че тук цените на зъболекарските услуги, примерно, са равни на българските, изключая коронките и имплантите. Обаче държавата поема за всички, живущи на нейна територия, 70% от разходите. И хората трябва да плащат само 30% от цената. Цени на кариес примерно 35 евро, колкото у нас, държавата ти поема 70% и ти плащаш 10 евро.

Така, оттук нататък останалите 30% се поемат пак от държавата, както писах по-горе, или от предприятието, в което работиш - част или всичките 30%, или си сключваш с някаква частна фирма застраховка и плащаш допълнително всеки месец. Ако искаш. Ако не искаш, знаеш, че ще си плащаш по 30% като поп. Една позната плаща по 10 евро на месец за нея си и за всяко от двете си деца, за да получава абсолютно безплатно здравеопазване - тук влиза и болницата, и всички лекарства, и преглед при лекар.

Така, същата тая социално осигурителна и здравна каса ти поема част от разходите за ток, транспорт и т.н.

Храната в суперите е с по-ниска цена от в България, краве масло 250 гр върви от 1,30 до 2,30, свинското от 4 до 11 евро и т.н., Яйца 10 броя от несвободни кокошки почват от 1 евро.

Французите са с широки пръсти и все не им стигат парите и се жалват. Скъпи са жилищата, ама над 60 години повечето си имат вече жилище. А за който няма, има почин във всеки по-голям град да има минимум 25% социални жилища. И се строи яко, не като у нас да лъжат, че вече не е социализъм и няма да имаме общински жилища, щото това било социалистическа отживелица. Наемите на социалните жилища също не са ниски, де, но пък отдругаде се отпускат помощи и за наем.

rorik

Както ми говориш . трябва да прекарваш времето си като пенсионер , само да подаваш документи за помощи??

Страници