facebook
twitter

Здраве

И бръчките са прозорец към душата

Те показват дали човекът е позитивен или отрицателно настроен
автор
Healthline.com
1127
 Pixabay
Гарвановите крака не бива да притесняват никого.

Жените купуват какви ли не мазила, за да се предпазят, забавят или скрият бръчките си. Но каквото и да правят - те са си там и се увеличават. А в това може дори да има нещо хубаво. Все пак линиите по лицето могат да бъдат също толкова красиви, колкото и гладката кожа от младостта. Има нещо много затрогващо в трапчинките, образувани от смях и малките бръчици около очите. Ето и подробностите кои са видовете бръчки, какво ги причинява и защо трябва да мислим за тях като за изкуство, а не като за знак за несъвършенство.

 

Линиите на живота ни

Някои от нас ще имат "единайсетицата" - вертикалните бръчки на челото, които карат човек да изглежда сякаш постоянно е дълбоко замислен. Други ще имат по-видими "гарванови крака", при които изглеждаме под постоянното влияние на силни емоции, особено радост.

Бръчки, които изникват бързо:

- линии на челото - появяват се хоризонтално на върха на т.нар. Т зона

- линии на безпокойството - изглеждат като цифрата 11 между веждите

- зайчета - от края на носа хоризонтално към очите

- гарванови крака - около ъглите на очите

- линии на смеха - от носа към края на устните

- линии на устните - вертикални черти, които се събират около устните

- марионетни линии - вертикалните линии от края на устните, които "оформят" брадичка

Бръчките са две категории - динамични и статични. Динамичните се формират вследствие повтарящи се движения на лицето. Ако издувате устни често, ще имате бръчки тип линии на устните. Статичните бръчки са резултат от загубата на еластичност на кожата и силата на гравитацията - например тези, които вървят с торбички - под очите, на бузите и брадата. Динамичните могат да станат статични с времето. 

 

Какво казват бръчките за човека

Уникалният набор от бръчки на всеки казва нещо на околния свят и вместо да се чудим как да ги махнем, по-добре да помислим какво показват те. Дори когато лицето е в покой или неутрално, човек пак дава знаци за емоционалността си и бръчките го издават. Това важи в особена степен за позитивно настроени хора. Тези, които имат навик да греят в усмивка, от което развиват линиите на смеха на носа, или гарванови крака около очите, се приемат от околните като щастливи или жизнерадостни, дори когато не се смеят.

И докато нечие лице в покой излъчва позитивност, неутралната физиономия на други може да е нацупена, без човекът да изразява това. Интернет дори го кръсти "лице на кучка в покой". Феноменът е проучен - с технология, която чете стотици точки от лицето, за да определи изразяваната емоция. И така е установен по-голям процент на изразено презрение върху лицата на определени хора. Някои бръчки като марионетните линии могат да засилят излъчването "кучка в покой", тъй като карат устата да изглежда с дръпнати надолу крайчета. Линиите на челото, на безпокойството и на устните също изразяват неудоволствие. Но тези, които имат изражението на кучка в покой, не бива да се притесняват - никой не е длъжен да се усмихва, за да се хареса на останалите. Ако все пак не искате желязното изражение, просто дръпнете леко крайчетата на устните си - това прави изражението неутрално.

Гарвановите крака също не бива да притесняват никого. Те показват на околните колко искрен е човек. Гънките около очите, които се образуват и при положителна, или при отрицателна емоция, се наричат маркер на Дюшен и са свързани с това как околните приемат емоциите ни. И ако бръчките могат да показват израженията, които човек е правил най-много през живота си, линиите около ъглите на очите правят вида му по-автентичен. Това важи и за зайчетата, тъй като ние често набръчкваме нос - и при широка усмивка, и когато сме в агония.

Линиите, които вероятно ще бележат лицето ви, ще зависят от няколко фактора, включително гените и начина на живот. Не можем да променим гените си, нито гравитацията, но можем да се грижим за кожата си, така че бръчките да се появят по-късно и да не са прекалено дълбоки. Слънцето е сред основните врагове на кожата, затова при силно слънце - и през лятото, и през зимата, трябва да се използва слънцезащитен крем с фактор поне 35, шапката да е задължителен аксесоар, както и слънчевите очила с UV защита. 

Здравословният живот, естествено, помага много. Особено здравословната диета, ниският прием на захар, многото вода, отказът от цигари и големи количества алкохол, почивката и физическата активност.

Има и определени навици, които стимулират увреждането на кожата и съответно образуването на бръчки - забиването на лицето във възглавницата, подпирането с ръце върху брадичката, бузите и челото, търкането на очите, набръчкването на веждите. Освен това е добре да се опитваме да не бръчкаме чело, докато работим или четем. Но не се старайте да прикривате емоциите си.

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

960 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

454 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

169 5

Влез или се регистрирай за да коментираш