Медия без
политическа реклама

От май може да има мисии на медицинския ни хеликоптер

За нощно летене са необходими определен брой летателни часове

Червено-белият хеликоптер вече се вижда в полет над София, но още не изпълнява мисии.
БГНЕС
Червено-белият хеликоптер вече се вижда в полет над София, но още не изпълнява мисии.

Медицинският ни хеликоптер за спешна помощ по въздух все още е в тренировъчен етап и ще започне да изпълнява мисии най-рано след 2-3 седмици. Въпросът отново е на дневен ред, след като простреляно дете от Враца бе транспортирано от военен хеликоптер за операция в София преди няколко дни.

Хеликоптерът може да влезе в пълен работен режим за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха, след като медицинските екипи преминат практическо обучение за работа с медицинската апаратура и екипировка, намираща се на борда на вертолета и след като изпълнят тренировъчни полети с вертолета в обем от 3 часа на екип. Това обясни в отговор на въпроси на "Сега" Димчо Добрев, изпълнителен директор на „България Хели Мед Сървиз“. При благоприятни метеорологични условия се очаква дежурствата да започнат в първата половина на месец май, посочи той.

Във финална фаза е подготовката на летателния състав за изпълнение на HEMS мисии. До края на тази седмица ще завърши задължителното по европейските регламенти вътрешнофирмено обучение с инструктор от италианската компания "Леонардо", която произвежда нашите хеликоптери. То е задължително за всеки нов авиационен оператор и което се провежда по утвърдена от нашата ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" програма.

Другата седмица, в периода 22 – 26.04.2024 г. се очаква проверяващ пилот на "Леонардо" да извърши проверки на пилотите от „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД, за оценка на придобитата квалификация и за допускането им за изпълнение на полети за HEMS операции. След този етап ще започнат тренировъчните полети за обучение на медицинските екипи.

Софиянци вече видяха първата ни въздушна линейка в полет миналия петък. Тогава машината изпълняваше тренировъчни полети над столицата. Те включват облитане и кацане на болничните вертолетни летища на болниците „Св. Анна“, „Св. Екатерина“ и „Лозенец", обясниха от "България Хели Мед Сървиз".

Хеликоптерът, екипажите и медицинските екипи ще носят дежурство за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха само през светлата част на денонощието през всички годишни сезони, потвърдиха от дружеството. Това обаче може да се промени след време. За изпълнение на полети през нощта е необходимо пилотите да натрупат определен опит (летателни часове) в изпълнението на HEMS мисии за да се започне подготовка за такъв тип мисии през нощта, (включително и с очила за нощно виждане), тъй като те са високо рискови, обяснява Димчо Добрев.

България очаква да получи общо шест хеликоптера за спешна помощ по въздух от "Леонардо". Вторият трябва да е готов до 30 юни. Тази година ще имаме и още един - неговият срок е до 31 декември. Останалите са планирани за производство през 2025 и 2026 г. Всички хеликоптери са с еднаква конфигурация, като втория и третия ще бъдат оборудвани с лебедка за ползване при планинско спасяване.

 

Още по темата