facebook
twitter

Здраве

Начупените нокти трябва да си починат от лака

Състоянието им издава и някои заболявания или поне недостиг на витамини
391
 Pixabay

Обикновено към края на зимата човек се замисля за обновяване, възстановяване и пречистване на организма след изтощението от студа, по-малкото движение и обилното ядене на месо и консервирани храни. Горе-долу това е и една от причините за великденските пости.
Един от признаците за липса на витамини и изтощение са ноктите. Често през зимата те стават чупливи, меки, набраздени и цепещи се. Как да им помогнем?
Колкото и странно да звучи, ноктите имат същия произход като косата и зъбите - те са част от роговицата на епидермиса. Тоест - грижата за ноктите може спокойно да наподобява тази за косата. Какво правим, когато косата започне да цъфти, косъмът загуби блясък и се изтощи? Подстригваме я и я оставяме да си почине от боя, лак, къдрене. Същото трябва да се прави и с ноктите. Когато ноктите започнат да дават признаци на изтощение най-важното е да спрете да им слагате лак и да ги подрежете късо. Така ноктите ще могат да дишат.
Специалистите препоръчват чупливите нокти

 

да се мажат със зехтин или бадемово масло

 

Този вид мазнини ги подхранват доста добре. За заздравяване някои препоръчват компреси с желатин. Благотворното въздействие на това средство обаче не е доказано. 
Някои лекари предлагат, преди да се намажат със зехтин, ноктите да се покиснат във вода за около 15 минути - по 3-5 пъти седмично. Твърди се, че една от причините за начупването на ноктите е липсата на достатъчно течности в тях. 
Естествено, наред с конкретните мерки за ноктите, за цялото тяло е добре да се пият витамини или да се увеличи приемът на пресни плодове и зеленчуци. В строежа на ноктите участват различни микроелементи - сяра, калции, хром, фосфор, селен и цинк, от които зависи и здравината, гъвкавостта и силата им. Затова причина за лошата им форма може да е липсата на богата на витамини и минерали храна. За здравината им можем да се погрижим със съдържащи повече витамин А и В храни. Липсващата им гъвкавост и сила пък може да се дължи на намалено съдържание на фолиева киселина.

Чупливите нокти с бели петна са ярък

 

признак за недостиг на цинк в организма

 

Цинкът е важен за цялостното състояние на тялото, а наличието му гарантира освен добрия вид на ноктите, кожата, и косата, и доброто зрение и паметта. Недостигът на цинк лесно се разпознава и ако чупливите нокти са съпроводени с кожни болести, умора и отслабнал имунитет. Организмът не складира ценния микроелемент, а по-усиленото потене води до по-бързото му изчерпване, но пък лесно можем да си го набавим с храната. Сред най-богатите източници на цинк са бобът, месото, рибите, ядките, пълнозърнестият хляб, тиквеното семе, яйцата, шоколадът.

Синкавото оцветяване на нокътните плочки обаче може да говори да по-сериозен проблем. Причината за него може да е и механичен удар, но може да е резултат на намалено кислородно насищане на кръвта, което пък подсказва сърдечно-съдови проблеми, болести на дихателната система и обмяната на веществата. Ако посиняването на ноктите, наречено още цианоза, е съпроводено със сиво-синкаво оцветяване на склерите и видимите лигавици, то организмът страда сериозно от недостиг на кислород. Белите нокти обаче са и признак за проблеми с черния дроб. А зад пожълтелите и удебелени нокти със сигурност се крият досадни микози.

Промените в структурата на нокътя също носят доста информация. Хоризонталните бразди са белег за артроза. Ако формата им наподобява лъжици, с вдлъбнатина в средата, в която може да се задържи капка вода, специалистите са категорични, че става дума за недостиг в организма на желязо. В този случай нокътят не расте достатъчно в средата, тъй като в тая част кръвта не го дохранва. Това изменение  може да е и сигнал за недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Снижени функции на щитовидната жлеза могат да се разпознаят и в ноктите с нагризани краища.

 

ГЪБИЧКИ
Доста трудно преодолим проблем са гъбичките по ноктите - на ръцете или краката. Те правят ноктите жълтеникави, разръфани и напукани. Ако не се предприемат навреме мерки и не се потърси консултация с дерматолог, гъбичната инфекция може да доведе до отделяне на нокътя. 
Лечението на гъбичките често е доста трудна задача. Преди да посегнат към лекарства, някои дерматолози препоръчват следното: Засегнатите нокти се изрязват колкото се може по-дълбоко. Всяка вечер се прави баня от 3 литра топла до гореща вода, в която се слага лъжичка сода за хляб. Пръстите се киснат 5-7 минути, подсушават се и се мажат с йод. Добре е и да се изпише и антимикотичен крем. Ако гъбичките са на ноктите на краката е задължително да се носят подходящи обувки и чорапи, които не водят до изпотяване и запарване на краката.
Други варианти на този метод за борба с гъбичките са кисненето на краката 5 минути дневно в 4 литра топла сапунена вода, към която е прибавена четвърт чаша белина. Естествено, лечението трябва да се прекрати и при най-малко дразнение на кожата от белината. Трети вариант е киснене в оцет или във вода, в която е прибавен оцет. 
 

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

915 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

437 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

165 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×