facebook
twitter

Здраве

Как тялото подсказва да намалите темпото

Сърбеж и акне може да са симптоми на хроничен стрес
1070
Pixabay

Хроничният стрес е свързан с появата на симптоми, на които човек рядко обръща внимание. И това не се дължи само на бясното темпо, при което заради липса на време просто не си даваме сметка какво точно се случва. Както и при много други състояния и заболявания, и симптомите на хроничния стрес са характерни не само за него. Ето 10 на пръв поглед невинни признака, които може да са знак, че стресът е в повече и е време за мерки.

1. Главоболие през почивните дни

Резкият спад на стреса може да предизвика мигрена, твърдят американски лекари. Затова е изключително важно и през уикендите да се придържаме към хранителния режим и начина на живот, които спазваме през работните дни.

2. Мускулни крампи

Жените с най-високо ниво на стрес имат двойно повишен риск от мускулни крампи в сравнение с по-малко напрегнатите жени, твърди проучване, проведено в Харвардския университет. Авторите му обвиняват хормоналния дисбаланс. Физическата активност е ефективно средство за релаксация и облекчаване на крампите. Благотворният ефект се дължи на понижена активност на симпатиковата нервна система.

3. Болки в челюстите

Болките в челюстта може да са признак на триене на зъбите по време на сън, което може допълнително да се утежни при повишени нива на стрес. От Американската дентална асоциация препоръчват употребата на специални предпазващи средства, които имат ефективност при 70% от пациентите.

4. Странни сънища

Качественият сън е съпроводен с позитивни сънища, които ни правят по-енергични през деня, обясняват експертите. Когато сме стресирани, се будим по-често, което нарушава нормалната ритмика на съня и води до появата на неприятни сънища. Затова опитвайте се да спите поне 7-8 часа на нощ и избягвайте приема на алкохол и кофеин преди лягане.

5. Кървящи венци

Според анализ, базиран на 14 проучвания, стресираните хора имат повишен риск от периодонтит. Хронично повишените нива на стресовия хормон кортизол могат да отслабят имунната система, като по този начин да подпомогнат растежа на болестотворни бактерии във венците. Лекарите съветват - ако се храним в офиса, винаги да имаме под ръка четка и паста за зъби. Колкото и странно да звучи, достатъчният сън и редовните физически упражнения са основата на здравите венци.

6. Безпричинно акне

Стресът увеличава възпалението, което води до епизоди на акне, твърдят експертите. Те препоръчват след тежък ден да намажете кожата си с лосион, съдържащ салицилова киселина или бактерицидния агент бензоил пероксид, след което да нанесете хидратиращ козметичен продукт, който ще предпази кожата от изсушаване. Ако до няколко седмици кожата не се повлиява от самостоятелното лечение, се консултирайте с дерматолог.

7. Прехранване

Увеличената нужда от храна и сладки също може да се дължи на стрес. Смята се, че апетитът за захар и шоколад например може да се обясни и с хормонални фактори, но е факт и че периодичното прехранване със сладки зависи и от прекомерното напрежение.

8. Сърбеж по кожата

Проучване в Япония, обект на което са били повече от 2000 души, доказа, че хора с хроничен сърбеж живеят под много по-голямо напрежение, отколкото останалата част от изследваните. Въпреки че неприятното чувство на сърбеж може да бъде причина за стрес, експертите смятат, че съществува и обратна зависимост. Психическото напрежение може да утежни състояния като дерматит, екзема и псориазис. Реакцията на организма към повишения стрес стимулира в по-голяма степен нервните окончания, което неминуемо води до сърбеж.

9. По-тежки алергии

Според проучвания страдащите от алергия хора имат по-тежки симптоми, след като са преминали тест, който повишава нивото на стрес в организма. Хормоните на стреса могат да повишат продукцията на имуноглобулини от групата на IgE, които се намират в кръвта и са отговорни за алергичните реакции.

10. Болки в корема

Безпокойството и прекомерният стрес могат да причинят стомашни болки заедно с главоболие, болки в гърба и безсъние. Експертите смятат, че хора, изложени на по-високи нива на стрес, са до три пъти по-предразположени на коремни болки, отколкото хората, живеещи без почти никакво напрежение. Причината за това е все още неизяснена, но една от теориите гласи, че мозъкът и храносмилателният тракт притежават общи нервни пътища. Когато съзнанието реагира на стреса, храносмилателната система също се възбужда и произвежда повишено количество на солна киселина, което създава проблемите. Ако страдате от чести коремни болки, консултирайте се най-добре с лекар, защото причината може и да бъде съвсем различна.

-------

Страницата е подготвена със съдействието на zdrave.bg

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

874 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

425 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

158 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×