Quantcast

Медия без
политическа реклама

Потребители ще получат $8,9 млрд. обезщетение за опасна бебешка пудра

"Джонсън и Джонсън" се съгласи да плати на стотици потърпевши, заболели от рак

05 Апр. 2023
ЕПА/БГНЕС

Един от големите съдебни процеси в областта на здравеопазването е на път да получи дългоочаквана развръзка. "Джонсън и Джонсън" се съгласи да плати 8,9 млрд. долара обезщетения по стотици дела на потребители и организации, свързани с един от най-популярните продукти на компанията - бебешката пудра от талк. Сумата надхвърля многократно първоначалната оферта на "Джонсън и Джонсън" - 2 млрд. долара.

Бебешката пудра на "Джонсън и Джонсън" е в продажба от 130 години. Години наред тя присъства и на българския пазар, включително и в момента. Произвежда се от талк, който в естественото си състояние често се намира в близост до залежи на азбест и поради това може да съдържа малки количества от него. Азбестът е устойчив на горене минерал, който до 80-те години на миналия век беше в широка употреба като изолационен материал в строителството. Той обаче се смята за силно канцерогенен и от 2005 г. е забранен за употреба, внос и добив в България. Подобни забрани има почти в целия свят. По отношение на талка обаче науката не е толкова ясна.

От 70-те години насам има сведения за потенциална връзка между употребата на талк и рака на яйчниците (бебешката пудра през годините е широко рекламирана като незаменим хигиенен продукт за жени). Учени откриват частици талк в тумори на яйчниците и шийката на матката. През 2007 г. в медицинската литература става известен случай на 68-годишна жена с рак на яйчниците в трети стадий, която е ползвала бебешка пудра в областта на слабините в продължение на 30 г. Редица епидемиологични проучвания показват връзка между дългогодишната употреба на талк и рака на яйчниците, като според едно от тях от 2016 г. рискът е 33% по-висок в сравнение с жени, които не използват бебешка пудра. Липсват обаче категорични медицински изследвания, които да покажат ясна връзка между талка и рака, но се предполага, че проблемът е именно в частиците азбест, откривани в естествено добивания талк.

През 2018 г. разследване на "Ройтерс" разкри, че "Джонсън и Джонсън" са имали информация от много години, че в продуктите на компанията, съдържащи талк, е откриван и азбест. Тези сведения обаче не са били достояние на обществеността. Според документи, поне от 1971 г. първоначалната суровина и крайният продукт - различни пудри от талк, са давали положителен резултат при тестове за азбест, като са откривани малки количества от канцерогенното вещество.

"Джонсън и Джонсън" до днес отрича, че продуктите й са вредни, като твърди, че козметичният талк е пречистен от всякакви вредни вещества - ще прочетете това и на опаковките на бебешката пудра, която все още се продава в България. Талкът не е забранен за употреба в Европа, а Международната агенция за изследване на рака класифицира като канцерогенен само талка, съдържащ азбест. Срещу компанията обаче в САЩ има заведени стотици дела от жени, които твърдят, че в резултат на ползване на пудрата са заболели от рак на яйчниците. Тези дела вече течаха, когато през 2019 г. на американския пазар отново бяха установени партиди с бебешка пудра, в които се открива наличие на азбест.

В този контекст идва днешният пробив. Решението съвсем не идва доброволно за фирмата - до последно тя се опитваше да прехвърли исковете на дъщерна компания, която след това мигновено да обяви фалит. През януари обаче апелативен съд в САЩ забрани маневрата. В края на вчерашния работен ден, дъщерната компания - LTL Management, все пак поиска фалит, като депозира в съда план за преструктуриране, който съдържа и въпросните обезщетения от 8,9 млрд. долара.

В официално изявление "Джонсън и Джонсън" обяви, че около 60 000 ищци са се съгласили на новото предложение за обезщетение. Обезщетения ще получат настоящи и бъдещи потребители, които развият гинекологични видове рак и мезотелиом. Наред с това представители на компанията отново заявиха и вчера, че продуктите им от талк са безопасни и не причиняват рак - с това е съгласна и медицината, стига в тях да няма азбестово замърсяване.

Въпреки че огромната сума е победа за потребителите, това може и да не е край на съдебните мъки за компанията. Сред ищците все още има несъгласни, които да оспорят последното развитие в казуса и да обжалват пред същия съд, който вече веднъж отхвърли фалита на дъщерната компания. Част от адвокатите по тези дела във вторник се обявиха срещу споразумението. То, според тях, не покрива даже сметките за лечение на повечето потърпевши.

През 2020 г. "Джонсън и Джонсън" спря да предлага бебешка пудра от талк в САЩ и Канада, а от тази година се очаква да прекрати продажбите и в останалия свят. Както стана дума обаче, у нас все още е на пазара, показва проверка в един от сайтовете за онлайн продажби на козметика. Продуктът остава в портфолиото на компанията, но вече ще се произвежда от царевица, а не от талк.