Медия без
политическа реклама

МЗ кръщава болница "Св. Екатерина" на Чирков

22 Юли 2022
Проф. Александър Чирков
Архив СЕГА
Проф. Александър Чирков

Трескавата работа в министерството на здравеопазването в последните дни на настоящия министър продължава. Днес ръководството на ведомството е взело решение УМБАЛ „Св. Екатерина“ да бъде преименувана на името на проф. д-р Александър Чирков.

Предложението е постъпило от инициативен комитет, в който участват пациенти, ученици, колеги и последователи на проф. Чирков. Сред мотивите на инициаторите e по този начин да бъде почетен приносът на проф. Чирков както за спасяването на живота и здравето на хиляди българи, така и за създаването на българската школа в кардиохирургията и кардиологията.

Припомняме, че през 1984 г. на проф. Чирков е възложено да изгради модерна кардиохирургия в България. На 14 май 1986 г. там е направена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа, а през 1994 г. е създадена Катедра по сърдечно-съдова хирургия, чийто ръководител е проф. д-р Александър Чирков.  Дълги години УМБАЛ „Св. Екатерина“ беше известна сред българското общество като „Чирковата болница“, завършват с мотивите от МЗ.

 

Последвайте ни и в google news бутон