facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Кабинетът отпусна 150 милиона лева за "извънредни" пътни ремонти

Кабинетът отпусна поредна солидна сума за непредвидени в бюджета харчове. 150 млн. лв. ще получи допълнително  Министерството на регионалното развитие и благоустройството за ремонти на пътни отсечки от републиканската мрежа. Средствата ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на други разходи и трансфери по централния бюджет за 2018 г., съобщиха от правителствената пресслужба вчера.
Така правителството утвърждава практиката си от последните три години да залага в бюджета твърде високи капиталови разходи, които не се изпълняват, да отчита в края на лятото огромни излишъци, които после ударно да разходва в края на годината по свое усмотрение без санкцията на парламента.
С отпуснатите 150 млн. лв. ще бъдат ремонтирани приблизително 480 км от републиканската пътна мрежа, както и съоръжения по тях. Голяма част от пътните участъци били "изключително натоварени целогодишно", посочват от правителствената пресслужба. Не е ясно защо тогава тези участъци са били пропуснати при планирането на парите за ремонти в бюджета. Става дума за източната дъга на околовръстния път на гр. София, трасето София - Перник (през Владая), Димитровград – Хасково, Русе – Варна и др. Някои от обектите са част от туристическите маршрути към Българското Черноморие - автомагистрала „Черно море“, к.к. „Златни пясъци“ - Варна, Карнобат - Бургас и др. Част от обявените участъци обаче вече бяха ремонтирани през тази и миналата година.
Тези дни президентът Румен Радев призова Народното събрание да изиска "съзнателно заложеният и грижливо отглеждан бюджетен излишък" да се изхарчи в края на годината след обществен дебат и санкция на парламента. Според държавния глава това ще бъде силен сигнал от страна на правителство и парламента към българските граждани и "стъпка към промяната, която е необходима в България".
Призивът на президента за разпределяне на излишъка от бюджета е неоснователен, отговори финансовият министър Владислав Горанов.  "Всички разходи, които ще бъдат направени в рамките на бюджета за 2018 г., ще бъдат в рамките на гласуваните разходи от българския парламент. Не разбирам за кой излишък говори президентът, но ние няма да надхвърлим одобрените разходи, гласувани с годишния закон за държавния бюджет. Ако искаме да изхарчим излишъка, то трябва да актуализираме бюджета, а ние нямаме такова намерение", заяви министърът на финансите.

 

 

Към статията във в. СЕГА
kempes

След ето това : "Средствата ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на други разходи и трансфери по централния бюджет за 2018 г." би следвало да се ходи до тоалетната и да се повръща.

Пак имаме наливане на наши пари не в изтънелия от доходи джоб на обикновения трудещ се, а се изливат в дупки.

А дупката не става за ядене. Но пък става за крадене.

Господ да ви убие дано !

×