facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Руският посланик в Сърбия: Нито един от западните дипломати не участва в церемонията за жертвите на бомбардировките на НАТО

Нито един от западните дипломати не присъства на траурната церемония, организирана в памет на жертвите, загинали при бомбардировките на НАТО срещу режима на Слободан Милошевич. Това заяви за TACC посланикът на Руската федерация в Сърбия Александър Чепурин, цитиран от Агенция Фокус.
„Вече пета поредна година участвам в церемонията в памет на загиналите в резултат на агресията на НАТО. И за пореден път нито един от западните дипломати не дойде на церемонията. Т.е. те не се разкайват, още повече, че според тях са постъпили правилно. Получава се така, сякаш за тях сърбите не са хора, още повече, че продължават да ни учат на хуманност“, коментира Чепурин.


Сърбия няма да позволи жертвите на бомбардировките на НАТО да бъдат третирани като „съпътстващи процеса загуби“ и винаги е готова да ги назове поименно. Това пък заяви държавният глава на западната ни съседка на церемонията за 19-та годишишнина от бомбардировките, предава РИА Новости, цитирана от Фокус.
„Изминаха 19 г. от престъплението и няма виновни и осъдени, останаха само жертвите. На всеки 24 март отбелязваме убийството на нашия народ. Тук (в Алексинац – бел.р.) и в цяла Сърбия са убити хора, 2,5 хил. души, които превръщат в цифри, в статистика, в съпътстващи процеса загуби. И всеки път, когато те кажат цифра, ние назоваваме име“, бяха думите, с които Вучич се обърна към присъстващите на церемонията в Алексинац.


Агенция „Фокус“ припомня:
В Сърбия 19-та годишнина от бомбардировките на НАТО над Югославия бе отбелязана с полагането на венци пред паметника на най-младите жертви на въздушните удари. На събитието присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович и министърът на иновациите на Сърбия Ненад Попович.
Централните възпоменателни мероприятия с участието на президента Александър Вучич и членовете на правителството се състояха в южния град Алексинац, който е силно пострадал от бомбардировките.