facebook
twitter

Здраве

Синдромът на разбитото сърце се оказа болест

883
 Pixabay

Синдромът на разбитото сърце не просто е обявен за болест, но се оказва и сериозна. Жертвите на този синдром не се възстановяват от само себе си и без лекарска помощ, а пораженията върху здравето са трайни. Това установиха шотландски учени след подробно изследване.
В изследването участвали 52-ма души от двата пола. Учените се съсредоточили да установят дали болестта дава някакви отражения върху здравето, или е просто психично състояние. Известно е, че т.нар. синдром на разбитото сърце е свързан с емоционален или физически стрес и може да доведе до сърдечна слабост и недостатъчност, а в определени случаи може да има и по-сериозни последици за здравето.
Получените резултати дават повод на изследователите да признаят синдрома на разбитото сърце за болест, която оставя дълготрайни поражения на сърцето, като уврежда и сърдечния мускул.

Като по-емоционални и чувствителни в плен на болестта по-често се оказват жените. Синдромът имитира сърдечна криза - болка в гръдния кош и лявата ръка. Тя пълзи понякога към горната челюст, затруднява дишането, появяват се внезапни позиви за повръщане, световъртеж, а понякога избива и студена пот.
Това състояние обаче далеч не е невинно, нито въображаемо, а има дълготрайни последици. Проучването на учените показало, че ако човек остане жертва на синдрома в продължение на четири месеца, състоянието води до развитие на фиброза, т.е. трайно увреждане на сърдечния мускул.

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

913 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

436 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

165 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×