facebook
twitter

Здраве

Каква вода да пием - изворна, трапезна или минерална?

4 266
 Pixabay

Много хора днес не се доверяват на водата от чешмата, макар че казват, че е най-добре да пием именно такава. Известно е, че минералната вода трябва да се сменя и не бива да се приемат големи количества от един и същи извор. Освен това на някои води има специално предупреждение, че съдържат повече флуорид и не са подходящи за всекидневна употреба от деца под 7 години. 

Много от минералните води в България са с естествено повишено съдържание на флуориди (на етикетите се отбелязва с F). Натуралните минерални води със съдържание на флуорид над 1.5 mg/l са около 1/3 от всички бутилирани български минерални води, като сред тях са тези от находищата в Девин, Хисаря, Велинград, Михалково, Ракитово и др. Това обаче невинаги важи за марките - например изворните "Девин" и "Михалково" са със съдържание на флуориди под 0.1 мг/л.

По принцип няма натурална минерална вода, която да е подходяща за ежедневна употреба. Подходящи за всеки ден са трапезните, деминерализираните и чешмяните води. Каква е разликата между минерална, трапезна и изворна вода? 

Минералната вода се добива дълбоко от естествени минерални извори чрез сондажи. Тя е богата на разтворени минерални вещества - соли. Съществуват три категории води: с много ниска минерализация (до 50 мг/л), с ниска минерализация (до 500 мг/л) и с висока минерализация (над 1500 мг/л). Минерализацията на водата задължително се изписва на етикета на бутилката. Хората трябва да са особено внимателни с високо минерализираната вода, защото организмът се пренасища. Ако пиете ниско минерализирана вода, пак трябва да сменяте изворите, за да се внесе баланс в солите, които се натрупват в тялото. Продължителният прием на минерална вода води до натоварване на хомеостатичния апарат - жлези и бъбреци.
Изворната вода произхожда от подземен воден обект и се добива чрез естествени изворни сондажи. Тя излиза на повърхността на земята от много по-плитки слоеве на почвата и обикновено е с по-ниска температура. Тя има много по-ниска минерализация - солите не се натрупват в организма и не оказват влияние. Изворната вода е екологично чиста, тъй като идва от естествени находища, най-често в планински райони.
Трапезната вода преминава през обработка. Чрез различни химични процеси тя се пречиства и съдържа много малко минерални вещества. Трапезната вода произхожда от наземен или подземен източник или директно от водопроводната мрежа, но е обработена така, че да съответства на нормите за качество на водата, предназначена за питейни и битови цели. Основната разлика от минералните и изворните води е, че докато те са абсолютно естествени и необработени, то трапезната вода винаги подлежи на обработка. Обработката обикновено включва филтриране, обогатяване с минерали или пък деминерализация.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1085 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

507 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

200 5

Коментари

bay Dragan

Аз пия червено, от моята изба

Влез или се регистрирай за да коментираш