facebook
twitter

Вие сте тук

21 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Хиляди българи с тежки увреждания останаха излъгани от новите помощи

Хиляди българи с тежки увреждания останаха излъгани от обещанията на управляващите за значително по-висока финансова подкрепа. Едва 12 932 от 162 800 души с над 90% увреждане са получили право на максималната помощ по новия Закон за хората с увреждания - 198.36 лв. За сметка на това 123 550 са поставени в далеч по-леката категория и получават 87 лв. помощ.

Това е станало не заради степента на техните увреждания и нуждите им, а заради вида на пенсията, която получават. Така от максималната помощ са лишени хиляди българи, за които уж тя беше предназначена - тези, които освен над 90% увреждане имат нужда и от чужда помощ. Това става ясно от десетки сигнали на потърпевши граждани до институциите и от справка, изготвена по искане на в. "Сега" от Агенцията за социално подпомагане.

Според новия Закон за хората с увреждания хората с 50 и повече процента увреждане получават от тази година финансова подкрепа, в която се обединиха досегашните целеви добавки. Размерът на подкрепата е между 24.36 и 198.36 лв., но не зависи само от степента на увреждането и нуждата от чужда помощ, а и от вида на получаваната пенсия. Така лице с над 90% увреждане, право на чужда помощ и социална пенсия за инвалидност получава 198.36 лв. Ако обаче същото лице получава наследствена или обикновена пенсия - за осигурителен стаж и възраст, взима само 87 лв. А ако има една година стаж и получава пенсия за инвалидност поради общо заболяване, му се полагат 104.40 лв. Някои от тези пенсии са с няколко лева разлика, но водят до над 110 лв. спад в получаваната помощ.

При приемането на закона социалният министър Бисер Петков обещаваше значително по-висока подкрепа именно за най-уязвимите хора. "Идеята е сумата за хората в най-тежко положение – с над 90% инвалидност, които не са работили и нямат възможност да работят поради физическото си състояние, да се доближи максимално до помощта, която получават децата до навършване на пълнолетие", обясни тогава министърът. Много от тези хора обаче ще получат значително по-ниска сума от очакваното.

Според статистиката на НОИ към края на март тази година 76 154 души с над 90% увреждане получават добавка за чужда помощ - това са хората, за които се смята, че са в най-тежко положение и не могат да се справят сами с ежедневните си нужди. От тях обаче само 12 932 са попаднали в групата за най-високо подпомагане от 198.36 лв. месечно, защото останалите получават не социална пенсия за инвалидност, а друг вид - наследствена, за военна инвалидност и пр., показват данни на Агенцията за социално подпомагане към края на май.

Разграничението на хора с едни и същи увреждания и нужди, но различни по вид пенсии се разминава с други текстове в същия закон. Чл. 69 например гласи, че "финансовата подкрепа за хората с увреждания се състои от два компонента - месечна финансова подкрепа съобразно степента на увреждането и целеви помощи съобразно вида на увреждането". В същото време от статистиката за отпуснатите помощи на АСП става ясно, че за мнозинството хора именно видът на пенсията се е оказал решаващ фактор.

Освен близо 13-те хиляди лица с максимална помощ други 26 318 лица със същите характеристики, но с пенсия за инвалидност поради общо заболяване (т.е. имат поне 1 г. осигурителен стаж) получават 104.40 лв. За сметка на това 123 550 лица с над 90% увреждания са поставени в далеч по-леката категория и получават 87 лв. помощ. В тази група са попаднали и военноинвалидите - хората, които получават пенсия, тъй като са пострадали по време на наборна военна служба, служба в запаса или в резерва, както и при оказване съдействие на въоръжените сили. По данни на техните съюзи 181 души с пенсия за военна инвалидност, над 90% увреждане и право на чужда помощ са разпределени в по-ниска категория и получават 87 лв. вместо 198 лв.

Много въпроси за ниския размер на помощта има и в сайта на социалното министерство. Оттам обаче не виждат проблем в новия закон. В. "Сега" попита ведомството дали са обсъждани законодателни промени на спорния чл. 70 от закона, в който са определени видовете финансова подкрепа. "В хипотезите на чл. 70 релевантно условие е и видът на пенсията, получавана от лицето, което предпоставя интензитета на подкрепата", обясняват от там. Според отговора "при определяне размера на месечната финансова подкрепа е взета под внимание неотложната необходимост от оказване на подкрепа за най-уязвимите лица". Социалната пенсия за инвалидност обаче в момента е 159.29 лв. Минималната наследствена пенсия е само няколко лева по-висока - 164.57 лв., но тези няколко лева стигат да запратят човек с над 90% увреждане и право на чужда помощ в далеч по-ниска категория с по-ниска помощ.

още - в Наблюдател

КАТЕГОРИИ

- хора със степен на увреждане от 50 до 70.99% - 7% от линията на бедност, или 24.36 лв. за 2019 г.;
- хора със степен на увреждане от 71 до 90% - 15% от линията на бедност, или 52.20 лв. за 2019 г.;
- хора със степен на увреждане над 90% - 25% от линията на бедност, или 87 лв. за 2019 г.;
- хора с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест - 30% от линията на бедност, или 104.40 лв. за 2019 г.;
- хора с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност - 57% от линията на бедност, което прави 198.36 лв. за 2019 г.

Към статията във в. СЕГА
Wolf ACE

Ми, да!

Трбява да се увеличава бюджетния излишък и да се громят измамниците инвалиди!

Па после - както си знаят "лява ръка - десен джоП" - па вие им вярвайте...

Stern

При официално признати 350 лв. линия на бедност, държавата държи десетки хиляди под тази линия и които са си изработили годините за пенсия за ОСВ. И ще стават все повече.

Гарантирано от ГЕРБ.

last

 

 

 Позор!!!

ahil

Не са излъгани.Всичко бе ясно още с представянето на Закона за обсъждане преди 1 година.

А вие тогава пуснахте следния материал https://www.segabg.com/category-bulgaria/80-se-uvelichava-pomoshchta-na-horata-nay-tezhki-uvrezhdaniya

Къде бяхте вие,българските журналисти,когато на над 330 000 лица с увреждания им отнеха жалките четвъртинки от 32-34 лв.?И след като останаха без социални инвалидни пенсии,тези от тях с максимална степен на увреждане,бяха отпратени в категорията БЕЗ ЧП! Но вие се занимавахте само с "майките" и техните безкрайни претенции!

Сократ-май

Ахиле

?

За смелостта.

Minderbinder
снимка на Minderbinder

И от мен ?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Всички беди и катастрофи, които се натресат по главите на великия български народ,

ще са малко, за да уврат тия същите, дето се не трогват от живота, отреден за българските инвалиди.

 

Резилът е вече неизтриваем.

Кой ще уважава такъв народ?

First Strike

Хиляди българи останаха излъгани от обещанията на управляващите

Къде е тук новината? 

Сократ-май

Добре, драга.

Аз съм от онези - 100% с придружител.

Още когато Мая Манолова разпали историята с майките, беше ясно: парите ще трябва да се вземат от останалите болни.

Което и стана - взеха и от мен.

За какво точно да ми уври главата?

duch

Хиляди българи ...... -  останаха излъгани

Я някай да даде пример за неизлъган българин, та редакцията да вземе да си коригира заглавието 

america1332002

и 200 лева са малко за инвалиди. решение? не виждам такова. ГЕРБ е буржоазна партия и 5 пари не дава за  бедните. виж ако бесепето е на власт или ааката ще направи еднакви пенсии за всички по 1000 лева както е писал ленин в държавата и революцията.

america1332002

Я някай да даде пример за неизлъган българин, та редакцията да вземе да си коригира заглавието

аз  давам пример със себе си

duch

Добре бе готин я кажи с какво не си излъган и какво ти е по-доброто от преди 10, 20 или 30 години

america1332002

имам 10 апартамента в българия. затова не се чувствам излъган.

duch

 

имам 10 апартамента в българия.

Чести ти да са ти но не усещаш ли разликата апартаментите ти са в българия, а не в България

Колкото и да си богат в обкръжение на просяци повярвай ми няма да се чустваш добре

america1332002

не живея в българия и не съм заобиколен от просяци. в момента съм във ваканция в българия но не виждам бедност и просяци. виждам хубаво облечени сити хора на автомобили да прекарват на море събота и неделя. хората са щастливи защото живеят в омайно красивия, приказно вълшебния свят на евроатлантическите ценности

duch

 евроатлантическите ценности

а тук моля по-подробно с тези ценности, ама гледай да са точно евроатлантически, а не православни или общо човешки 

america1332002

слушай речите на бойко борисов

duch

Конспектирам си ги не се притеснявай

Цитат по памет - стигнахме нивото на 39 година къде погледнеш все фабрика и индустриализация, а мръсниците не му вярват и обесняват че през 1939 година в БГ населението било 80% селяни

Lillian
снимка на Lillian

 Но вие се занимавахте само с "майките" и техните безкрайни претенции!

 

 плъзнали сте се по лесното

"когато дават на едни, вземат от други" - намалили са помощите за инвалиди, защото са увеличили тези на децата

глупости , да ме прощавате, глупости, които управляващите искат да си мислим

срам е да не го разбираме, срам е да го рапространяваме!