facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
ЕС осъди спогодбата между Турция и Либия за Средиземно море

ЕС осъди меморандума между Турция и Либия за разграничаване на морските зони в Източното Средиземноморие.

Спогодбата "нарушава суверенните права на трети държави, не е в съответствие с международното морско право и не може да произведе никакви юридически последици за трети страни", се казва в изявление на Европейския съвет.

В него се изразява солидарност с Гърция и Кипър, които се боят, че Турция опитва да установи контрол върху залежите на газ в тази зона.

"Сега" припомня:

В началото на декември Турция и Либия подписаха меморандум "за разбирателство относно демаркацията на морските зони в Източното Средиземноморие". Той бе ратифициран от турския парламент.

Това доведе до дипломатическа криза в отношения между Атина и Либия, като Гърция взе решение да изгони либийския посланик. Очертаната от Турция и Либия граница в източната част на Средиземно море засяга район, в който попада и остров Крит и според Гърция няма юридическа основа. 

Според турския президент Реджеп Ердоган пък спогодбата между Анкара и Триполи e „разбила игрите“ на Израел, Египет, кипърските гърци и Гърция. Вследствие на споразумението тези страни не могат да образуват линия за пренос на природен газ без одобрението на Турция, а ръцете на Гърция били „вързани“.

По думите му с подписването на споразумението с Либия Анкара е показала на света решителността си да брани правата си. Според турския президент след подписването на морското споразумение с Либия, други международни играчи не могат да извършват проучвания в зоните, отбелязани от Турция.

Нещо повече - Ердоган обяви, че Турция ще закупи още един сондажен кораб, с който ще извършва сондажи не само в Средиземно, но и в Черно море и дори в международни води.

Към статията във в. СЕГА
чугуналенина
снимка на чугуналенина

И правилно. 

банда

Ердо много се пуаши от декларации и изявления.

Verbis verbis

И изведнъж, всички заговориха за ген. Хафтар като за спасител, който ще изгони сегашното правителство в Триполи, и ще развали споразумението с Турция...

Хитър ход на Ердоган, да принуди ЕСейците да признаят неизбежното.

Смяната на власта в Либия, и признаването на ген. Хафтар от същите.

Защото на НАТО не му стиска да воюва с Турция, а ЕС има въпиюща нужда от газ.

 

Силите на Хафтар са в покрайнините на Триполи, и прогнозите са, до ден, два, да превземат центъра на града. Правителството май, май е отплавало...

И ти да видиш!

Демократичното правителство на Либия, докарано от демократизиращите сили, изведнъж стана „режим„

nanyac

А на Хафтар стиска ли му да воюва с Турция?

Защото чини ми се, че руско-турската хибридна газова война в Сирия може лесно да се прехвърли и на негова територия.

 

Verbis verbis

Имало някакви турски части, но отпор не давали.

Изглежда, нещата са предрешени.

А и правителството вече било избягало

Nashenec

То май хората са забравили, че Франция година пазеше на своя територия аятолах Хомейни от Иран и Израел. А след това го прекара в Иран със собствен (правителствен) самолет и охраняван от самолети на ВВС на Франция (по целия път). А в самия Иран е бил първоначално пазен от Легиона.

Така че няма проблем - в Европата са майстори да създават проблеми, а след това да извиняват с тях действията си.

н16
снимка на н16

А на Хафтар стиска ли му да воюва с Турция?

 

Да ама Турция на много места иска да воюва, а Либия не е като Кипър.

 

Сега му е времето, евроатлантиците да се пишат доброволци в турската армия.)