facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
15 000 онлайн магазина се регистрираха в НАП

15 000 електронни магазина са регистрирани в НАП до крайния срок - 29 юни, съобщиха от приходната агенция. Идеята е списъкът да е публичен и всеки потребител, който има съмнения от кого купува, да може да провери кой точно е търговецът, какви са адресът и телефонът за връзка с него. Първоначално НАП бе обявила, че задължени да декларират електронни магазини са всички търговци - юридически и физически лица, независимо дали използват собствени, наети или публично достъпни онлайн платформи за продажби. Задължението не важи за гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи по интернет.  По време на няколкомесечните разяснения по прословутата Наредба 18 за касовите апарати стана ясно, че електронни магазини, в които се плаща само по банков път, с пощенски паричен превод и други начини, неизискващи издаване на фискален бон, не подлежат на регистрация. Не е ясно колко от тези търговци все пак са се регистрирали поради недостатъчна информираност.

Регистрацията пред НАП обаче е най-малкият проблем на онлайн търговците. Заради изискванията на Наредба 18 те са изправени пред почти нерешимата задача да свържат софтуера на електронния си магазин, в много от случаите намиращ се в облак, с физически касов апарат, който да печата бонове и в реално време да подава данни в НАП за продажбите. Комбинацията от електронен магазин и физически касов апарат бе силно критикувана от бизнеса и дори наречена "неандерталска" на фона на бурно развиващата се индустрия за електронни пари и разплащания. Заради рестрикциите в Наредба 18 много от онлайн търговците започнаха да се отказват от плащания с кредитни или дебитни карти и наложен платеж и да преминават изцяло към разплащане по банков път или с пощенски парични преводи, за които не се изисква издаване на фискални бонове, т.е. поставяне на касови апарати. Това обаче създава затруднения за потребителите, едно от които е оскъпяване на услугата.

Сега онлайн търговците са на път да убедят НАП и финансовото министерство да освободят от издаване на касови бонове разплащанията с кредитни и дебитни карти чрез витруален ПОС терминал, което ще им спести главоболията и допълнителните разходи по писането на нов софтуер и прикачването на касови апарати.

„Най-проблематично е поставянето на т.нар. конектори, които трябва да свържат софтуера на електронния магазин със софтуер за управление на продажбите (СУПТО), за да подават информация за уникалния номер на всяка продажба“, обясни за в. “Сега“ Жанет Найденова, председател на Българската е-комерс асоциация. "Повечето електронни търговци нямат нито човешки, нито финансов ресурс да направят необходимите разработки. А ползването на вече готови решения е неприложимо, защото електронните магазини са много различни", казва Найденова.

НАП и финансовото министерство обаче трябва да побързат с поредните промени в Наредба 18 този път специално за електронните търговци. Крайната дата, до която електронните магазини трябва да са внедрили новия софтуер за управление на продажбите и да са се обзавели с касови апарати, наближава - 30 септември. Ако финансовото министерство и приходната агенция отстъпят, търговците трябва да имат време да изпълнят новите изисквания, които се очаква да им бъдат поставени, така че информацията за всяка продажба да се отчита в реално време при тях. Ако пък не - трябва време да се осигурят необходимите средства за връзката с касовите апарати. А за големите е-магазини с много работни места инвестицията е няколко десетки хиляди лева.

РАЗМИНАВАНЕ

Новите методи на плащане, например ПейПал, продължават да не са изяснени достатъчно добре, тъй като Наредба 18 не се стикова с новия Закон за платежните услуги, посочва икономическият сайт economix.bg. Във връзка с това дружествата за електронни пари също предлагат интеграция на платежна услуга, която позволява да се избегне издаването на фискален бон. Така например еPay предложи внасяне на пари по платежна сметка, като се възползва от разширения си лиценз по закона за платежните услуги. От миналата година нейните сметки вече са с IBAN номера и на това основание техните юристи твърдят, че дори когато се плаща с банкова карта директно по сметка на търговеца, няма изискване за издаване на фискален бон.

Към статията във в. СЕГА
Бург Гаски

НАП - "Неандерталска" Агенция по Приходите!