facebook
twitter

Здраве

Здравето на децата в началото на учебната година

145
 Pixabay

Началото на учебната година е стрес и за родителите, и за ученика. Често първите учебни дни са съпроводени с всякакви здравословни проблеми. Какви са опасностите за децата?
 
Най-лекият от медицинска гледна точка проблем са въшките. Те обаче съвсем не са за пренебрегване. В доста училища е съхранена традицията учителите или нает от школото лекар да проверяват малките в час. Така целият клас разбира на кое дете са открити въшки. Затова проверете за въшки детето няколко дни преди началото на учебната година. В аптеките има достатъчно добри препарати и не е нужно да тормозите детето с несъмнено доказани бабини рецепти - като мазане с газ например. Няма обаче гаранция, че то няма да хване въшки от съученик още в първото междучасие, затова - колкото и да е трудно - опитайте да му втълпите, че не бива да влиза в тесен контакт с останалите деца.

 

Тесният контакт

 

води и до доста по-опасни заболявания. По принцип в училище детето може да се зарази с всякакви инфекциозни заболявания - грип, шарки, чревни инфекции. Най-същественият риск обаче е от зараза с хепатит А. Той е най-разпространен през есента. Инкубационният му период е от 30 до 180 дни. През това време заразеният няма симптоми на болестта, но може да я предава на други хора. Вирусът на хепатит А се предава най-често чрез храната и водата, които пък се заразяват от мръсни ръце. При децата болестта може да се пренася и при ползване на чужди учебни пособия. Затова втълпете на детето да не се храни, без да си е измило ръцете, да не яде от чужди закуски и да пие от чужда вода или сок, да се откаже от любимия навик да плюнчи страниците на учебника, да не лапа моливи и линийки. 
 

Неправилната стойка на чина 
 

пък може да доведе до гръбначни изкривявания и проблеми със зрението. По принцип личните лекари трябва да викат децата на профилактични прегледи, които включват и проверка на очите и опорно-двигателния апарат. Не разчитайте само на прегледите или детето само да се оплаче, че не вижда добре - то няма как да прецени. Питайте детето дали го болят очите, наблюдавайте го как чете и пише. Не му позволявайте да се криви на стола и да чете легнало.

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

960 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

454 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

169 5

Влез или се регистрирай за да коментираш