Quantcast
Вече е очевадно - Европейската народна партия руши ЕС | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

80 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Вече е очевадно - Европейската народна партия руши ЕС

 

Исках да ви пиша за опасността от завръщането на меркантилизма в Европа, стресната от сигналите, идващи от Берлин и Париж по повод отказаното от Европейската комисия сливане между френската железопътна компания Alstom и германския гигант Siemens. На 6 февруари ЕК забрани сливането заради притеснения, че ще създаде монопол, което предизвика остри реакции в Германия и Франция с основен аргумент, че при сегашното разположение на глобалните сили е по-добре ЕС да отглежда мегакомпании за сметка на конкуренцията, за да може да откликне на предизвикателствата, идващи от държавно спонсорирани гиганти от Китай и Русия.

Независимо че темата е много важна и може да има сериозно отражение върху вътрешния пазар, както и върху самия съюз, все пак у мен надделя импулса да ви пиша отново за ЕНП. Тя ми се струва по-опасна за ЕС, отколкото завръщането на меркантилизма, за което ЕС все пак разполага с някакви механизми за превенция. Срещу автоимунното заболяване на ЕНП обаче Съюзът изглежда напълно неподготвен и това всява паника у иначе доста позитивно настроената ми душа. И не просто неподготвен. Непростимо е това, което става в нашия ЕС под покровителството на ЕНП, още повече че Съюзът беше създаден именно като реакция срещу национализма, фашизма и изобщо изключващите идеологии. Вървяща против собствения си устав, ЕНП буквално марширува срещу ЕС. Мислите, че преувеличавам ли? Нормално е в България човек да мисли така, но нека прегледаме доказателствата.

Унгарският първороден грях

Трансформациите на премиера Виктор Орбан – от партиен член през подкрепян от Сорос демократ до антисемит и националист, се виждаха още от избирането му. В началото нацистката му природа не се виждаше добре, но си личаха диктаторските му черти. ЕНП обаче реши, че това е просто залитане и то няма да върне Съюза в началото на XX век. Оставен без контрол и проверка, Орбан продължи. Но в ЕНП все още има хора, включително и новоизбраната шефка на германските християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер, които смятат, че е по-добре Орбановата партия "Фидес" да остане в редиците на ЕНП, за да се запази диалогът. Проблемът обаче е, че диалог няма. ЕНП само чака евроизборите, за да отчете броя места и шансовете си да овладее за пореден път най-важните позиции в европейските институции. Пътят към партокрацията е разчистен, разкривайки един от най-големите дефекти на европейската политическа система.

Орбан от години води антиевропейски кампании. Най-новата му идея е насочена срещу ветерана в европейската политика Жан-Клод Юнкер, съпартиец. Юнкер е старо куче, но вече е пред пенсия. Той беше първият, който нарече, уж на шега, Орбан с истинското му име. Преди няколко години по време на една среща на върха той нарече унгарския премиер „диктатор“. Каза го шеговито и през смях. Точно с тази си дяволита усмивка е изобразен на плакатите към най-новата кампания, финансирана с пари на унгарските данъкоплатци, която намеква за заговор между ухиления Юнкер и вече имащия статут на дявол финансист от унгарски произход Джордж Сорос. ЕК отвърна с контракомпания, опитвайки се да разобличи всички неверни факти, съдържащи се в унгарската кампания. За Юнкер председателството на ЕК е лебедовата му песен. Орбан вероятно си мисли, че ЕНП едва ли ще му скочи заради пенсиониращия се люксембургец. И сигурно е прав. За ЕНП Юнкер вече е гърмян заек. И все пак – да посегнеш на свой? Очаквано, но все така отвратително. Поредната кампания, която ще премери търпимостта на ЕНП към безобразията на Орбан.

Но да оставим Юнкер. Проблемът е, че ненаказаните действия на унгарския премиер създават хранителна среда. И резултатите вече са много тревожни.

 

В Хърватия на власт е също правителство от ЕНП

 

Ако случайно можем да подминем зачестилите случаи на величаене на усташеството (хърватския фашизъм) и антисръбските изстъпления като изолирани инциденти, то решението на правителството да извади от учебната програма по литература дневника на Ане Франк разкрива вече политика. Сега, ясно ми е, че в България това едва ли значи много, ако се съди по водещия на Онова културно предаване, за което ви писах наскоро, който си призна в ефир, че едва наскоро е разбрал коя е Ане Франк. И това е всъщност, тоест беше, една от големите разлики между България и Хърватия – и двете съюзнички на нацистка Германия по време на Втората световна война, но в едната се полагаха реални усилия за приемане и осмисляне на миналото. Ане Франк е една от най-популярните жертви на Холокоста. Семейството й се укрива 2 години в скривалище в къщата им в Амстердам по време на нацистката окупация. Тогава Ане си води дневник. В резултат на предателство семейството е арестувано и пратено в концлагер. Оцелява само баща й, който публикува дневника й през 1947 г. - четиво, от което на всеки с поне малко емпатия и човечност би му се изправила косата. Та, дневникът й беше част от хърватския курикулум по литература. Преди броени дни стана ясно, че е изхвърлен от списъка, заедно с още много важни литературни произведения, сред които е и „Малкият принц“. Тъй като в България отдавна сме претръпнали към подобни неща и някак изключващият подход се смята за право на мнение, важно е да се каже, че това решение на хърватското министерство на образованието, иначе ръководено от уж либералната партия HNS, която живее в коалиция с енепейския Хърватски демократичен съюз, означава опит за заличаване и ревизия на нацисткото минало, което от своя страна легитимира възраждането на антисемитизма и фашизма изобщо. Все по-малко хора съзнаваме какво означава това, а именно повторение на началото на XX век. Дори и по време нещата някак съвпадат.

Нивото се вдигна застрашително,

когато шефът на Европейския парламент Антонио Таяни, високопоставен член на партията на Силвио Берлускони Forza Italia, държа иредентистка реч съвсем наскоро, с която възпали националните чувства в Словения и Хърватия. Думите му, независимо че бяха изключително скандални сами по себе си и в допълнение към височината на европейския пост на Таяни, останаха без реакция от ЕНП. На този фон фактът, че в Сърбия също управлява деспотично правителство на ЕНП, създаващо „врагове на народа“, минава някак незабелязано. Както и България, която за мен винаги ще си остане необясним пример. У нас говорът на омраза отдавна е норма. Фашистките възгледи сякаш доминират националните медии. Най-пресният пример е случаят с пребития военен от български граждани от село Войводиново, който отприщи жестока антиромска кампания, водена на най-високо държавно равнище.

Но и това остава извън радара на ЕНП

А уж всичко тръгна от различните виждания за това как да се реши проблемът с миграцията. Само че това отдавна не е основният въпрос. Миграцията периодично изплува, но само като плънка на фашистките и нацистки изстъпления на все повече и повече членки на ЕНП. Вярно е, че има неприемливи инциденти и в други европейски партии, но е факт също така, че повечето от тях се борят за четвърто или пето място на евроизборите, ако имат късмет. Най-доминиращи се очаква да бъдат профашистките партии. ЕНП се очаква да бъде отново най-голямата политическа сила в ЕП, но ако погледнем на национално ниво, втората по големина партия (извън ЕНП) ще бъде тази на Матео Салвини, която се очаква да вкара 27 евродепутати. Първата са германските християндемократи, които отдавна не са това, което бяха.

Това са само няколко примера, които показват, че в името на запазване на властта на европейско ниво

 

най-голямата европейска политическа партия не просто флиртува,

 

а предоставя убежище на възгледи, които доведоха до Втората световна война и след това станаха причина за създаването на ЕС. Получава се така, че ЕНП и ЕС в момента са в идеологически конфликт. Съюзът е създаден с цел никога повече да не се повторят трагедията и ужасът от Световната война, а най-голямата му партия, която държи и най-важните постове в общите институции, подкрепя именно фашистка идеология. ЕС беше създаден с идеята за либерална демокрация като единственото средство против тоталитарните режими. Вместо това ЕНП в момента е проводник на тоталитарни и нацистки идеи. При това положение не би било пресилено да се заключи, че ЕНП е най-голямата заплаха за ЕС, а оттам и за мира и просперитета на континента. Шефът на парламентарната група на ЕНП и най-вероятният кандидат за председател на ЕК Манфред Вебер едва преди дни изрази притеснение от нарастващия антисемитизъм, но думите му прозвучаха лицемерно и грозно. ЕНП пресече много червени линии и е време да се предприемат решителни действия, за да се ограничи разпространението на фашисткия вирус. Вървим слепешката към пропастта, водени от уж европейската ръка на ЕНП.

В началото написах, че опасността от нов меркантилизъм в Европа все още не е достатъчно голяма, малката подробност обаче е, че Манфред Вебер подкрепя идеята. Но за това следващия път.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Phoenix59

 А дано да няма " следващ път ", ама надали ...

Billy-Joe Winchester

Г-жо Марини, ?

 

p.s.

Както и България, която за мен винаги ще си остане необясним пример.

Ако се чудите защо критичните мнения от Европа все подминават нашата действителност, причината е съвсем проста: ГЕРБ превърнаха българският данакоплатец в един от най-щедрите донори на западни медии и политически фондации. Никой не говори против клиентите си - чист капитализъм.

Това съвсем ясно си пролича от язвителните думи на Даниел Кадик, когато си тръгваше от България. Явно "Фридрих Науман" е изпаднала от копанята. ?

цензура
Ах, гуспожу... всяко начало си има край, никой не е приемал европейски съюз с отворените граници за сороските орки. Бай сорос, който също тръпне да се премести няколко етажа надолу, ако много обича експериментите, да беше пробвал дали ще умре, ако се гръмне в слепоочието ? Никакви партии не са му виновни на сорос, виновни са едни негови марионетки, които не чуха гласа на хората, когато ги предупреждаваха, че не искат навлеци... още по-малко пък Орбан, който е избран да управлява държавата си и слава Богу, че го има, а дали бил и от кой бил издигнат - все тая и тук халтурния център СОРОС в София е избълвал много плява, ма повечето от тях са останали в девета глуха, некви световно неизвестни...  Още нещо, защо това ви обижда? За кого е тайна, че този "хубав" човек, управлява задкулисно  Европа и я доведе до ниво клоака? Защо мислите, че Великобритания бяга като дявол от тамян и той не се крие от тогава? Не, гуспожу... не Орбан е диктатор, а господин работодателя ви се е взел за БОГ! 
mahler

До авторът: фашизирането на България е факт. Никой не го признава.  Под предлог за антикомунизъм се развиват и практикуват фашистки действия. При това между фашистите и комунистите не може да има средно положение - или си комунист или практикувай крайни /според мен фашистки / порядки, дейности, пропаганда и т.н.

 Не мога да обясна причините за това явление, но то е опасно, не се наказва от държавните органи.

Това е! Засега не се виждат надежди, не се виждат групите от хора зааставащи против това срамно явление.

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Непростимо е това, което става в нашия ЕС 

ЕС не е ваш. Колко трябва да си нагъл, за да скапеш света в последните 30 години - да намалите средната класа, да увеличите бедността и войните и още да грачите? Неолибералите са по нагли и от комунисти, но пък още по тоталитарни. Всеки техен опонент е фашист или крайнодесен или бие бежанци в свободното си време.

 

 

 

 

Гларyс

Учудващо за мен е защо тази госпожа има колона във вестника. Предполагам си плаща за привилегията да ни натрапва монолозите си изпълнени с патос и дръзновение. За мен авторката е нереализирана дружинна ръководителка, те бяха същите - бълваха само пропаганда, кухи лозунги и клишета и громяха навсякъде класовия враг. Предишните не ги слушах, не я чета и нея.

ЕС изобщо не трябваше да става това, което е днес. Беше си един чудесен икономически съюз, в който всяка държава си имаше своите правила, но имаше лесен достъп до пазарите на останалите и хората пътуваха без проблем. Що ви трябваше да правите европейски щати? Никой не ги иска, нито парламента ви, нито комисиите ви, нито ишиасът начело и подгласниците му. Безкрайна и безполезна армия от нищоправещи бюрократи, които обаче харчат с лекота огромни суми издръжка. За какво са ни? Барековци, Джамбазовци, Станишевци, Куневици и прочие вредна гмеж. Вместо да търсят консенсус между държавите по общите въпроси се опитват да налагат някакви политики, които облагодетелстват една две държави за сметка на останалите. И постоянно се месят във вътрешните работи на държавите. Нерде Швеция тръгнала да коментира демографската политика на Унгария.

То не сте и за смях, директно сте за изритване всички такива!

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Би било нормално тази дружинна да доди във форума и да защити позицията си в разговор с форумчаните. Но не мисля че има познания за това и ще стане за смях. Затова и я нема. Само сменя плочите на латерната и ни залива с пълни глупости. Бил техен Европейския съюз....аре у лево бе, съвсем за неграмотни ни взехте. 

генек

"Подкрепян от Сорос демвократ"... С баданарката маа холандката...

Либерастията и упълномощената за България света полудева вече се пощуриха къде да видят нов враг...

А не се сещат да погледнат в огледалото. Ама е страшно там...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Apolitichen

А уж всичко тръгна от различните виждания за това как да се реши проблемът с миграцията

Всичко тръгна от директивата за "правата краставица". Въпреки че беше отменена, лъжите на либертастите се отприщиха с пълна сила. То не беше "глобално затопляне", "отрицателна доходност", "отрицателни лихви", продажба на "национална сигурност" (уж изплащане на държавен дълг). Нелегалната имиграция с последващите рискове от тероризъм и епидемии беше капката, която преля чашата с либерални глупости.

И ВСВ не е плод на фсшизма и нацизма, а логичен отговор на Версайските мирни договори и Британската колонислна система. Факт е, че и договорите, и системата са ревиьирани почти на 100% след ВСВ.

следва ревизия на банково-платежната система, с което либералният глобализъм ще бъде погребан... както си отиде по-преди комунистическия глобализъм, опс интернационализъм.

ИлияНиколов

Аполитичен, ?

КатеринаK

Вече дори и във форума на в. "Сега" никой не се крие. Очевидно омразата към либералната демокрация е по-силна от омразата към нацизма, фашизма или комунизма. Това само по себе си е ужасно глупаво, но сигурно си е чиста човещина и така си върви човешката история. След години ще пишем книги за "бел епок" и ще се чудим какво стана с най-доброто време и най-доброто място, на което човечеството е живяло.

blue_fish

Съгласен! Повечето от този форум се изказват като граждани на Съветския Съюз, а не на Европейския съюз. От цялото население на Земята, предполагам, че поне 1 милиард биха захвърлили всичко и биха дошли да живеят в ЕС, ако имат такава възможност, но нашенецът нали е много хитър "и ги знае тези работи", та от хитруването си и самонадлъгването си най-много пати.

dobadoba

Никой тук не мрази ЕС, по-скоро има несъгласие с глупостите(меко казано) на нео-либералите, силно подпирани от Сорос и други 'тъмни' сили около него.

 

На всеки е ясно, че няма как ЕС да приеме стотиците милиони желаещи да дойдат тук!

НО Мутти се изтърва(може и умишлено): - Идвайте, има място за всички!

 

Вместо да става все по-конкурентен и напредничав, ЕС тъпче на едно място, което е видно и за слепите.

И виждащите истината не сме нито фашисти, нито комунисти!

Ние сме реалисти !!!

Гларyс

Вас пък все някой ви мрази и ви прави сечено. Натрапването на измислени "ценности" като единствените правилни и възможни как се нарича? Щото неолиберастията основно с това се занимава. И като срещне закономерен отпор квичи и обвинява в нещо (комунизъм/фашизъм/фобия (там списъкът е дълъг))...

Sine_metu

КатеринаK

След години ще пишем книги за "бел епок" и ще се чудим какво стана с най-доброто време и най-доброто място, на което човечеството е живяло.

 

Аман от "писатели". Да бехте прочели нещо за "най- доброто място"

 

Можете да почнете ей от тука. Проверен, правоверен източник

https://ime.bg/var/images/Bednost_bg_16_IME.pdf

Относителен дял на бедните в България

2006 г. - 18,5%

2014 г. - 21,7% и нараства

В момента 41% от децата живеят в бедност

Половината българи не са били в чужбина. Нямат пари

 

После от сайта на НОИ

Средните осигурителни доходи  от 1948 г. насам

СОД 2018 г. = 72% СОД 1989 г.

Нарастване на СОД

в периода 1999 г. - 2009 г. - 3,1 пъти

в периода 2009 г. - 2019 г. - 1,6 пъти

 

После почетете и други официози, подчертавам официози

Относителен дял на щастливите у нас - 4%

2 450 000 българи зад граница

Демографска катастрофа, невиждана в писаната ни история

20 000 000 000 лева ни е струвало само висшето им образование

Повтарям, само вишото. Общо сме загубили над 100 милиарда

 

"Бел епок" - по- страшен от т. нар. национални катастрофи.

 

 

Sine_metu

П.С.

 

Но ти си пиши, пиши.

Ще имаш неколкостотин читатели.

Можеш да посветиш опуса на Левон Хампарцумян

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Катерина ?

 

Сине, а къдя щяхме да сме СЕГА, ако да не бяхме улезли в ЕС?

??

 

А за дереджето ни СЕГА (защото историята не познава "ако") кой е виновен? ЕС ли, или българският тарикатлък (и солта, и тоягите, и жълтиците, само не и малко повече мислене, кураж и хилеж )

цензура

Повечето от този форум се изказват като граждани на Съветския Съюз

 

Каква мъка! Преди 30 г. съм се пръкнала на таз земя и все гражданин на СССР съм била! ?

 

Определено отказвате да осъзнаете, че не гражданите на СССР са срещу вас, като гледам какви мумии са главните русофоби на сорос... направо се чудя къде сте тръгнали?

 

Наистина ли си мислите, че дългогодишното скапано образование в България /скапано от същата тази скрипя - сорос/ се е отразило на българина? На някаква част е възможно, но много молим, изкарайте си главите от задните си части и погледнете истината - така промените се приемат по-безболезнено... иначе се пада резко и отвисоко, и много повече боли! ?

 

p.s. рядко човек след 30 г. остава в орбита на този "мил" господин, сорос... явно при вас няма никакъв шанс за включване на бушоните ?

blue_fish

И аз, като бях на 30, бях доста категоричен и претендирах, че знам отговорите на повечето въпроси. Това е хубаво и дава увереност на човек в тази възраст да върви напред и да се бори. С времето, колкото повече научавам, толкова повече разбирам колко много още не знам.
А езикът Ви е далеч от конструктивния диалог. Но не е за учудване, защото точно този маниер на изразяване завладя обществения и политическия живот през последните 30 години. Резултатите са видни. Политиката е изкуство на компромиса.

blue_fish

Dobadoba, Точно затова изборите за европейски парламент са важни и резултатите от работата му се отразяват върху страните членки. Не бих искал да коментирам тезите на авторката - не съм толкова запознат в детайли. Но изразява позиция и я защитава. Вероятно, с подобна категоричност, някои други биха защитили и доказали различно мнение. И съм по-склонен да вярвам, че в европейския парламент такива сблъсъци на гледни точки са далеч по-плодотворни и в резултат се намира добър компромис, отколкото това се случва в нашия, където нещато са правят на инат и доказване един над другиго. Може би авторката вижда зараждането на подобна атмосфера в европейския парламент, а това, всички знаем какви последствия носи.

циникЪтхедонист

„Свещените крави” на неолиберализма : приватизацията на държавните компании, намаляването на инвестициите в социалните програми и пълната свобода на частния сектор, тези така наречени „демократични ценности“ донесоха повече болка и разрушени по целия свят, от която и да е друга ценностна доктрина.

dobadoba

Нищо лично, но ще си позволя да не се съглася.

 

Европа никога, никога не е била в по-добро състояние, отколкото е в момента.

Хората са презадоволени и живеят в относителна сигурност.

И най-важното: мир, имаме може би най-дългия период без война след ВСВ(като изключение е тази в бивша СФРЮ).

 

Разбира се, балансът трябва да се спазва, редно е либералите да разберат, че не всичките им идеи са вярни.

циникЪтхедонист

Не търся съгласие, просто споделям мнение, обикновен плурализъм, друг от стълбовете на демокрацията.

А Европа, в частност ЕС, отдавна е загубила способността да води самостойна и независима политика която да отстоява Европейския интерес, а не евроатлантическия такъв.

Нищо лично и от мен ,колега, обменяме представи по демократичному.

ПП Нямам против либералите,някои от идеите им са достойни за уважение, недолюбвам неолибералите.

wreckage
снимка на wreckage

Хората са презадоволени и живеят в относителна сигурност.

като са презадоволени и живеят в относителна сигурност, що така се ловят на малоумните плашки на недонацитата, че имигрантите ей сега ще ги заколят, поробят и изнасилят?

 

Тва реакция на спокойни и доволни хора ли е спорет тебе?

dobadoba

wreckage,

 

Това е реакцията на застрашени хора.

Те виждат в нео-либералното решение за 'отворена' Европа заплаха.

Те мислят че решението за Родител 1 и Родител 2 е сбъркано.

Според мен също е така.

Не може(а и не му е работа) ЕС да приюти и храни всички бедни хора на Света!

Не е работа на нео-либералите да определят пола на хората, след като дядо Боже вече го е направил!

 

И още нещо - къде видя недонацитата?

Защото аз не ги виждам!

Това са хора, които искат да пазят дома си, а не друг да им казва какво да правят!

Нищо друго, но изведнъж ги изкарват комунисти/фашисти!!!

 

Орбан бил фашист?

Чичо Бойко националист, че не приемал ИК?

А оная декларация на ООН, че мигрантите трябвало да имат повече правила от местните.

Айде стига!!!

wreckage
снимка на wreckage

Това е реакцията на застрашени хора

нали беха презадоволени и живееха ф сигурност?

 

 

dobadoba

wreckage,

 

Не виждам противоречие.

И това, че са застрашени и търсят решение, комунисти/фашисти/нацисти ли ги прави?..

⚓️

Откровени внушения на авторката и такива като нея.

В БГ едва ли ще минат.

wreckage
снимка на wreckage

Не виждам противоречие.

виждам, че не виждаш. Сигурно имаш сляпо петно, капаци или глаукома.

 

"сигурни" се однася към "застрашени" така, както "черно" към "бяло". Тва ако не е противоречие...

:slamhead:

sega_reader

Без да чета госпожата ???

wreckage
снимка на wreckage

ено од смислените произведения на госпожата.

Бех почнал да се притеснявам, че е на път да се превърне ф Сула 2.

 

ЕНП-то е ултрадебилна организация, напълно фсеядна,  готова да приеме ф егреците си буквално фсяка партия ф землището на ЕС, стига тва да ѝ носи мнозинство ф европарламента. Единствената трайна "ценност" към която се придържа енепето е членовете на приопщените към него политически субекти да носят костюм.

Страници