facebook
twitter

Вие сте тук

67 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Лъжите на ГЕРБ вдъхновиха втори национален протест за природата

Втори национален протест срещу бетонирането на природата и лъжите на властта изкара днес хиляди хора по улиците в 15 града в страната. В София внушителното шествие тръгна от Съдебната палата,  премина покрай сградите на Министерския съвет и Народното събрание и завърши с митинг на Орлов мост.  Насловът бе Долу ръцете от Закона! От морето, планините, реките.  В продължение на два часа и половина центърът на столицата се огласяше от скандирания "Мафия", "Оставка", "Искаме НАТУРА, а не арматура", "Рила ни е мила", "Морето е на всички, а не на богати чички" и др.  На Орлов мост организаторите изброиха всички други градове, където също има протести и шествия,  а множеството аплодира бурно. 

Основните искания  на втория национален протест са три: депутатите да не приемат предложенията, застрашаващи обектите от екомрежата Натура 2000, да не се застроява Алепу и да се спре строителството в Природен парк „Странджа".

Снимка на Djuli Todorova.

Веднага след първите  демонстрации в страната на 25 юни, които бяха неочаквано многолюдни въпреки притесненията от вируса, ГЕРБ панически се отрекоха от готвените скандални промени в Закона за биоразнообразието и обещаха да ги зачеркнат от проекта, готвен в Народното събрание. Но както често се случва, политиците и този път не изпълниха обещаното.

Въпросните промени се опитват за пореден път да осуетят задължение за опазване на уникалната ни природа, което България трябваше още изпълни още през 2013 г.  Става дума за европейската зелена мрежа "Натура 2000" и за необходимостта страната ни да обяви и да опазва зоните с особено ценни растения и животни, които трябва да бъдат съхранявани като общоевропейско богатство. В България резерватите, които трябва да са част от Натура 2000, са над 200 (заемат 33% от територията на страната). Но досега само за 11 от тях процедурата е приключена, твърдят организаторите на протеста - Коалиция "За да остане природа в България". За  останалите райски кътчета управляващите вече 13 години правят всякакви законови "въртели", за да дадат шанс на знайни и незнайни инвеститори да сбъднат съкровените си бетонови проекти. 

Заради тази неособено хитроумна тактика на отлагане и увъртане Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, която вече е към финала си и следва предаване на казуса в Съда на ЕС, който налага глоби. Последно ЕК даде на правителството 3 месеца срок, в който да одобри всичките зони от Натура 2000, както са били предложени при влизането на страната ни в ЕС.  

Но сега с промени в Закона за биоразнообразието, лансирани от коалиционния партньор на ГЕРБ НФСБ, управляващите за пореден път се опитват да шикалкавят за зоните, където никаква груба човешка дейност не бива да смущава и застрашава реки, гори и езера, риби и птици, бозайници, пеперуди, влечуги и т.н.

 

ЗАПЛАХИ

"ЕК неколкократно мъмри България, че се бави с обявяването на зоните за местообитанията, утвърдени от ЕК. Независимо от предупрежденията от Брюксел едва 11 от общо 234 зони са обявени официално. През годините различни правителства правят три пъти вече правят редакци в Закона за биологичното разнообразие, които отсрочват включване на чакащите закрила местообитания в "Натура 2000" - през 2007 г. срокът се удължава с 2 години, през 2010-а с 4 години, а през 2013-а с още 6 години.  

"Това е поредното признание за абдикацията на държавата от задължението да опазва национаПо света и у нас - БНТ Новинилния природен ресурс. Предупреждението на ЕК идва наред с ежедневните примери за погазване на природозащитното законодателство при строежи и замърсяване на черноморското крайбрежие, строежи и сечи в национални и природни паркове, незаконни сечи в горите, замърсяване и унищожаване на реките. Катастрофалната ситуация очевидно е извън контрола на отговорните институции и затова организираме втори национален протест - за да алармираме за проблемите и да поискаме спешни мерки", обясняват от "За да остане природа". 

Страната има ангажимент не само да опазва ценните обитатели на зоните, но и да възстановява природата там, където човешката ръка е нанесла поражения. Случаят с нашумелия подпорен курорт на Алепу е типичен пример - строителството разруши средата, в която гнездят редки птици. А този случай е само един от многото, в които частният интерес надделява над обществения с ключовата помощ на поредица държавни институции.

Природозащитниците посочват, че нарушаването на европейските директиви може да навлече на България огромни глоби, а те ще трябва да се плащат от бюджета, т.е. от  българския данъкоплатец. Освен това всеки собственик на имот, попадащ в зона от Натура 2000, губи полагащите му се средства - компенсации, задето не може да се разпорежда със земята си. 

Липсата на заповеди за обявяване на защитени зони създава условия за безбройните и безразборни строителни нарушения на последните диви места в България, както и до презастрояването на Черноморието и планинските курорти., изтъкват от "За да остане природа".  Според природозащитната коалиция представителите на ГЕРБ в парламента са заблудили обществото, че проблемните предложения ще бъдат оттеглени.  

 

 

Информация за някои от маршрутите на протестите по градове:

София: 18:30 сборен пункт: пред Съдебната палата - шествие до Орлов мост

Благоевград: 18:30, площад "България" пред Ларго Мол 

Ботевград: 18:00, площад "Освобождение" 13 

Бургас: 18:30, "Часовника" 

Дупница: 18:30, площад "Свобода" 

Пловдив: 18:30, площад "Стефан Стамболов" 

Русе: 18:30, паметник на Свободата 

Сливен: 17:30, Старият бряст в Сливен 

 

Повече за събитието може да намерите във Фейсбук:

Айтос: https://www.facebook.com/events/893452681152053/
Благоевград: https://www.facebook.com/events/1592404190920749/
Ботевград: https://www.facebook.com/events/594134481213099/
Бургас: https://www.facebook.com/events/630894404188113/
Варна: https://www.facebook.com/events/1463324490723519/
Дупница: https://www.facebook.com/events/709553176444448/
Пловдив: https://www.facebook.com/events/763061164497966/
Разград: https://www.facebook.com/events/388269822150407/
Русе: https://www.facebook.com/events/198353904878711/
Сливен: https://www.facebook.com/events/314163006289826/
Созопол: https://www.facebook.com/events/373772060258755/
Шумен: https://www.facebook.com/events/556500908338201/
плаж Корал: https://www.facebook.com/events/299087481238454/

 

КОИ СА ОРГАНИЗАТОРИТЕ

В коалицията „За да остане природа в България" членуват:

Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация "Биоразнообразие", Екологично сдружение „За Земята", Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега", Сдружение "Агролинк", Сдружение „Байкария", Сдружение „Белият бряг", Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем", СНЦ "Зелени Балкани", Сдружение „Природен Фонд", клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски", Софийско гражданско сдружение „Щастливеца", гражданска група „Да спасим Иракли", „Граждани за Рила" и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. 

Към статията във в. СЕГА

Страници

риболовец 5

   Да се организира подписка за събаряне на "подпорната стена".

    Бившият кмет на Ямбол е наясно как се прави.

   Събори блок 20 през 2010-та.

   Сега е в партията на Цветанов.

   

Калпазанче

Гътане му е майката. Бетонови обувки и у Перловската!

Nickname186

Протестиращите очевидно нямат нищо против тиквата да има чекмеджета с пачки от по 500 евро.

Nick F

Логиката не ви е силната страна. Едното изключва ли другото ?

Nickname186

Екологията е следствие и резултат от пачките с пари бе, бате, трудно ли ти е да го схванеш?

 

Ква екология може да имаш когато министър-председателят пази в дюшека си пачки с пари, които очевидно не са заплатата му.

Dirk Struan

Айде пак фантазии - в дюшека.... Отново казваме - 500 евро банкноти са много лош начин за съхраняване на нелегално богатство. Те са в процес на изваждане от употреба от ЕЦБ, следят се строго и се приемат с голями ограничения. Само пълен лаик ще ги ползва по такъв начин, а ББ не е такъв.

Интервал

Т'ва не го ли изяснихме под една друга дописка? Нито ги вадят от обращение, нито са трудни за носене и харчене.  Нек'ви нови опорки не ви ли спуснаха, че на самостоятелно симулиране на мисловна дейност явно ви е трудно. И откога чекмеджето се оказа "съхранаване"? Друг рефрен беше ;)

Dirk Struan

Ахъм, изяснихме. И линкове имаше за четене. И се вадят от обръщение - повече не се печатат, и са трудни за носене - по-трудни от други алтернативи, и лесно се проследяват, и не се приемат навсякъде. Четене му е майката, ама то от плювотене време не ви остава.

Интервал

Имаше линкове, имаше и за четене. Явно ти не беше чел, щото успя да се самоопровергаеш с твоите линкове. Да повторя - да, спрени са от печат от миналата година, няма планове да се вадят от обращение, не са трудни за пренасяне - 1 млн. тежат две кила, законно разплащателно средство са си. Стотици милиарди евро в тези банкноти все още са си в обращение. Та, ко речи? 😁

Dirk Struan

В обръщение са, но много трудно. пуснах ти цитати и линкове. Но разбира се, ако предпочиташ да вярваш че щъркелите носят бебета, бон шанс....

Интервал

Да, прочетох информацията от линковете, което трябваше и ти да сториш :) Не знам вярата, щъркелите и бебетата какво общо имат. Даже думичката обращение не пожела да научиш, та какво остава за цели изречения и факти. Бон шанс там с щъркелите :)

magik
снимка на magik

Червените комуноолигарси циментират наред......морето, планините и мозъците на електората......усилено събират пари за избора на лицето Ръ. Ръ.......Че най чевръстите дадоха фира....загубиха се няколко милиарда от сметките на пРЕЗИДЕНТА....да наваксваме...ура ,другари..!!!!

Dirk Struan

Преследва ни образът на фатмака от казармата... и за жалост РР пасва доста добре в него.

Тутракански

 Божкей ......👈😥 пускам сълза за теб 

Интервал

Май Тате с каиша Ви преследва, но тук по тази тема логика и смисъл е трудно да се търсят. За жалост :) Нататък к'во пасва е още по-малко свързано.

Dirk Struan

Фатмако-любец му кажи и повече не го обиждай.

Wolf ACE

относно magik

 

Дали пък не е бот? Пише едно и също навсякъде , по всяка тема, с малки промени...

Не ще да е бот - няма как да си прибере стотинките за всяко споменаване на Президента...

Minderbinder
снимка на Minderbinder

"За да остане природа в България", на която всеки да може да разположи колата, джипа, караваната си на самия бряг, да се*е и пи*ае на природа, да засипва околността с отпадъци и всичкото това - без да плаща такса за къмпинг.

ИМа поучителни снимки в материала от 'Гласове"  - http://glasove.com/categories/komentari/news/dzhulaj-dvashtina-na-kamen-bryag

Nick F

От тенденциозната статия си вадите генерални изводи....

Dirk Struan

Свободно преминаване позване на природата е закрепено със закони в цяла Скандинавия, Шотландия. Във Франция също на практика е факт с някои изключения.

Трябва да се изработят разумни правила. Примерно да се определят зони където да е задължително палатките и кемперите да се премахват през деня и всичко да е непокътнато. Плажовете и крайбрежните ивици трябва да са такива. Бреговете на езера и реки - също. Националните паркове - също. И т.н.

 

ето например какво е забранено във Франция, останалото е общо взето разрешено.

 

dans les bois, forêts et parcs qui sont classés comme réserves naturelles ;

sur les routes et voies publiques ;

sur les rivages de la mer ;

dans un rayon de 200 m autour d'un point d'eau capté pour la consommation ;

dans un site classé ou inscrit dans les zones de protection du patrimoine de la nature et des sites ;

à moins de 500 m d'un monument historique classé ou inscrit ;

dans certaines zones déterminées par les autorités municipales ou préfectorales.

Интервал

И други примери има, но тях няма да ги видим цитирани от гербавите придворни. Що така? 😅

Dirk Struan

Фатмако-любците много ги бива по цитатите обаче.... Само дето "чукча не читатель, чукча писатель".

mamut

 а не са ли малко много тези зони в България, на едно от първите три места в Европа сме, то никакъв стопански живот не може се развие. Значи западна европа се е урбанизирала и икономически развила ,сега ние да пазим природата, а и с тези зони зелените какво рекетиране за кинти правят по някои проекти. На" зелените" и всякъкви еколози изобщо не им вярвам, че от чиста любов го правят. Вместо протест може  да организират засаждане на дръвчета, залесяване, почистване  или нещо подобно. Протестират щото хранилката намаля.

риболовец 5

   И какво ще и стане толкова на природата, ако вместо грозните и кичозни хотели се се организираха къмпинги на 200 метра от морето?

   Все пак имаме 2-3 месеца сезон.

Nick F

Пишете глупости, не сте запознат със законите, принципите и целите на "Натура 2000". Но пък успешно ретранслирате всякаква псевдоконсервативна шитня която сте видели някъде.

nebenebe

mamut е доста прав. У нас прекалено много се дрънка. Малко се действува.

Минувача
снимка на Минувача

И това е новина:

https://pik.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%B6%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%BE%D0%B2-news942224.html

mamut

 а що само с морето свързвате "натурата2000". каква страна искаме иконмически развита или само с девствена природа и аборигенско развите. Второто почти е постигнато на племенно разделение. За да си високотехнолгичен се налага да експлоатираш природата и нейните дарове, другото са празни приказки.

Ник ф , дали не съм запознат а, и имам право на мнение.

Колко екологични оценки си възлагал ? защото аз съм възлагал за да спазя законодателството и докумнетите да са ок,  там по правенето на оценките как са навързани "еколозите" нямам думи.

emo1971

Щом сте възлагал много оценки за въздействието на дейността Ви върху околната среда и въпреки това твърдите, че те се правят от "еколози" (под този термин предполагам, предвид статията под която пишем... разбирате протестиращите), значи изобщо не сте си направил труда да се поинтересувате, кой точно ги прави у нас тия ОВОС-и... 

John Slow

Айде пак фантазии - в дюшека.... Отново казваме - 500 евро банкноти са много лош начин за съхраняване на нелегално богатство. Те са в процес на изваждане от употреба от ЕЦБ, следят се строго и се приемат с голями ограничения. Само пълен лаик ще ги ползва по такъв начин, а ББ не е такъв.

Каквото и да казвате, времето на дерибея изтича. Парите вероятно са приготвени за спешни случаи. Ако се наложи Бойко да бяга в Дубай... примерно.

Страници