Quantcast
Мръсният въздух вреди на бременността колкото цигарите | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

Мръсният въздух вреди на бременността колкото цигарите

При увеличени нива на азотен диоксид опасността от загуба на плода расте с 16% 
219
 Илияна Кирилова

Мръсният въздух носи същия риск от помятане при бременните жени, колкото и тютюнопушенето, сочи ново проучване на въпроса. Според учените това е още една причина да се намали замърсяването, тъй като то може да увреди здравето и на следващите поколения.

Вече е известно, че замърсяването на въздуха увеличава риска от преждевременно раждане и ниско тегло при рождението, а наскоро в плаценти бяха открити и частици, пренасяни от замърсения въздух. 

Ефектът от дълго излагане на мръсен въздух върху риска от аборт е проучван и преди. Изследвания от Бразилия през Италия до Монголия са открили връзка между двете, но има и проучвания, при които това не е доказано. Последното обаче за пръв път разглежда въпроса за влиянието на краткосрочно излагане на замърсен въздух. И в него се твърди, че увеличените нива на азотен диоксид водят до ръст на опасността от загуба на плода с 16%. 

"Това е доста сериозно", казва д-р Матю Фулър от университета в Юта и един от авторите на проучването. "Ако този ръст се сравни с други фактори от околната среда, които носят риск за фетуса, той е близък до ефекта, който може да има тютюнопушенето за загуба на плода по време на първия триместър", допълва той. Азотен диоксид се отделя при изгаряне на гориво, особено дизел.

Проучването е направено в Солт Лейк сити в САЩ, но според Фулър резултатите са приложими навсякъде. Нивата на азотен диоксид в града са подобни на тези в Лондон и Париж, например. След като е приел случай на спонтанен аборт в спешното отделение в университетската болница в Солт Лейк сити, той си дава сметка, че като че ли случаите на аборти зачестяват по време на и след дни с по-сериозно замърсяване на въздуха. Затова Фулър сформира екип, с който анализират данните на над 1300 жени, които са се озовали в спешното след спонтанен аборт от 2007 до 2015 г.

Абортите са сравнени с други бременности на същите жени, които не са завършили със загуба на плода, т.е. фактори като възраст, тегло, доходи и други фактори са взети предвид. Проучени са и нивата на азотен диоксид в 7-те дни преди аборта. Средно нивото е било 34 микрограма на кубичен метър за целия проучван период, като е имало пикови стойности от 145 микрограма на кубичен метър. Установено е, че ръст на замърсяването с 20 микрограма на куб. м увеличава риска от аборт с 16 на сто.

Все още не е установено как точно мръсният въздух уврежда фетуса, но основната хипотеза е, че води до оксидативен стрес и възпаление.

 

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1182 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

539 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

213 5

Влез или се регистрирай за да коментираш