Quantcast

Медия без
политическа реклама

Здравният министър върна старото име на болница "Чирков"

Това е желанието на обществеността и медиците, и отговаря на волята на проф. Чирков, посочват от МЗ

08 Дек. 2023
УМБАЛ

УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" отново носи името "Св. Екатерина". Това потвърдиха от министерството на здравеопазването, след възмутен пост на Слави Трифонов във "Фейсбук" от снощи. Решението е на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, а той се позовава на две обществени подписки, в които личат имената на известни медици.

"Това не е промяна, а връщане на старото име, избрано от основателите и първи ръководители на кардиологичната болница. Сред тях е и самият проф. д-р Александър Чирков, изразил категоричното становище приживе името „Света Екатерина“ да остане и след него", поясняват от МЗ. Едната подписка за връщане на старото име е с над 150 подписа на интелектуалци. Другото писмо е от екипите и служителите на болницата, които пишат до министъра: "протестираме и апелираме да върнете старото й име!“. То е придружено с нова подписка, която съдържа имената на 119 изявени лекари, професори, преподаватели.

Част от мотивите на всички тези искания са: „Името Света Екатерина бе избрано от първосъздателите на болницата с прякото участие на Богословския факултет на СУ и Българската православна църква. По настояване на проф. Ал. Чирков освещаването е извършено от Патриарх Максим в знак на увековечаване и това придава особен статут на болницата. По църковните канони и изконни традиции този статут и смяна на името могат да бъдат извършени само от друг Български патриарх“, изтъкват от екипа на проф. Хинков. Оттам подчертават, че на входа на болницата е поставена табела в памет на проф. Чирков, във фоайето е изложен негов портрет, а сега ръководството на болницата смята да преименува блок А на името на  “Проф. д-р Александър Чирков”. Предвидено е и изграждането на бюст-паметник на основателя на болницата, който ще бъде поставен на видно място в лечебното заведение. 

По този начин ще бъде изпълнена волята на проф. д-р Александър Чирков болницата да се казва “Св. Екатерина” и ще бъде отдадена почит и уважение към известния кардиохирург, поясняват от министерството.