facebook
twitter

Здраве

Има ли начин да се преодолее паническа атака

Изцяло - не, но има трикове за справяне със ситуацията
1600
Pixabay

Едно от най-ужасните неща, които може да преживее човек, са паническите атаки - силен страх и чувството, че умираш. Паническата атака обикновено е придружена и с болки в гърдите, гадене, треперене, изтръпване на тялото, замъгляване на съзнанието, голяма доза страх и желание човек да избяга от мястото или ситуацията, в която се намира. Хората често решават, че получава инфаркт и умират и не рядко стигат до болница, вярвайки, че симптомите им са само соматични.

Смята се, че 15 на всеки 1000 души развиват паническо разстройство, като всеки трети е имал поне един панически пристъп през живота си. Паническото разстройство се среща по-често при жени, отколкото при мъже. За разстройство се говори, когато има повтарящи се пристъпи на силна тревожност - паника, които не се ограничават до определена ситуация или обстоятелства. Отделните пристъпи обикновено продължават няколко минути до половин час, а честота им варира в значителна степен. Страхът, че човек умира, губи контрол или полудява, са толкова силни, че често хората започват да избягват места и ситуации, при които се е случила паническата атака. Някои хора развиват и агорафобия - страх от открити пространства, излизане от дома, смесване с тълпи, от опашки и места без лесен изход - кина и театри.

До паник атаки и разстройство може да се стигне след периоди на силен стрес, но те може да настъпят и без видими причини. Някои хора са предразположени при стрес да реагират със симптоми на паника, вместо с покачване на кръвното налягане - при здраво сърце и без история за хипертония, или с „киселини" - при здрав стомах. Затова и рисковите групи са активните, работещи хора, които най-често са изложени на стрес. При повтарящи се атаки е нужно да се потърси помощ от психолог или психиатър, включително и да се приемат антидепресанти. Утешително е, че макар и адски затормозяващо и неприятно, паническото разстройство не е сериозно заболяване, от него не се умира, макар и да може да доведе до неприятни последици, ако не се вземат мерки. 

 

По време на атака човек може да опита да си помогне и сам

 

При настъпване на познатите признаци първото нещо, което трябва да се направи, е човек да се фокусира върху дишането си. Да поеме дъх бавно няколко пъти, да го задържи за малко и да издиша плавно. Това успокоява цялото тяло и отпуска. Движението също е силно препоръчително - не някакви специални упражнения, а просто раздвижване.

Помага и наплискване със студена вода. Сензорната стимулация с нея помага за разсейване от тревожните чувства и намалява повишените нива на кортизол.

Не бива да се правят опити да се пропъдят чувствата, които връхлитат в момента на атаката и да се бори паниката, правилното е да им се позволи да залеят човек. Той трябва просто да си позволи да се чувства неудобно. Ако му се плаче - най-добре е да го направи - това помага доста. Добре е той да си повтаря, че това е просто реакция на стрес, при която тялото се опитва да се предпази от несъществуваща заплаха.

Друг трик е опит за фокус върху сетивата. Да си обясниш всичко, което усещаш, помирисваш, виждаш, чуваш и вкусваш в момента. Това помага за дистанциране и по-бързо елиминиране на негативните чувства.

Много важно е човек да помни, че от паник атаката не може да му се случи нищо лошо, няма да умре и не получава удар, защото е физически здрав и трудният момент ще отмине. Когато тя се случи, може да си повтаря: "Аз съм добре и в безопасност".

 

Как да помогнем на някой с паник атака?

 

Ако някой около нас изпитва паник атака, е важно да останем спокойни и да го уверим, че всичко ще премине, без да се опитваме да го разсеем. Така ще му осигурим комфорт. Добре е да му казваме, че не е в опасност и внимателно да му повтаряме, че трябва да диша дълбоко.

Не се дръжте пренебрежително - човекът отсреща действително страда, и то много.

Опитайте да го върнете на земята. Често при паническа атака човек се чувства нереално - т.нар. деперсонализация. Срещу това помагат различни техники - например да се фокусираш върху шарките на одеяло, да помиришеш нещо с остра миризма или дори да тропнеш с крак.

След атаката човек може да се чувства изтощен, да трепери или да му е горещо. Попитайте го внимателно дали не иска чаша вода или нещо да хапване. Най-добре е кафето да се избягва, както и алкохолът. А след като се възстанови, може да попитате и кой от опитите да помогнете евентуално е подействал.

 

Все още няма коментари

Още

Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

146 5
Нови наркотици атакуват България

05.10.2019

2026 9
Парализиран мъж проходи с помощта на екзоскелет

04.10.2019

1433 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×