facebook
twitter

Вие сте тук

25 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Природозащитници излизат на протест срещу строежа на Алепу

Поредният нагъл строеж на българското Черноморие извежда отново природозащитниците на протест в центъра на София. Тази вечер в 18:30 часа коалицията "За да остане природа в България" и сдружение "Балканка" свикват флашмоб пред парламента. Както "Сега" писа, вчера група "Бетономорие" съобщи във "Фейсбук", че на плаж Св. Тома при Алепу се вдига 4-етажна бетонна сграда. Строежът е започнал уж за укрепване на брега, но плановете на инвеститора включват и изграждане на курортен комплекс. Както обикновено, институциите обявиха, че всичко е законно и сградата не е сграда.

"Управляващите казват, че това е укрепване на бряг и всичко е законно! А всъщност се строи огромен хотел на брега на морето, където е забранено, в зона от Натура 2000 и на ръба на защитената територия Блато Алепу", възмущават се организаторите на днешния флашмоб. Строежът като никога обедини на едно мнение природозащитниците и лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Край Алепу няма свлачище и това е опит да бъде заблудено обществото, обяви Симеонов, възмутен от становището на бургаската ДНСК, че всичко е законно. „Това е брутално действие, което цели да бъде заблудено обществото, че е подпорна стена. Много добре познавам това място - там няма свлачище, никога е нямало. Самото разрешение е нарушение на Закона за устройство на територията. Оттам-нататък виждате, че не става въпрос за подпорна стена, става въпрос за масивен строеж на няколко етажа, буквално на плажа. Няма как да подкрепя един такъв строеж и да имам мнение в подкрепа на инвеститора“, заяви депутатът. Според него трябва да се разследва този, който е издал разрешението за строежа. 

По-рано днес районната дирекция на ДНСК-Бургас обяви, че всичко на обекта е по план и няма отклонение от издадените строителни книжа. "Първият eтaп oт cтрoeжa прeдcтaвлявa изгрaдeнaтa cтoмaнoбeтoнoвa кoнcтрукция. Тoвa e пoдпoрнa cтeнa, кoятo придържa вcички зeмни плacтoвe зaд нeя. Втoрият eтaп oт рaзрeшeнoтo cтрoитeлcтвo прeдвиждa изгрaждaнe нa cгрaдa в изтoчнa пocoкa oт изгрaдeнoтo пoдпoрнo cъoръжeниe. Дo мoмeнтa нe ca зaпoчнaти дeйнocти пo втория етап", заяви началникът на дирекцията инж. Милeн Нeнчeв.

Ненчев каза още, че чeтиритe нивa, кoитo ce виждaт нa мяcтoто, нe били прeдвидeни зa cгрaдa. "Caмo пo ceбe cи тoвa прeдcтaвлявa укрeпитeлнo cъoръжeниe. Тaкa e oтрaзeнo в прoeктa – eдинcтвeнo и caмo cтoмaнoбeтoнoвa кoнcтрукция. Oбeмитe, кoитo виждaтe, нe прeдcтaвлявaт cтaи, a нoceщa кoнcтрукция c цeл пoдпирaнe нa зeмнитe плacтoвe, кoитo ca зaд нeя. Чacт oт пoмeщeниятa, кoитo ca фoрмирaни, бихa мoгли дa ce изпoлзвaт кaтo някaкви oбcлужвaщи пocтрoйки, нo тe щe бъдaт изцялo пoд зeмятa. Cлeд кaтo бъдe зaвършeн и втoрият eтaп oт прoeктa, вcичкo тoвa, кoeтo виждaтe в мoмeнтa, щe бъдe пoд нивoтo нaд тeрeнa - пoдзeмнo", обясни той.

"Разрешителното за строеж е издадено на 10 септември 2018 г. от кмета на Созопол Панайот Рейзи. Курортът ще бъде терасовиден и ще почва на 30 м от морето, буквално в самото свлачище. От "Главболгарстрой" обясниха, че ваканционно селище ще се прави, защото иначе нямало как да се изплати инвестицията за укрепване на свлачището - 1 млн. лева",  разкри разследване на "Капитал" от януари 2019 г. На мястото, на което се лее бетон в изобилие и расте поредният луксозен комплекс на първа линия, е снимана последната сцена от култовия български филм "Орекстър без име". 

"Чувствам се в страната на Алиса, където дюните не са дюни, горите не са гори, работата на багерите по степи и дюни е преминаване, а от днес и четириетажните хотели на плажа са противосвлачищни съоръжения", коментира във "Фейсбук" природозащитникът Тома Белев. Той припомня, че половината от съседното селище "Св. Тома" е застроено върху територия, в която е забранено вскакво строителство.

НАПРЕЖЕНИЕ

Хотелът-крепител на свлачища не е единственият повод за протеста тази вечер. Другият повод е проектът за промени в закона за биологичното разнообразие, подготвен от бившия екоминистър Нено Димов в ущърб на европейската мрежа от защитени зони "Натура 2000" и внесен в НС от сегашния екоминистър Емил Димитров-Ревизоро. "Промените в закона целят да се обезсмислят плановете за управление на защитените зони като инструмент за опазването им. С тях вече ще могат да се планират действия, които ги увреждат", посочват от коалицията "За да остане природа в България". Екоминистерството така и не разбра за 20 години, че "Натура 2000" е предназначена за опазване на природата, а не за поръчки на приятелски фирми да пишат документи и да изливат ненужен бетон или за назначаване на политически привърженици на държавна работа, коментират природозащитниците.

Към статията във в. СЕГА
de_Ruyter

Свинщина в действие, която по нищо не се различава от времената на онзи чиновник без работен ден, безродника Станишев... 

 

Свинщина осигурена със съдействието на ГЕРБ... от общинско ниво, през парламент (закони), през мълчаливи министерства и ресорните им институции ДНСК, РИОСВ и прочие... 

 

Сега чакам да попее ЛовкатаКараколюваСократоваКалинка, която да обяви, всеки против свинщината за червен. 😂

 

Как си приличат с вожда от Банкя... мисловно, интелектуално, възпитание и наглост... 

Сладур

Много правилно решение!  Ако само се укрепваше, пак щеше да има бетон, но нямаше да има хотел. И средствата щяха да са от бюджета, а не от някой бизнесмен.. Правилно решение...

Но  СЕГА нали трябва да има пропаганда против праителството и да се чува недоволно грухтене. Гьобелс ряпа да яде, тия тук са по-съвършенни...

Доц.Трътлев

Сладур, Не четеш ли, че там няма свлачище, а мутренски тарикатлъци.

mull

Доцент, вероятността да се вдене иглата на бързо движеща се шевна машина е равна на тази, която се опитваш - да ограмотиш гербавото.

Послушко

За да лъже и маже в синхрон цялата държавна и общинска администрация изглежда има "ценни указания" от високо място.

Стоф

Интересен факт е дъното на дългата пясъчна ивица от свлачището на север - непреодолими опасни камъни. Пред строящото се укрепление хотелски комплекс има пясъчно дъно, но водата от години е много замърсена с водорасли, които морето изхвърля точно там поради течението. Отново пилеене на крадени пари и досъсипване на брега. 

bay Dragan

Днес бях там. Смешни приказки за възвръщаемост на т.н.укрепване. ГЕРБ- еристанците ни мислят за шебеци.

Сладур

 И са прави..за някои тук.

lalluger

Причината : няма как да се избият разходите! Култово и нагло оправдание! Не от всичко трябва да се избиват разходи и не всичко трябва да мине през стомаха и канализацията.

VBA...

Този кювлия, Рейзи заслужава да уважи пандиза за по-дълго време.

Solace

Др. Пешов получи доста отплата за това, че вдигна един сектор на един стадион на последната спирка на 120.

Е, Алепу беше част от сделката. И тук има един Али Баба...

Сичко е шес

За да се укрепи този ми ти ронлив бряг са нужни поне 10 етажа според мен.

Интервал

Работа, работа, работа!
И видими резултати.
Видими и миризливи.

Калпазанче

/из цикъла”Калиниките на нашето време”/

Дюните!!!?

Миро вече прекалява,

цяла вечер бълва плява,

прави всички на маймуни

за несебърските дюни!

Също кат онуй месо,

от века на Пикасо,

дето границата мина,

а на Миро се размина!

Май ще се размине пак,

Миро хич не е ахмак!

Стрелян заек се оказа-

знае де пълзи проказа...

На мишената- гугутка,

млада, страстна властитутка.

Своя подпис тя положи,

в сделката между велможи!

Някой камък хвърли в блато,

далавера-чисто злато!

Политически комплот,

е напълнил нечий джоб!

Не плачете вий Зелени,

Сини, Морави, Червени!

Всичко вече се оттече­...

Дюните ги няма вече!

dobadoba

Валерка, а за строежа който се вижда на снимката най-вляво кога?

Гледам, издигнали Китайска стена да си подпрат виличката.

⚓️

Между другото, докъде я докара с демографския въпрос?..

3biri

Строежът дето се вижда най-яляво е част от комплекса Свети Тома, може би най-скъпия по нашето черноморие. Главбулгарстрой при Виденов купиха земеделската земя, при Костов взеха плажа на концесия, при Царя промениха статута на земеделската земя, при Станишев построиха комплекса, сега явно продължават.

По принцип точно този плаж не се ползва много, много. Почиващите там ги извозват с електрическо влакче до Аркутино, където си имат чадъри.

mull

Извозват ги, но чадъри на Аркутино няма, или поне 2018 нямаше. Затова си и мисля, че тук строежа едва ли е на тези, гепили Св. Тома!

Всъщност, Св. Тома е разпродаден на частни лица и поддръжката му е вече критично скромна. Дано да издържи - приличен за нашето черноморие комплекс, неоправдано скъп, добри басейни, добро решение да се извозват с шатълите до Аркутино...абе смесица от желания, възможности, мутренски пинизи, желания на клиенти...и т.н. музики от бъдещето.

Evasion

Толкова далеч от брега на морето едва ли е хотел... Друго щеше да е, ако го миеха вълните, тогава нямаше как да мине за укрепително съоръжение с клетъчна структура...

mull

По една случайност, точно преди три години посещавам няколко пъти познати на почивка в Св. Тома!

Току що започнали "укрепителни" работи - това се говори сред всички местни.

Тогава, не като Св. Тома, а като Тома неверни, рових из интернет - всички официални източници потвърждаваха "укрепителните работи".

Не съм заинтересован много и пропускам следващите събития.

Е - начукаха ли ви го "укрепителите"?

А спомняте ли си кои са поименно?

п.с. т.н. слава, може и да ви помогне, забелязах преди години, че тя е много активна при нае$$ването на т.н. "рибарско селище", може и сега да ви е в полза.

3biri

Преди да започнат строежа се опитаха да ограничат достъпа на случайни свидетели, като сложига бариера и затвориха пътя между Св. Тома и Дюни. Даже ми се наложи на път за Дюни да се връщам до Созопол. Населението обаче тогава скочи и я разкараха.

mull

То и сега е така, прекият път до Дюни може да се използва като тренировъчен терен за космонавти до Луната.

По добре е главния път, след 3-4 клм. след Дюни има табела за Св. Тома - тя те закарва до стария път и от там - 500 м. и си в Св. Тома.

Български решения, колега.

inventus

Има много лесен начин да се разпознае веднага дали това е "брегоукрепително съоръжение с клетъчна структура"/между другото за първи път чувам за такова/ или бъдещ хотел. Просто някой да погледне има ли в тази структура стълбища или няма.

mull

Че има ли проблем да се използва хотел за укрепителна структура? Въпрос на проектиране и цена.

Нъмбъра е - има ли нужда от това да има там укрепване? 

Послушко

Грешка няма, работим по план. Утре и на други места. Ако някой се прави на интересен ще му пратим сини лампички (по изказа премиера)....