facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Ветеранът Любен Зидаров илюстрира юбилеен "Хари Потър"

Седем юбилейни издания, посветени на момчето магьосник, излизат на 13 ноември - същата дата, на която през 2000 г. по книжарниците у нас се появява първият роман "Хари Потър и философският камък". Кориците им са дело на именития илюстратор Любен Зидаров. 

Роден на 23 декември 1923 г. и започнал да твори в началото на 50-те години на миналия век, художникът е илюстрирал над 200 заглавия от българската и световната литературна класика. Носител е на престижни национални и международни отличия в областта на художественото оформление на книгата. Днес ветеранът е един от малкото илюстратори в света, художествено превъплътил и историята за Хари Потър с подкрепата на Дж. К. Роулинг. 

В градинката на "Кристал" до 17 ноември може да се види изложба с творбите на Зидаров към седемте тома. А премиерата на българските юбилейни издания ще бъде утре вечер от 18 ч. в НДК. Тогава в "Клуб 1" на двореца е и финалът на конкурса за детска рисунка, вдъхновена от книгите, в която взеха участие 896 деца от 1-ви до 7-и клас. Наградите в три възрастови категории ще връчат самият Любен Зидаров и популярният блогър Стан. 

Отбелязването на 20-ата годишнина от издаването на първата книга от поредицата "Хари Потър" ще продължи с разнообразни инициативи цяла година - до 13 ноември 2020 г. 

Към статията във в. СЕГА