facebook
twitter

Здраве

Прости трикове за проверка на здравето в домашни условия

Рискът от рак на кожата, деменция или сърдечносъдови болести може да се провери вкъщи
автор
Дейли Мейл
2638
Pixabay

Едва ли има човек, който да не си е сложил сам диагноза с помощта на интернет или по симптомите на приятели и познати. Ето още няколко лесни и безплатни начина за самопроверка, достъпни от комфорта на дивана. Всички те обаче трябва да се правят с ясното съзнание, че по никакъв начин не заместват професионалната преценка и биха могли да бъдат само повод за консултация с лекар при поява на съмнения за здравето.

 

Изчисление на риска от рак на кожата с броене на бенки

Хората, които имат над 100 бенки, са с по-висок риск от развитие на меланом - най-опасния вид рак на кожата. Но откриването и броенето на всички бенки по тялото отнема доста време, затова от Кингс Колидж в Лондон са измислили по-бърз метод и са изчислили, че хората с повече от 11 бенки на дясната ръка е по-вероятно да имат над 100 бенки по цялото тяло, а тези с по 7 бенки на ръката имат около 50 по тялото.

Трябва да се броят обаче само бенките, които са поне или над 2 милиметра в диаметър. Ако те са 11 или повече, значи може при вас рискът от меланом да е пет пъти по-висок. 7-11 бенки значат двойно по-висока вероятност от развитие на болестта. 11 бенки обаче не са причина за паника, а за вземане на адекватни мерки при излагане на слънце и допълнително внимание към кожата. Оглеждайте бенките си на всеки няколко месеца, ако трябва, ги измервайте и следете дали се променят.

 

На един крак за поглед в бъдещето

Времето, в което човек може да стои на един крак, може да покаже каква старост го очаква и дори риска от удар или деменция. Според проучванията невъзможността да се задържиш на един крак за повече от 20 секунди е свързана с повишен риск от т.нар. тих удар - миниатюрни прокървявания в мозъка, които нямат симптоми, но увеличават риска и от масивен инсулт, и от деменция.

Смята се, че за човек, който кара 70-те си години, резултат от 22 секунди е нормален, а за хората на по 80 години средната норма е 9 секунди на един крак. Лекарите смятат, че хората между 40 и 60 години трябва да са в състояние да стоят на един крак с отворени очи за поне една минута. Това е добър тест и за стабилността на тялото, и за силата на сухожилията, които поддържат колената, затова тези, които не успяват да се задържат минута на един крак, е добре да тренират това редовно, за да засилят сухожилията си.

 

Затопляне за проверка на причината на болките

Физиотерапевти предлагат лесна проверка при болка в мускулите - да се постави бутилка с гореща вода върху проблемното място. Ако болката се успокои от топлината, значи проблемът е в напрегнат мускул, а не в травма или прищипан нерв. Добър пример в този случай е болката във врата, която най-често е причинена от напрегнати мускули, а не от някаква контузия. 

Топлината помага на мускулите да се отпуснат, затова поставете върху напрегнатия мускул бутилка с гореща вода и преценете доколко болката се е успокоила, а движението подобрило. Ако болката намалее значително и движението е подобрено, значи проблемът е в напрегнати мускули. Ако обаче няма разлика, може би е добре да идете на лекар.

 

Колан за риск от сърдечни болести

Отрежете връв с дължината на височината на тялото ви. Сгънете я на две и вижте дали се увива комфортно около талията. Златното правило е, че обиколката на талията трябва да е под половината от дължината на човека. И това дори се смята за по-удачен начин за измерване на здравни показатели от мерене само на теглото или смятане на индекса на телесната маса. Дори е доказано, че почти една трета от хората с нормален индекс на телесната маса няма да издържат теста с връвта.

Ако връвта не може да обхване талията, това предполага, че човекът има повече маса, натрупана около кръста, което е известно като висцерални мазнини, т.е. мазнини около вътрешните органи. По-високото ниво на висцерални мазнини е знак за възможен повишен риск от сърдечносъдови болести и диабет. Натрупването на мазнини около черния дроб и сърцето е по-опасно от мазнините, които се трупат по бедрата и задните части.

 

Качване на стълби: как ще се възстановите от операция

Измерването на времето, нужно да се изкачи и слезе по един етаж от 7 стълби човек, дава добра индикация за общата слабост и някои специалисти смятат, че може да е полезен инструмент да се предскаже как човек ще се възстанови от операция. При проучване на университета в Алабама 362-ма пациенти, на които е предстояла коремна операция, са помолени да изкачат и слязат по 7 стълби. 24-ма от тях изобщо не са били в състояние да качат стълбите, а на останалите това е отнело средно 18 секунди. Хората, които са качили стълбите за 15 секунди, са се възстановили от операцията без усложнения. Тези, на които упражнението е отнело над 25 секунди, са се нуждаели от допълнителни 3.5 дни в болницата. Причината е в това, че сърцето и белият дроб на хората, които не са във форма, се справят по-трудно и при операция.

 

Докосване на пръстите на краката за здравето на артериите

Седнете на пода с гръб, опрян на стената, краката опънати напред и бавно опитайте да докоснете пръстите на краката, сгъвайки се в кръста. Този тест може да покаже доколко еластични са артериите. Те се втвърдяват с възрастта, което затруднява кръвообращението и повишава риска от сърдечни болести, инфаркт и инсулт. При проучване се оказало, че хора на средна възраст, които не могат да направят теста с пръстите на краката, е по-вероятно да имат по-втвърдени артерии. Добрата новина е, че това е поправимо - с редовни упражнения за разтягане.

 

Сядане в стол за общата форма

Седнете в стол, след това станете и пак седнете и повтаряйте така за една минута, като за контрол на скоростта може да се ползва тиктакането на часовника. Целта е еднократно движение във всяка секунда - горе и долу. След една минута спрете и веднага измерете пулса си за 30 секунди. Умножете резултата по две и ще имате пулса, при който тялото се възстановява в минута. Разликата между този резултат и пулса при покой (най-добре е той да се измери сутрин след ставане) дава представа за общата форма и състоянието на сърдечносъдовата система. В колкото по-добра форма е човек, толкова по-бързо пада сърдечният ритъм при възстановяването след натоварване и колкото по-близо е той до пулса при покой, толкова по-добре. Те не могат да се изравнят, но за добър резултат се смята разлика от 20 до 30 удара в минута, а за лош - от 40 нагоре.

 

5 въпроса за проверка на слуха

Обикновено хората не осъзнават, че губят слуха си. Ето 5 въпроса, които да проверят състоянието му:

- Често ли усилвате звука на телевизора или радиото, когато влизате в стаята?

- Смятате ли, че хората говорят под носа си?

- Трудно ли следите разговор в пълна стая?

- Трудно ли чувате по телефона?

- Невинаги чувате звънеца на вратата?

Ако отговорът на дори един от тези въпроси е "да", значи трябва да идете на лекар.

 

Спите ли достатъчно?

Това е изненадващо прост начин за проверка. Попитайте се как се чувствате между 11 часа и обедно време. Ако сте пъргави, будни и фокусирани - значи спите достатъчно. Ако още ви се спи, значи не сте спали достатъчно през нощта или имате проблем със съня. Трябва обаче да се прави разлика между това да се чувстваш уморен и да ти се спи. Често, когато казваме, че сме уморени, имаме предвид, че сме претоварени, а това е психологическа умора, а не липса на сън. 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нови наркотици атакуват България

05.10.2019

1959 9
Парализиран мъж проходи с помощта на екзоскелет

04.10.2019

1411 6
Министър Ананиев: Няма основание да подавам оставка

04.10.2019

906 9

Коментари

az_ti
Поздравления за полезната статия
дена

 Много полезно !

bay Dragan

Който иска да чете такива неща - БЛИТЗ. Там всеки ден има статия как да се излекуваш от рак.

Oddway International

Good and informative Article 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×