facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
"Синелибри" отбелязва 100-годишнината на Бергман

На 14 юли 2018 г. светът отбеляза стогодишнината от рождението на един от великите филмови творци - Ингмар Бергман. Честването на вековния юбилей е сред акцентите и в програмата на CineLibri 2018 тази есен. В знак на почит към легендарния режисьор четвъртото издание на фестивала ще предложи панорама с негови филми, която ще завърши с галавечер в зала "България" на 13 октомври. На нея ще бъде излъчен документален филм за Бергман, съпроводен с видеопоздрав към зрителите от страна на Лив Улман, муза на прочутия режисьор приживе. Ще звучи музика от филмите на Бергман, изпълнена на живо от оркестъра на Софийска филхармония. 

Ингмар Бергман (1918-2007) е сценарист и продуцент с над 60 филма в творческата си биография. Също толкова ценен и като драматург, той режисира над 170 театрални постановки. Шедьоври като "Есенна соната", "Сарабанда", "Шепот и викове", "Сцени от един семеен живот", "Фани и Александър", "Поляната с дивите ягоди" налагат нов кинематографичен език и остават задълго в ума и сърцата на милиони зрители по света. Характерен за киношедьоврите му е театралният подход, но филмите му черпят вдъхновение и от живописта, музиката, литературата и философията. По време на фестивала ще бъдат показани два от най-забележителните му филми с участието на Лив Улман, която през последните години нашумя и с постиженията си като режисьор. На българския пазар е достъпна и автобиографията на Ингмар Бергман "Латерна магика".

Тазгодишното издание на международния кинолитературен фестивал "Синелибри" ще се проведе между 11 и 24 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Ловеч, Видин, Враца, Благоевград, Търговище, Стара Загора. Програмата включва прожекции на над 40 премиерни за България филми, именити гости, много съпътстващи събития. 

Към статията във в. СЕГА
×