facebook
twitter

Здраве

Липсата на сън може да причини настинка

Прекомерното спане обаче също е вредно за здравето
424
 Pixabay

Хората, които спят по-малко от 7 часа, се простудяват три пъти по-често от онези, които спят повече, припомня zdrave.bg изводите от проучване на американски учени от университета “Карнеги-Мелън” в Питсбърг. С резултатите от тяхното изследване те потвърждават вече разпространеното, но все още недостатъчно доказано мнение, че добрият нощен отдих е важен за нормалното функциониране на имунната система.
“Хората, които спят по-малко от 7 часа, са с отслабен имунитет и те по-често страдат от респираторните заболявания", смятат изследователите.
Въпреки че зависимостта на имунната система от съня все още не е точно установена, цитираното изследване се определя като първото свидетелство за факта, че дори и малко нарушение в съня може да повлияе на това как организмът ще реагира на евентуална вирусна инфекция.
Наблюдението на връзката между съня и имунитета е продължило над 4 години. Според изчисленията на американските учени хората, които спят между 7 и 8 часа, имат до 3 пъти по-силна имунна система, поне по отношение на вирусите, които причиняват грип и настинки.
От значение е и качеството на съня, уточняват авторите на изследването. “Колкото повече от времето в леглото е прекарано в сън, толкова по-добре. Данните сочат, че лошото качество на съня снижава над 5 пъти способността на имунитета да се бори с вирусите”, допълват от екипа.
Учените обясняват този факт с големите разлики в количеството химични вещества, които в единия и другия случай изработва имунната система, а те са ключови за нейната роля при преодоляване на причиняващите грип и настинки вируси.

Системната липса на достатъчно сън - поне 6 часа на нощ, е рисков фактор за още редица заболявания - хипертония, затлъстяване, диабет, депресия и дори рак. Проучвания обаче сочат, че и прекомерният сън - над 8 часа, води до същите рискове - високо кръвно, затлъстяване, диабет, инсулт. И в двата случая причината е повишаването на кръвната захар при неадекватно количество сън. 
Недостигът на т.нар. дълбок сън се отразява особено негативно на подрастващите, като намалява отделянето на инсулин. За да останат показателите на глюкозата на приемливо ниво и без резки скокове и спадове, е необходимо да подрастващите да спят между 7.5 и 8.5 часа. Същото е правилото и за възрастните.

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1076 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

501 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

197 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×