facebook
twitter

Вие сте тук

18 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Банките счупиха нов рекорд - 1.4 млрд. лв. печалба за 10 месеца

Печалбите на банковата система у нас продължават да растат и да поставят нови рекорди. По данни на БНБ към края на октомври банките са отчели 1.4 млрд. лв. чиста печалба, което е с 15 млн. лв. повече от същия период на миналата година. По всичко личи, че през 2019 г. ще бъде надминат рекордът от миналата година, когато трезорите за първи път отчетоха по-добри резултати дори в сравнение със златните времена отпреди глобалната финансова криза.

Всичко това се случва на фона на безпрецедентно ниски лихви - и по кредитите, и при депозитите. Най-забележителното е, че на практика печалбата на трезорите до голяма степен идва от таксите, които събират за какви ли не услуги и които стават все по-разнообразни и все по-високи. За 10-те месеца до края на октомври те са събрали от своите клиенти внушителните 1.104 млрд. лева такси. Това е със 73 милиона повече от преди година. 

На фона на кредитния бум приходите на банките от лихви отбелязват съвсем леко повишение. Нетните доходи от лихви за десетте месеца са 2.319 млрд. лв. при 2.276 млрд. лв. година преди това, показват данните на БНБ. В момента лихвите по кредитите са на най-ниските си нива, отбелязвани някога в страната. Ипотеките вече са под 3%. Потребителските заеми също са рекордно евтини - под 8%. Лихвите по депозитите пък все повече се доближават до нулата и на практика доходността по тях е отрицателна заради таксите и комисионите. Именно таксите и комисионите компенсират през последните години намалелите приходи на банките от основната им дейност - кредитирането, показват данните, редовно публикувани от централната банка.

Както писа в."Сега", от началото на октомври трезорите масово започнаха да вдигат таксите за обслужване на сметки, за преводи, за внасяне и теглене на пари на гише и др. След октомврийското повишение последва втора вълна и още банки обявиха "актуализация" на тарифите си - някои от декември, други от януари.

Тези повишения изобщо не са случайни. Те стават факт в навечерието на поевтиняването на трансграничните преводи в евро, което трябва да се случи в изпълнение на специална евродиректива. От 15 декември цената им не трябва да надвишава цената на банковите преводи на вътрешния пазар, което означава, че услугата ще може да струва максимум 4-5 лв.,  каквито са актуализираните тарифи у нас за левови преводи. До последно обаче банките у нас държат скъпи евровите преводи. Таксите в момента стигат до 20 евро за трансфер от 100 евро.  Заради това България бе посочена като лош пример в Европейския съюз с най-скъпите трансакции на суми в евро.

В първата половина на 2019 г. сериозен принос за растящите печалби на банките имаха по-ниските разходи за обезценка, което оставя по-голяма печалба. Последните данни към октомври обаче показват, че трезорите пак са започнали много активно да разчистват несъбираеми кредити. Според данните на БНБ разходите за обезценка на финансови активи са по-големи от тези за миналата година. Сега те са за 385 млн. лв. при 365 млн. лв. към края на октомври 2018 г.
 

Към статията във в. СЕГА
Stern

След като държавата задължава хората да прекарват едва ли не всеки лев преа банка, а от друга страна не поставя никакви ограничения, предвид баницата, която им е дала, дори е чудно, че печалбите им не са по-високи.

Заплати, помощи - в сметки, задължително. Какво им пречи месечните такси да са 10-15 лв? Може и още толкова за картата. Може и по 5 лв. за теглене от банкомат. Като държавата ти е дала безконтролен достъп до меда, греби колкото можеш.

Хулиган

Когато почнат да ви обясняват, че диверсификацията води до понижаване на цените, дайте им пример с банките.

Няма картел, а действат все едно, че го има.

Чудна работа...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsite-i-bankite/

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-parvo-deistvie/

ПероВТ

Един милиард от банките заминава за по-богатите ни партньори по схемата "Европа дава пари" (след като прибере 10 пъти повече). Къде е Атанас Буров да се зарадва на "българските" банки. И не само - точат милиарди чрез печалбата (минус ДДС и минимален корпоративен данък) от търговията на едро и дребно, телекомуникациите, електроразпределението, рафинерията и търговията с петролни продукти, добивната промишленост, Софийска вода....Глобализация, сър.

kaily
снимка на kaily

ненаядоха се, а вие плащайте данък климат, той пак при тях отива

Предводител на ...

Дръжте парите в душего и в случай на нужда фърляйте пачки през балкона.

TRIF007

Това с банките е много сериозен проблем. Срастване на държавата с банките. То за БГ не важи защото не е изпълнено условието.

Днес си получавам месечната извадка и виждам че за обслужване на сметката вместо 2 са си отчислили 2.50лв. А известие не съм получил за промяната. Ще си проверя договора дали могат да ми променят таксата без предизвестие. Доколкото ми е известно трябва да съм известен предварително при всяка промяна.

 

Има начин да се пренудят банките да работят коректно но пак ще ме бутнат във фризера.

venchev

Който работи много,печели много...това да не са някакви си учители или педиатри,примерно...и едно-две предложения за нови такси...такса дишане на въздуха в офиса, може да е обвързана с продължителността на чакането...такса слушане на забързания офисен творчески шум...такса поглед към служителка или служител...такса изтриване на меката мебел при удобно очакване....такса изтъркване на луксозен под...такса докосване на дръжките на вратите...апропо предложениета не са защитени от авторски права и могат да се ползват безплатно...

JollyRoger's

Толупите в сърбанието спят, а Цеца Секса трупа пачки от "пазарно" диш хакъ. Бантустанска прелест! ???

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Банките трупат милиарди от такси, а междувременно бизнесът им се изтича между пръстите. Очаквам до няколко месеца да се разкрякат за забрана на дейността на финтех компаниите. Надали ще ги огрее този път обаче - тенденциите са необратими. Времето на лъскавите офиси и гримираните кокошки зад бюрата изтече.

Интервал

И на това сме благодарни, добре, че поне картел няма. Щото, ако имаше, дори Неговата воля можеше да не е достатъчна. Скоро следва и жизнерадостната дописка за спестяванията на "домакинствата".

mitkomm

От къде и в чии джобове влизат?Не може ли печалбата да е по- малка за сметка облекчаване тежестта от клиента-не, клиента трябва да се дере жив и да вие, като ободена мечка.И кое му е хубавото на всичко?

Mickele

И при валутен борд от 1999 г. при немръднал курс от 1.95583 цялата тази печалба се изнася извън страната ни. За 20 години при средна инфлация /а тя е много повече/ от 3% сметнете какъв трябваше да е курса на лева към еврото. Валутния борд убива икономиката на България. За икономически просперитет на една страна има три условия - иновации, износ и вътрешно потребление. А сега 50 млр. в банките и те малко по малко ги прибират чрез таксите. Ами вкарайте ги в бизнеса тези 50 млр. бе г-н премиер, ама не знаете как, нали. Затова да острижем овцете. А овцете само блеят. Е няма друга такава държава, наистина...  

toronegro
С толкова много такси и комисиони нищо чудно , че ония клиенти от Варна не са усетили че им гребват от сметките. То и самата банка не се е усетила, де-някакъв кирлив милион.
Forza NATO

Таксиметрите цъкат, заплатите в БНБ текат, дървата в камината припукват весело - Коледа иде!

 

Добрият стабилен старец ще донесе кому дивиденти, кому бонуси, кому данъчни постъпления.

 

Всички добри деца са доволни.

Дори и Предводителят ехидничи някак вяло, по навик... 

Панцир С
снимка на Панцир С

Пичага е бил Бай Ленин..

а няма ни един сокак на негово име ама има на форд на линкълн...кво ли са направили з абулгаристана ?

Интервал

Post-mortem сахиби на територията.

nebenebe

Знаем кои са банкерите. И застрахователите.