facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
България да промени конституцията си заради главния прокурор, настоя Страсбург

Ако българската конституция прави главния прокурор недосегаем, трябва да се промени, обяви Комитетът на министрите на Съвета на Европа в междинна резолюция, разгласена в понеделник от неговата пресслужба. Изпълнителният орган на най-голямата европейска организация, в която членуват 47 държави, се произнесе на 5 декември -  ден преди Венецианската комисия, която е консултативен юридически орган на Съвета на Европа. И двете институции са единодушни, че не е нормално главният прокурор на България да не подлежи на никакъв контрол, защото има право да стопира всяко разследване срещу себе си. Проблемът е  чл. 126, ал. 2 от Конституцията, според който "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Докато той действа, всички опити за контрол над главния прокурор са палиативни.

Комитетът на министрите контролира изпълнението на окончателните решения на Европейския съд по правата на човека. На 1362-рото си заседание комитетът разгледа за пореден път изпълнението на делото "Колеви срещу България" от 5 ноември 2009 г., което констатира несъвместима с европейското право недосегаемост на главния прокурор. Приемането на Междинна резолюция означава, че процедурата е неприключена и че България продължава да е под европейско наблюдение и натиск. Стремежът на държавата да протака въвеждането на правила за разследване и съдене на главния прокурор е определен в резолюцията като "системен проблем" - най-тежката квалификация при несъобразяване с европейското право.

Очевидно е, че Бойко Борисов е разполагал предварително с тези критики, още повече че България има участник в заседанията на Комитета на министрите. Заради това идеята за независим прокурор, който да разследва главния прокурор, дойде точно от премиера. Борисов свика и извънредно заседание на правителството миналата събота, на което се гледаха проектопромени в НПК, в които вече липсват другите двама големи в съдебната власт - председателите на ВКС и ВАС. В проекта  има процедура за евентуално разследване само на главния прокурор от т.нар. независим прокурор. Но и тази идея на правителството вече събра  много негативни експертни мнения, включително и с обвинения за противоконституционност. Към момента обаче управляващите не допускат евентуални промени на конституцията.

Комитетът на министрите "призовава властите да изготвят незабавно нови законодателни предложения, гарантиращи независимостта и ефективността на разследването спрямо главния прокурор или, в случай че се установят непреодолими конституционни пречки, да предложат необходимите изменения в Конституцията". По-нататъшната съпротива на закрилниците на главния прокурор е безсмислена, защото дори конституцията не може да им служи за параван. Нейният чл. 5 дава приоритет на международните договори на държавата, а Комитетът на министрите и съдът в Страсбург черпят пълномощия от Европейската конвенция за правата на човека, която има по-голяма тежест от вътрешното законодателство.

От становището на Комитета на министрите става ясно, че управляващите са длъжни да доведат докрай разследването по продължаващото дело "Колеви", за да се разкрие ролята на бившия главен прокурор, посочен с инициала "г-н Ф.", в аферата с убийството на заместник главния прокурор Николай Колев, застрелян на 28 декември 2002 година. Като подчертава "задължението на всяка държава съгласно член 46, параграф 1 от Конвенцията да спазва окончателните решения на Европейския съд във всеки случай, който я засяга, пълно, ефективно и своевременно", Комитетът на министрите насрочи ново разглеждане на поведението на България по делото "Колеви" на заседанието си през юни 2020 г.

 

БЕЗПОЛЕЗНИЯТ ДАНАИЛ КИРИЛОВ

Изпълнителният орган на Съвета на Европа коментира проектозакона от 14 юни 2019 г. на правосъдния министър, с който до миналата събота той си въобразяваше, че успешно имитира въвеждане на контрол над главния прокурор. Изпълнителният орган "отбелязва със съжаление, (...) че предложенията за общи мерки, представени от властите, не са достатъчно конкретни на този етап". Маневрите на правосъдния министър Данаил Кирилов да вкара под общ знаменател "тримата големи" - главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, са предизвикали "дълбока загриженост". Според Страсбург "проектозаконът от 14 юни 2019 г. относно разследването на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд не само не успява да преодолее съществуващите недостатъци, свързани с независимостта и ефективността на разследването относно главния прокурор, но би могъл да затрудни започването на подобно разследване". Забелязана е и друга вреда: "Проектозаконът от 14 юни 2019 г. съдържа разпоредби за автоматично отстраняване от длъжност на тези двама най-висши съдии, което би могло да застраши тяхната независимост".

От текста на становището на Комитета на министрите личи, че усилията на управляващите в България да бранят удобния си главен прокурор и да се възползват от европейския натиск, за да ударят непокорния председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, са забелязани и разобличени в Страсбург.

Към статията във в. СЕГА
Тренд Петков

хубавото в случая е, че нещо се промени..Туй бля-бля-бля вече не минава пред европата..и данито вече е безполезен...даже и вреден на Боко. Китайците имат поговорка...Умният приятел е дар от Бога...Той ще те предпази даже преди да си осъзнал откъде идва заплахата....Глупавия приятел, в желанието си да те предпази,ще сътвори такива бели, каквито и враговете ти не биха могли...Но този Боко си го избра...Да му е лика -прилика...

rego park

Без конституционни промени е невъзможно, но не всяка конституционна промяна ще доведе до резултат, ако т.н. независим прокурор е част от прокуратурата. Тази длъжност на независим прокурор може да се изпълнява от гл.инспектор, ако се направят подходящи промени в Конституцията. Така той наистина ще бъде независим от гл.прокурор и ще се отчита пред ВСС.

peniko

А бе направо да вземат да я махнат тая конституция. Пречи на толкова много хора. Ще отпадне и нуждата от една сюрия съдии дето следят дали се спазва.

първолета

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/imena/2019/12/06/4001351_akrobatichniiat_sintaksis_na_dani_kirilov_i_shkembe/?&fbclid=IwAR3Jo0B2Nx0xbS0PQ00SVAIwk4ZttuDPywmWTgw4nq2X-_ungNtKRyWTdlk ?

bay Dragan

Баце е конституцията !

MAPOH

Препишете конституцията на някоя бяла държава и не се занимавайте с глупости. Ние както винаги ще преоткриваме топлата вода. Как е възможно да влагаме цялата си енергия в това да доказваме, че черното е бяло или обратното, вместо да свършим полезна работа. Никаква ефективност от старана на властите в България. И това го търпим вече толкова време. Демагогия и порно. Гнус!

Biberkov

E,  на времето едни 39 депутата не напразно живяха в едни палатки и казваха че такава конституция обслужва както тогавашната така и сегашната овладяна държава ...

Но тогава червената мъгла заедно с едни набедени седесари си я приеха, такава нефелна. А сега, годи гони Михаля и очаквай Годо ...

Jassie

?

Lucius Fer St. Ana

Конституцията е книжен тигър. Дълбоката държава управлява с други лостове.

Интервал

Конституции имат държавите. Следват ги, спазват ги, доколкото успее обществения натиск и етика на тамошните управляващи.
В България действа омерта. Следват я, спазват я, това е основата на етиката и морала на групировките, наречени партии. Следва конституцията ни да бъде отменена и заменена с официална омерта. Населението или ще я приеме или ще докаже, че не е стадо. Много по-добро развитие от сегашното лицемерие и шмекерии, процъфтяващи под благия двуличен поглед на партнерите, съчетан със съответното количество конграчулейшънс. ?

вила

 и туй нещо се е водило суверена държава, пфу, l Ами сега да се промени Конституцията заради джендърската инстамбулска таквоз, конвенция, щото нали щконституционния съд реши, че е противоконституционна   давай територия без държава. 

Интервал

Като нищо ще променят и заради анадолската конвенция. Закони добавят и променят, та една конституция ли ще им се опре. Особено с новата "социална" министърка :)

Сгугню
снимка на Сгугню

От текста на становището на Комитета на министрите личи, че усилията на управляващите в България да бранят удобния си главен прокурор и да се възползват от европейския натиск, за да ударят непокорния председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, са забелязани и разобличени в Страсбург.

Поздравления, г-н Терзиев, отлично обобщение!

Джиджи

Отлично обобщение, Сгуги, ама ний какво ще продължаваме да правим с НАШЕТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ?!

???

Magi

Независим прокурор , който да разследва гл.прокурор??? Такова животно няма, ако има те няма да го назначат.

HBK

Каквато и Конституция да имаме – номенклатурната мафия ще се справи и с нея. Нужен ни е (поне за известно време) Генерал-Губернатор, непременно от Европа (самоделни генерали и сега си имаме; и двамата се бият за генерал-губернаторския пост, с неограничени пълномощия).

 

И още нещо:

 

ЛУСТРАЦИЯ, НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ (на вече „приватизираното”) И ЕВРОПЕИЗАЦИЯ!

 

P.S. Комплименти за г-н Св. Терзиев. Както винаги.