Quantcast
Лакът за нокти и шампоанът може да пратят детето в спешното | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

Лакът за нокти и шампоанът може да пратят детето в спешното

Калните обувки вкъщи пък предпазват от астма
автор
Дейли Мейл
760
 Pixabay

На всеки два часа привидно безопасни продукти като одеколон, лак за нокти, лосион, шампоан и грим пращат по едно дете в болница, сочи американско проучване. Изглежда толкова сладко, когато дете се опитва да прилича на възрастен и се пръска с одеколон или размазва около устата си червилото на майка си - направо сърце не дава на човек да му забрани. Но "ползването" на подобни продукти отравя или причинява химични изгаряния на над 4300 деца под 5 години годишно в САЩ, са пресметнали от Националната детска болница в Охайо.

Затова авторите искат да обърнат внимание на родителите и да ги предупредят да държат козметиката и тоалетните си принадлежности извън обсега на децата, а също така и в опаковките, в които са купени. Така децата няма да могат да докопат тези продукти, а ако все пак успеят, има някакъв шанс картинката на опаковката да им подскаже, че

 

лосионът не е плодово кисело мляко например

 

А ако все пак детето яде от лосиона, родителите поне ще знаят какво точно е погълнало.

"Ако се замислите какво виждат малките деца, когато гледат подобни продукти, ще започнете да разбирате как стават подобни инциденти", казва Ребека Макадамс, един от авторите на проучването. "Децата на тези възраст, естествено, не могат да четат и не знаят какво точно виждат. Те гледат бутилка с цветен етикет, която изглежда или мирише като нещо, което им е позволено да ядат или пият, затова те го отварят и отпиват", обяснява тя.

Около 60% от децата, които се озовават в болница заради инцидент с продукти за лична хигиена, са под 2 години - те тъкмо се учат да говорят и са далеч от възможността да четат. "Когато се окаже, че в бутилката има ацетон за лак за нокти, а не сок, може да стане сериозен проблем", допълва Макадамс. Точно ацетонът оглавява класацията на любимите погрешни напитки за малките деца. Сред всички травми - включително кожни изгаряния и отравяне, ацетонът е причина за над 17% от всички посещения на спешното отделение между 2002 и 2016 г.

Продуктите за грижа за ноктите общо също са най-честият виновник за отравяния и изгаряния с общо 28 на сто от всички травми. Но сред цялата козметика

 

най-опасни за децата са продуктите за грижа за косата

 

Те са отговорни на над 52 на сто от сериозните наранявания, заради които се е наложило малки деца да бъдат хоспитализирани. Най-опасни сред тях се оказват лосионите за изправяне на коса и разтворите за къдрене. Дори при възрастни третирането с химикали за изправяне или накъдряне на косата може да изгори скалпа или поне да причини сърбеж, ако не се нанася правилно, а какво остава за малки деца, които се цапат с тях или дори ги пият.

Децата също се изкушават да опитат парфюмите и одеколоните на родителите си. Те са довели до 12.7 процента от уврежданията, отвели деца в спешното. Продуктите за кожа - лосиони и кремове, са пратили друга четвърт от случаите за спешен преглед.

Освен това броят на децата с травми от козметика е един и същ както през 2002 г., така и през 2016 г., което според Макадамс е доста смущаващо. "Козметиката и продуктите за лична хигиена са във всеки дом, ние ги ползваме всеки ден и въпреки че те са безвредни, ако се ползват според указанията, е важно родителите да са наясно с рисковете от това да попаднат в детски ръце", казва тя. Макадамс освен това отбелязва, че проучването касае само случаите, попаднали в спешното, но не и тези, които са третирани вкъщи или от педиатър и в извънболничната помощ, т.е. реално пострадалите от подобни продукти деца са далеч повече.

Повечето от докладваните травми са отравяния, въпреки че има случаи и на изгаряния.

Родителите освен това може да не осъзнават, че това, че те ползват тези продукти, изкушава и децата да правят същото. "Децата виждат какво правят мама или тате и може да опитат да имитират поведението им", напомня Макадамс. И тъй като подобни неща често се държат на места, лесни за достигане от деца и рядко са в специални предпазни опаковки, за децата е лесно да си докопат и да отворят шишенцата. Затова е препоръчително след употреба козметиката да се прибира - на високо и по възможност извън полезрението на децата - в затворен шкаф например.

 

МРЪСОТИЯТА НЕ ПРЕЧИ

Да се влиза вкъщи с мръсните от кал обувки може да намали вероятността децата да развият астма, сочи проучване на Националния институт за здраве на Финландия. Децата са в по-малък риск, ако бактериите в дома им са подобни на тези в селскостопански двор, тъй като според учените по-големият брой на микроорганизмите, които се намират в почвата, помага повече на децата да станат по-устойчиви на астма.

Учените са анализирали бактериите в 1400 домове във Финландия и Германия. Те открили също така, че деца с повече братя и сестри са по-малко податливи на астма, тъй като са в контакт с повече микроби. Освен това излагането на по-голям брой бактерии, които се намират на открито, прави белите дробове по-здрави. Затова и се препоръчва на хората да внасят кал вкъщи с обувките си, особено ако живеят в град и далеч от ферми или природата.

Предишни проучвания за живота във ферма и сред животни също сочат, че това намалява риска от астма и алергии двойно.

 

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1207 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

543 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

214 5

Влез или се регистрирай за да коментираш